22 Mart 2009 Pazar

Sivasspor-Beşiktaş

Yenemiyorsan yenilmeyeceksin. Bu bağlamda Sivas deplasmanından alınmış 1 puana kötü diyemem. Beşiktaş kazansaydı üst düzey bir moral yakalayacaktı; kaybetseydi, çok büyük bir avantaj kaybedecekti ama berabere kalınca bütün istatistikleri devam ettirdi ve liderlik umudunu önümüzdeki haftalara taşıdı...

Denizli yine radikal kararlar alarak farklı bir 11 çıkardı. Beşiktaş taraftarı olarak alışık olduğumuz bir durum. Bir benzerini Sir Alex Ferguson da yapıyor. Beklenmedik bir anda Park'ı, Scholes'u oynatabiliyor. Alex Ferguson'un Türkiye temsilcisi de Denizli. Haftalardır iyi oynayan ve artık oturdu dediğimiz savunma hattını bir anda değiştirdi. Sivok-Toraman gol yemez bu takım dedirtirken, bir anda Sivok'u öne çekti Zapo'yu iliştirdi oraya...

Zapo tercihinin sebebinin, Zapo'nun adam adama oynama özelliğinin iyi olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda takım savunmacısı Sivok yerine birebir marke eden Zapo'yu kullanmayı tercih etti. Mehmet Yıldız için alınmış bir önlemdi bu. Zapo iyi futbolcu ama hata yapmaya çok müsait aynı zamanda. Beşiktaş'ın yediği golde de Zapo'nun suçu yadsınamaz. Golü Zapo'ya maletmiyorum ama Yıldız'a orta açma fırsatı vermemeliydi.

Beşiktaş'ın savunma açısından iki noksanı vardı. Birincisi daha önce de yazdığım gibi defansın göbeğinin bozulması. Sivok'u öne çekerek takımın hücum gücünü belirgin bir biçimde düşürdü Denizli. Cisse konusunda daha ılımlıyım artık. Hafta için Güntekin Onay ile yaptığımız konuşma sonrası Cisse'ye daha olumlu bakıyorum. İstatistikleri işin içine girince fikirlerim değişti Fransız oyuncu hakkında. Maça Cisse ile başlamalıydı Beşiktaş. Çünkü savunmada Toraman-Sivok orta sahada Ernst-Cisse olunca takım hem hücum hem savunma yönünden rahat ediyor. Sivok ileriye çıkabiliyor ve savunmadan topu çıkarabiliyor, Ernst ve Cisse de defanstan top çıkarmak için çok geriye gelmek zorunda kalmıyor. Bu durum da oyunu rakip yarı sahaya yıkıyor. Top rakip sahada olunca, ileride çoğalma problemleri olmuyor ve bir süre sonra gol geliyor. Şimdiye kadar bu dörtlünün oynadığı maçlarda bunu gözlemledik. Ama dün Zapo-Toraman olunca savunmada, Sivok top almak için geriye geldi ve Ernst orta sahada yalnız kaldı. Bu da Beşiktaş'ın orta alan gücünü azalttı.

İkinci bir problemde sağ bekteydi. Murat Erdoğan çok rahat top yapma fırsatı buldu. Ekrem iyi oyuncu ama savunma yönü zayıf. Böyle olunca Murat ile mücadele edemedi ve Sivasspor sol kanadı çok etkili kullanma fırsatı buldu. Denizli, maçın başında bunu kestirememiş olabilir ama ilerleyen dakikalarda Ekrem'i çıkarıp yerine bir ortasaha elemanı alıp Toraman'ı sağ beke kaydırabilir, Sivok'u geriye çekebilirdi. Bu durumda Sivasspor'un sol kanadı tamamen etkisiz hale getirilebilirdi.

Hücum hattında Delgado'nun oynamamasına çok şaşırmadım, form düşüklüğü onu yedek kulübesine sürükler. Böyle devam ettikçe Denizli'nin yanında oturur. Yusuf'un kondisyon problemi var. Yaşından dolayı oyundan çabuk düşebiliyor ve ikili mücadelelerde fizik gücü olarak zayıf kalıyor. Ancak oyun zekası ve oyunu yönlendirmesi Beşiktaş için büyük kazanç. Zaten atılan golün asisti de Yusuf'a aitti.

Forvet hattında ise Bobo'nun ilk onbir oynaması çok mantıklı gelmiyor bana. Bobo'nun yeteneğine diyeceğim yok. Bu ülkede formda bir Bobo'yu durdurabilecek savunma oyuncusu yok. Ancak Bobo eski formundan çok uzak. Holosko-Bobo olunca hücum hattı çok zayıf kalıyor Beşiktaş'ın. Ben Nobre'den hiçbir şekilde vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Nobre-Bobo ya da Nobre-Holosko maçına göre daha verimli olabilir.

Gelecek hafta Kayserispor mücadelesi var. Beşiktaş o maçtan 3 puan aldığı takdirde büyük avantaj yakalar. Ligin üstündeki takımları yenememe problemi de gelecek hafta biter umidindeyim. Fenerbahçe ve Trabzonspor'un 3 puan bıraktığı haftada yarım adım dahi olsa ilerlemek iyidir.

Sivasspor bir paragraf açarsak. Takımda en çok Kanfory'i beğendim. İleriye çok iyi çıkış yapıyor. Bilica da oturaklı bir savunma oyuncusu. Murat Erdoğan karşısında savunma oyuncusu olmadığı için o kadar rahattı, İbrahim Toraman olsaydı bu kadar ön planda olamazdı. Mehmet Yıldız kendi standartlarında iyi bir oyuncu her nekadar ben sevmesem de kötü diyemem. Sivasspor'un bütün hücum varyasyonları ya Mehmet Yıldız'dan ya da Balili'den geçiyor. Yıldız'a şişirilen toplar ya da Balili'yle çıkılan kontralar. Yıldız devre arasında Galatasaray'a gitmiş olsaydı Sivasspor şu anda lider olamazdı. Sene sonu Yıldız'ın gitmesi durumunda Sivas ciddi sıkıntı çeker ve yerini çok zor doldurur; Yıldız da büyük takıma gitmesi durumunda bu performansı gösteremez. Benim gözümde Mehmet Yıldız, Sivasspor için büyük oyuncu...

Hiç yorum yok: