2 Mayıs 2012 Çarşamba

Roy Hodgson Doğru Tercih midir?

İngiltere'nin turnuvaya Pearce ile gitmeyeceği belliydi. Harry Redknapp'ın ismi atıldı ortaya. Ancak Spurs'un hocası, milli takıma soğuk baktı. Olan Tottenham'a oldu o ayrı.

Birkaç güç içinde Fulham ve Liverpool'un eski hocası Roy Hodgson'ın ismi duyuldu ve işlem başarıyla tamamlandı. WBA'ın hocası teklife sıcak baktı ve turnuva için anlaşma sağlandı. Aslında bakıldığında çok mu kötü tercih? Hayır. İngiliz hoca milli takım konusunda da oldukça tecrübeli. Daha önce İsviçre ve Finlandiya milli takımlarını çalıştırdı. Kısa süreli de olsa BAE'ni çalıştırdı. Enteresan olmakla birlikte oldukça fazla kulüp takımı da çalıştırdı. CV sağlam. Sıkıntısı pik yaptığı noktada tepetaklak gitmiş olması. Geçmişten bugüne emek emek getirdiği kariyerinde Liverpool patlaması onu gözden düşürdü. Yoksa daha bir kaç yıl önce Fulham ile finale çıkmış bir adamdan bahsediyoruz. Aynı yıl EPL'de yılın hocası seçilen de oydu.

Evet Ada'da çok başarılı değildi belki ama İskandinav ülkelerinde kazandığı kupa ve şampiyonluklar, Inter ile UEFA finali, İsviçre milli takımındaki başarısı sağlam referansları. Üstelik WBA'da da bu yıl kötü değildi. Ama işte akıllarda kalan Liverpool faciası.

Acaba sıkıntı Hodgson'da mı yoksa Liverpool'da mı? Kenny Dalglish efsane hocadır, büyük Liverpool'ludur. Peki o başarılı mı? Aynı grafiği Roy sergilese hala takımın başında kalabilir miydi? Bence bunlar sorulması gereken sorular. Roy Hodgson başarısız bir hoca değildir.

İngilitere milli takımı için uygun mudur? Bu çok zor bir soru. Bugün Jose de gelse bu takım büyük başarı yakalayamayabilir. Tarihine de baktığımızda isminin çok altında bir performansa sahip olduğunu görebiliriz. Oyuncu kalitesi belli bir standardın üstünde ama oyun kalitesi ve başarı değil. İngiltere'yi başarılı kılmak kolay iş değil. Capello da bunu başaramadı -ki İngiltere tarihinin maç bazında en başarılı hocası-.


Hodgson'ın en büyük sıkıntısı şu: Futbolcuların Roy'a saygı duyduklarından emin değilim. İngiltere'nin çok saygın bir hocası değildir. Sürekli hakkında geyik yapılır. (Üstte The Sun yine makara yapmış. Hodgson'ın konuşması biraz Aziz Yıldırım'ınki gibi olsa gerek)  Hele hele Liverpool'daki döneminde karikatürlerin, videoların önü kesilmiyordu. İngiltere'de hocalara saygı duyulur ve başarının temelinde de bu yatar. Bu bağlamda İngiliz hocanın işi biraz daha zor.

Hiç yorum yok: