8 Eylül 2008 Pazartesi

Ümit Milli Takım


U-21, bizim tabirimizle Ümit milli takım. Hocamız Hami Mandıralı; bir önceki hocamız Ümit Davala'ydı. Hami 2003'de Ankaragücü'ndeydi sonra bir ara spor yazarlığı falan yaptı, sonra kayboldu ve en sonunda da karşımıza Ümit Milli takım hocası olarak çıktı.

Genç futbolcuyla, tecrübeli bir hocanın ilgilenmesi daha doğru olmaz mı? Gençler hocanın deneyimlerinden faydalansa daha başarılı olmazlar mı? Bu sadece u-21 için değil; diğer bütün genç takımlar için geçerli. U-20, U-19, U-17. Yani Ümit Davala ne kattı Ümit milli'ye. Futbolculuğu yarıda bırakıp kaset çıkaran sonra belediye başkanlığına soyunan, o olmayınca eski hocasının torpiliyle bir yerlere gelen adamdan ne beklersin. Onu mu örnek alsın Nuri Şahin. Ondan ne öğrensin İbrahim Kaş.

Benzer şeyler Hami için de geçerli. Tamam, çok başarılı bir futbolculuk kariyeri geçirmiş olabilir ama iyi bir hoca olup olmadığı mechul. Ümit milli takım ne deneme tahtası ne de tecrübe kazanma yeri. Ülke futbolunun geleceğine genç hocalarla (!) mı yön vereceğiz?


Bu konuyla ilgilenince diğer ülkeler ne durumda diye bir baktım:

İspanya'nın iki tane hocası var birisi Iñaki Sáez (65) 1975'den beri hocalık yapıyor. Juan Ramón López Caro (45) 92'den beri hocalık yapıyor.

Hollanda: Foppe de Haan (65) 74'den beri hocalık yapıyor.

Fransa: René Girard (54) 91'den beri hocalık yapıyor.

Arjantin: Sergio Batista (45) 90'dan beri hocalık yapıyor.

İtalya: Pierluigi Casiraghi (39) 2003'den beri hocalık yapıyor.

Almanya: Dieter Eilts (44)


Şu hatır-gönül işini bıraksak da işi ciddiye alsak; daha başarılı olmaz mıyız acaba?

3 yorum:

deepman dedi ki...

çok güzel bir konuya değinmişsin. Görüşlerine tamamen katılıyorum yalnız Türkiye'de artık yeni zihniyetleri yetiştirecek eski bir hoca da yok ya. Anadolu takımlarına bakyıorsun, teeknik direktörler 2 senede 4 takım değiştirmiş. Hepsi eski zihniyet. Artık yenilenmeli. Bu bir geçiş dönemi bence.

Zanzi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sheed dedi ki...

terim milli takımdan kulüp takımlarına geçen hocalar konusunda "hocalarımızı kulüplere gelin veriyoruz" l(g)afıyla olaya ne kadar yanlış baktığını gösterdi zaten tüm çıplaklığıyla..