2 Şubat 2009 Pazartesi

Dragonlance (Ejderhamızrağı) serisi


Daha önceden Ejderhamızrağını ileri bir seriden bir kitabı hakkında bir yazı yazmıştım şimdi ise bilmeyenler için seriyi tanıtalım.
Öncelikler Karakterler ile başlayalım;

Tanis Yarımelf: Adındanda anlaşılabileği gibi kendisi yarım elf yarım insandır. Annesinin ölümünden sonra kendisine Qualinesti elflerinin lideri olan Solostoran bakmıştır. Qualinesti'de uzun süre yaşamasına rağmen sürekli farklılıkları yüzünden dışlanmıştır. Bir süre sonra Flint ile tanışmış ve onunla birlikte diğer ejderhamızrağı kahramanlarıyla tanıştığı Solace şehrine gelmiştir. İnsan ve Elf kişiliği arasında herzaman bir çatışma olmuştur ve genelde kendisi melankoniktir

Flint: Kendisi bir tepe cücesidir. Çok usta bir zanaatkar olduğu için Qualinesti'ye girmesine müsade edilmiştir ve böylece Tanis ile tanışmış ve onunla birlikte Solace'e yerleşmiştir. Tasslehoff Burrfoot'a ne kadar sinir olsada kendere karşı büyük bir dostluğu vardır.

Tasslehoff Burrfoot: Solace'da Tanis ve Flint ile tanışmış ve onlardan bir daha ayrılmamış bir kenderdir. Kender olduğundan dolayı gezmeyi çok sever ve yanındakilerden "yanlışlıkla" düşen eşyalar muhtemelen Tas'ın keselerinin içinden çıkar.

Raistlin Majere : Doğumundan itibaren kendisinde bir zayıflık ve sağlıksızlık vardır. Çok büyük bir büyü yeteneğine sahiptir. Büyü için çok şey feda etmiş ve birçok şeyide feda etmeye hazırdır. İkiz kardeşi Caramon ile aralarında büyük bir bağ vardır. Raistlin Caramon'un kendisine sürekli yardım etme çabasından nefret eder ancak bulunduğu koşullar nedeni ile Caramon'a muhtaç olma durumunda kalmıştır. Kendisinin çocukluğundan beri karanlık bir tarafı vardır.

Caramon Majere: Raistlin'de olan büyü gücü ve zeka gibi şeyler Caramon'da hiç yoktur ancak Caramon'da kardeşinde olmayan sağlıklı ve çok güçlü bir vücut vardır. Ayrıca silah kullanmayı öğrendikten sonra çok güçlü bir savaşçı olmuştur kendisi. Raistlin'e karşı sürekli bir bağlılığı vardır.

Anas seri ve yan kitaplar olmak üzere toplam 40 tane kitap Türkçe'ye çevrilmiştir. Tabi bu yan kitapların hepsi önemli değildir.

Önemli kitapların okuma sırası:

1- Destanlar Serisi:
Güz Alaca Karanlığının Ejderhaları
Kış Gecesi Ejderhaları
İlkbahar Şafağı Ejderhaları

2-Efsaneler Serisi
İkizlerin Zamanı
İkizlerin Savaşı
İkizlerin Sınavı

3-Raistlin Tarihçeleri
Ruhdöveni
Silah Kardeşliği

4-Ruhlar Savaşı Serisine Geçiş Kitapları
İkinci Nesil
Yaz Alevi Ejderhaları

5-Yeni Çağın Ejderhaları (Ruhlar savaşına geçişte okunması tartışılır olan bir seri. Okunmasada olur ancak okumak daha iyidir)
Yeni Bir Çağın Doğuşu
Kasırganın Günü
Kargaşanın Arifesi

6-Ruhlar Savaşı Serisi
Batan Güneşin Ejderhaları
Kayıp Yıldızın Ejderhaları
Yitik Ayın Ejderhaları

7-Karanlık Havari Serisi
Amber ve Küller
Amber ve Demir
Amber ve Kan

3 yorum:

sethras dedi ki...

Destanlar ve Efsaneler serileri ile İkinci Nesil ve Yaz Alevi Ejderhaları kitaplarını okumuş biri olarak Weis&Hickmann ikilisinin anlatımına hayran olduğumu söyleyebilirim. Sırada Raistlin Tarihçeleri var ama başlamak bir türlü nasip olmadı. Yaz Alevinden sonrası da beni pek sarmaz gibi geliyor. Yeni karakterlere alışmak zor.
Çoğu okurun olduğu gibi benim de en sevdiğim karakter Raistlin Majere. Crysania'ya karşı hissettikleri ve olayları herkesten farklı yorumlaması beni her zaman etkilemiştir.
Dragonlance deyince yapılan Güz Alacakaranlığının Ejderhaları filmine değinmek gerek. Bence bu film Dragonlance'i dünyaya tanıtmak için büyük bir fırsattı ama bu fırsat çok kötü kullanıldı. Kitapları çok sevmeme rağmen arkadaşımla filmi izlemeye başladığımızda uyumaktan kendimi alamamıştım. Keşke böyle bir efsaneye LOTR kadar önem verilseydi de filminden de gururla bahsedebilseydik.

Adsız dedi ki...

Dragonlance serisi hakkında bilgi verdiğiniz için öncelikle çok teşekkürler fakat benim kafam karışmış durumda.Farklı sitelerde, farklı okuma sıraları var.Ben hangisini değerlendirmeliyim.Senaryonun gidişatını bozmak istemiyorum.Ruhlar Savaşı Serisi bazı sitelerde çok daha sonra gösteriliyor ve evet filmi heba ederek çok büyük hata yaptılar. (:

Turiaf dedi ki...

Yaz Alevi Ejderhalarından sonra 5. çağ başlıyor buarada Yeni Çağın Ejderhaları serisini oku. Bu serinin yanında ruhlar savaşı öncesi bazı 5. çağ kitaplarıda var ancak onlar pek önemli değil bence. Yani ben olsam okumam ki okumadım zaten. Yeni Çağın Ejderhaları serisinden sonra Ruhlar Savaşına geçebilirsin. Yeni karakterler için bende ısınamam diye korkuyordum ancak Weis-Hickman ikilisi yine büyük bir iş başardılar. Yeni karakterlerden özellikle Mina çok önemli ve seyri enteresan bir karakter.