5 Eylül 2008 Cuma

Cap Space for Football?


Bildiğiniz gibi para babaları Ruslar,Amerikalılar ve Araplar futbola para döküyorlar. Sayıları gittikçe artıyor bu babaların. Transfer piyasasını alt üst ediyorlar. Sınırsız kaynakları olduklarından aç kurtlar gibi her tarafa saldırıyorlar. Tabi böylece rekabetin içine ediyorlar.

NBA'de rekabetin korunması içn bildiğiniz gibi Cap Space adında bir sistem var. Kabaca anlatmak gerekirse; yıllık olarak oyuncularınıza ödediğiniz toplam maaşın belli bir sınırı var. Tam olarak rakamı bilemiyecem ama yaklaşık olarak 55 milyon $ civarında olması gerek. Bu sınırı geçen takımlar bir sene boyunca MLE(6 Milyon $) dışında para harcıyamıyorlar. Böylece sınırsız güçler ortadan kalkıyor ve rekabet sağlanmış oluyor.

Futbol içinde böyle bir sistem düşünülebilir açıkcası. Platini'nin bu tarz projelerinin olduğunu duymuştum ancak sistemi yerleştirmesi hiçte kolay olmayacak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum. Bence de futbolda salary cap uygulaması olmalı... Bunun önüne başka türlü geçilemez diye düşünüyorum. Gerçi "draft" gibi bir olay olamayacağından takım güçlerinin dengelenmesi nba'e göre yine zor olur; ama yine de biraz olsun işe yarar.