23 Mayıs 2012 Çarşamba

Aile Bağları #4


Futbolda aile bağları serisinin 4. Bölümüne hoş geldiniz. 4. Bölüm için şöyle bir Afrika’ya uzanalım. Afrika’da kardeş, baba&oğul futbolcular çok fazladır. Sağlam bir bomba ile başlayalım. Kamerun asıllı Jean – Alain Boumsong’u tanımayan yoktur. Bir dönem adı Beşiktaş ile de anılmıştı ama o dönemde Fransız oyuncu kariyeri açısından doğru tercihi yaparak Lyon’a transfer olmuştu. 2 yıldır da komşuda, Panathinaikos forması giyiyor. Boumsong’un kardeşi de futbolcu ama pek popüler olduğu söylenemez. Diğer taraftan kuzeni N’Gog da adı sanı duyulmuş ve genç yaşta sağlam takımlarda oynamış bir başka oyuncu. Geçtiğimiz sezon Liverpool’dan Bolton’a gelmişti.
Joseph Desire Job kariyerini Lyon, Lens, Middlesbrough gibi takımalrda geçirmiş, emeklilik çağında Diyarbakırspor’a da gelmiş bir oyuncudur. Hatta ilk geldiğinde bu Job, o Job mı sorusunu da sormadı değilim. Job’ın iki kuzeni ve ikisi de bugün Almanya’da forma giyiyor. Büyük olan ve kariyeri düşen Marvin Matip ile daha genç olan ve Schalke forması giyen Joel Matip.

Roger Milla deyince ne hatırlatıyor size?  90 Dünya Kupası’nı ve gol sevincini hatırlamıyorsanız açın okuyun derim. Milla’nın oğlu Mahouve belki babası kadar popüler değil ama zamanında Montpellier forması giymiş olması dikkatlerden kaçmadı.
François Omam Biyik belki ismi kendinden daha tanınır bir futbolcu ama hiç de yabana atılmayacak bir kariyere sahip. 80-90 dönemi için iyi bir futbolcuydu. Andre Kana Biyik ise daha mütevazı bir kariyere sahip, Omam Biyik’in kardeşi. Ve dükkânı bugün devralan oğlu Jean Armel Kana-Biyik. Biyik, Le Havre altyapısından yetişti ve bugün Rennes’de forma giyiyor. Henüz 22 yaşında ve hatırlanacak bir kariyere sahip olmaya aday.

Ve bilindik bir akrabalık. Galatasaray ve Trabzonspor’dan hatırladığımız Rigobert Song ve yeğeni Arsenal’in dinamik orta sahası Alex Song. Şimdilik ikisinin ortak yönü savaşçı kimlikleri. Rigobert zaten aslan gibi adamdı, yeğeni de onun izinden ilerliyor.
Jacques Songo’o, Deportivo’nun efsane kadrosunun kalecisiydi. 96-2001 yılları arası İspanyol ekibinin kalesini korumuştu. Oğlu Franck Songo’o kariyerine iyi bir başlangıç yaptı ama devamı gelmedi. Deportivo ve Barcelona altyapısından sonra Porstmouth’a gitti ve hep kiralandı. İki yıllık Zaragoza kariyerinin ardından bir çıt daha düştü ve Albacete forması giydi. Sonra rotayı Amerika’ya yöneltti. Şimdi Portland Timbers’ta. Herşeye rağmen henüz 24 yaşında.
Listede Afrikalı olmayan bir Galatasaraylı daha var: Lorik Cana.  Aslında tam adıyla Lorik Agim Cana. Arnavut orta sahanın, transferi sırasında babasının, oğlunun Türkiye’ye transferini istediğine şahit olmuştuk. Bunun sebebi biraz da babasının bu ülkeyi tanıyor oluşuydu, zira Agim Cana 87 – 89 yılları arasında Gençlerbirliği ve Sansunspor formaları giymişti.

Hiç yorum yok: