14 Şubat 2011 Pazartesi

Ernst & Bobo


Beşiktaş'ta devre arası transferleri ile birlikte ilk yarının en fazla forma giyen adamı Fabian Ernst ve Beşiktaş'ın golcüsü Da Silva Bobo yedek kulübesinde kaldı. Peki bu kadar verimli adamların yedek kulübesinde kalması doğru mu?

Mustafa Denizli döneminden beri Beşiktaş'ın en etkili iki oyuncusu Ernst ve Bobo'dur. Bu, Schuster döneminde biraz değişti. Ernst ve Bobo biraz da olsa Guti ve Quaresma'nın gerisinde kaldı. Ernst ve Bobo'nun bir adım da olsa geride kalmasının sebebi hem Guti & Quaresma ikilisinin isimlerinin büyüklüğü, hem de Schuster'in oyun sisteminin, bu iki oyuncu üzerine kurulması. Tüm bunlara rağmen Ernst ve Bobo ilk yarıda da oldukça başarılıydı.

Devre arası yapılan Fernandes, Almeida ve Simao transferi ile bu ikili yedek kulübesine çekildi. Peki neden?

Bu soruya iki yönden bakmak lazım. Birincisi Schuster'in kafasındakiler. Alman Hoca'nın kafasındaki oyun sisteminde Bobo tarzı bir oyuncuya yer yok. Schuster'in forveti, pivot santrfor oynayabilecek, güçlü bir oyuncu yani Almeida, ortasahası ise top tekniği iyi olan daha çok hücuma yönelik bir oyuncu ile savunmaya dönük tipik bir önlibero. Yani Schuster'in oyun sisteminde Bobo yerine Almeida, Ernst yerine de Fernandes düşünülüyor. Ernst, Aurelio'nun yerine de tercih edilmiyor çünkü Aurelio daha defansif. Bobo'nun, yerine tercih edilebileceği Nobre ise ortasahaya yardım ettiği için kadroda Bobo'nun önünde yer bulabiliyor.

Diğer taraftan, bu tercihlerin doğruluğu tartışılır. Mesela Almeida'yı kesinlikle Bobo'nun yerine tercih etmem. Bobo, kesinlikle Almeida'ya nazaran gole daha yakın bir isim. Hatta Almeida gole uzak bir isim bile diyebilirim. Beşiktaş'ın golcüsü Bobo'dur. Ankaragücü maçında ne Nobre ne Almeida gol pozisyonuna girebildi. Çünkü oyun tarzları buna uygun değil. Ernst kısmı ise daha vahim. Ernst, Schuster'in sisteminde Aurelio ve Fernandes & Guti ikilisinden birini kesemez ancak kesebileceği bir isim var: Nobre. Nobre'nin savunmaya dönük özelliklerinden yararlanmaktansa, Ernst'in ofansif özelliklerinden faydalanmaya çalışmak daha akıllıca. Nobre'nin maç boyu oynadığı noktaları işaretlediğimizde, Ernst'in rahatlıkla o bölgede oynayabileceğini görebiliriz.

Ernst ve Bobo bu takımın vazgeçilmezidir.

Hiç yorum yok: