16 Aralık 2011 Cuma

Sporting Clube de Braga



Espora dergisinde yayınlanan uzun bir Portekiz yazım vardı. Portekiz futbolunu incelerken Braga'ya da bir bölüm ayırmıştım. Geçen sene UEFA Avrupa Ligi'nde final oynayarak bunu hakettiklerini göstermişlerdi. Bu takım aynı kupada son 32'ye girilirken Beşiktaş ile eşleşti. Peki kura çekimine seri başı olarak giren Beşiktaş için nasıl bir eşleşme bu?


Geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde sürpriz bir şekilde finale kadar çıkan takımın kadrosu rakiplere korku salacak bir kadro değil. Geçen sene Braga ile 34 maça ilk 11'de çıkmış Miguel Garcia bugün Orduspor'da. Tabi aynı kadrodan Pereira'nın da 8 milyon €'ya Atletico Madrid'e gittiğini de söylemek lazım. Sözün özü, Braga'yı bir zamanların Porto'su gibi düşünmemek lazım.


Kadrosu aman aman olmasa da müthiş bir takım olduklarını söyleyebiliriz. Zaten gizemleri de burada gizli. Geçen sene Paciencia ile çok iyi bir harmoni bir ekip vardı ve bu ekip büyük ölçüde bu yıl da beraber. Ama ciddi bir eksikle: Domingos Paciencia.


Braga, hocasını Sporting Lisbon'a kaptırdı ve yola Beira Mar'ı ikinci ligden çıkaran Leonardo Jardim ile devam ediyor. Jardim de popüler Portekizli hocalar gibi genç. Venezuelalı hoca henüz 37 yaşında.


Braga'yı iki yıl kadar çalıştıran ve bu süreçte takıma kademe atlatan Paciencia boşluğu kolay kolay doldurulabilecek bir hoca değil. Bu bağlamda yeni hocanın işi zor. Geçen sezonki kadrodan 4 oyuncu kaybeden ekip, iki yeni takviye ile yola devam ediyor. Bu isimlerden biri oldukça tanıdık: Nuno Gomes. Giden oyuncular listesine baktığımızda Pereira ve Pizzi'nin adını görüyoruz. Her ikisinin de gittiği takım hanesinde Atletico Madrid'i görünce içinden başka bir hikaye çıkıyor tabi: Jorge Mendes. Bu çarkın içindeki bir başka takım da Braga. Karıştırdıkça hikaye çıkacak gibi...


Bugünkü kadrosunda Lima, Alan, Hugo Viana, Ukra, Meyong gibi isimler var. Tabi bir de Atletico Madrid'den (!) kiralanan genç Merida. Kadrosundaki Portekizli sayısı Beşiktaş'tan 3 fazla. Hatta Beşiktaş'ın 11'inde daha fazla Portekizli var. Bize bu topraklarda Portekiz takımı diyorlarsa, onlar Santos'tan, Cruzeiro'dan daha Brezilyalı.

Bugünkü formları hakkında bilgi vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Zira maçların oynanmasına daha 2 ay var. Yine de özet geçecek olursak Avrupa Ligi'nde Club Brugge ile aynı gruptaydılar ve Belçika temsilcisinin arkasından averajla 2. olarak çıktı. Ligde şu an Portekiz'in üç büyüklerinin arkasında 4. sıradalar. İç sahada iyi, deplasmanda oldukça zayıf bir takım olduğunu söyleyebiliriz. Bu sezon ligde de durum benzer. İçeride kaybetmeyen takımın deplasmanda tek galibiyeti var.


Şimdi gelelim bize. Bizim Portekizliler için anlamlı bir maç olacak. Özellikle deplasmanda iyi motive olacaklarını düşünüyorum -ki bu bizim lehimize olacaktır- . Oyuncuların yanı sıra Carvalhal için de memleketinin takımına karşı mücadele etmek farklı bir duygu olacaktır. Braga'nın içeride iyi oynadığı düşünüldüğünde ilk maç oldukça kritik. Bu maçtan en az beraberlikle dönmek İnönü'de işi kolaylaştırır.


Peki nasıl oynamalıyız? Portekiz takımı gibi değil, Portekizli oyuncuları olan Alman takımı gibi oynamalıyız.

Hiç yorum yok: