2 Şubat 2010 Salı

Başarı Öyküsü : Kırmızı Başlıklı At "Grand Ekinoks"


Grand Ekinoks. Bu ismi duyan yarış severler önce bir irkilir sonra onun başarılarıyla mutlu olduğu günleri anlatır. Şampiyon at olmanın getirdiği halka mal olmuş, son dönemdeki atların hiçbirinin Grand Ekinoks'un başarılarının yanına bile yanaşamadığı Türk Atçılığı'nda efsane olmuş bir attır.

Grand Ekinoks'un hikayesi aslında şansla başlayan ama gücüyle kendini kabullendirmesiyle devam eden gerçek bir efsaneye dönmüş. 2 yaşlılığında satılacak atlardan biri olan Grand Ekinoks'un yarış atlarında özellikle büyük kusur olarak görülen kambur olması yüzünden dönüp bakan olmamış. Şans kısmı işte tam bu sırada yüzüne gülmüş. Hala sahibi olan Ekinci 50.000 TL ile Grand Ekinoks'u satın almış. Çok umutlu muydu o zaman bu attan bilmiyorum ama kesinlikle riske girerek satın aldığını biliyordu.

Grand Ekinoks'un ahıra geldiği ilk günden itibaren şampiyonluk özellikleri göstermesi ise tam bir süpriz olmuş Ekinci için. Huysuz ve agresif tavırları, antrenmanlardaki dereceleri ile anlamış Ekinci şampiyon sahibi olduğunu. 2001 yılında ilk önemli koşu olan Tay Deneme Koşusunu, daha sonra Gazi Koşusunu ve ardından Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu'nu da kazanarak yıl içinde 3 derbiyi de kazanan atlardan biri olarak triple crown yapmıştır.

Yarış hayatının ilk yılında yakaladığı başarıları sonraki yıllarda da farklı kupa koşularında gösteren Grand Ekinoks'un özellikle Türk Atçılığı'na yeni bir kapı açmış, Dubai International yarışlarında ilk yarışan Türk atı olmuş, burada şans verilmemesine rağmen ikinci olarak süpriz gerçekleştirerek daha sonra dünya şampiyonu olacak atlarımız Ribella ve Sabırlı'ya yol açmıştır. Bu açıdan da farklı bir yere sahiptir.

Dubai'den sonra son yarışına kadar büyük başarılarına devam eden, arada geçirdiği sakatlıklarla ise hayal kırıklığı yaratan Grand Ekinoks'un son yarışını ise hala unutamıyorum. Favori olduğu, ganyanı 1.20'lerde olan bir at olarak, yarışı sonlarda bitirmesi ile adeta kahrolmuştum. Aynı duyguları bütün yarışseverlerin de yaşadığına eminim. Böylesine büyük bir atın, şampiyon bir atın pistlere veda etmesi ki böyle bir yarışla olması bunun, gerçekten üzüntü vericiydi.

Şimdi hala adından söz ettirebilen bir at olan Grand Ekinoks bütün Türk Atçılığı tarihinde unutulmayacak Bold Pilot, Johnny Guitar, Yavuzhan, Haberbatur gibi altın harflerle kazınmış ve unutulmayacaktır.

*fotoğraflar yavuzhan.net'ten alınmıştır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kulaktan dolma bilgilerle bir yazı yazmışsınız beyler,birincisi Yasin Ekinci Grand Ekinoks'u 2 yaşında değil,1999 yılında 1 yaşında satın almıştır,ikincisi 50.000 tl ye değil 50.000 dolara satın almıştır,üçüncüsü triple crown yapmıştır ama Tay Deneme,Gazi ve Ankara koşularını kazanarak yapmıştır