10 Haziran 2011 Cuma

Transfer dengesizliği



Beşiktaş, Fernandes için 2.5 milyon € civarında bir bonservis ödedi. Fernandes, Kayserispor'dan Beşiktaş'a gelen bir Türk futbolcu olsaydı bonservisi en az 8-10 milyon € civarında olurdu. Bu sadece Fernandes için geçerli değil. Ne Mustafa Pektemek, ne Serdar Kesimal, ne Orhan Şam bugünkü bonservis bedellerinin değerini taşıyor. Aynı oyuncular yabancı olsa yarı yarıya ucuza alınabilirdi.


Bu yerli yabancı ücret dengesizliğinin en büyük sebebi yabancı kontenjanı. Kontenjanın ne kadar yanlış olduğuna şimdi girmeyeceğim. Bunun üzerine ayrıca bir yazı yazılabilir. Sistem böyle olmuşken Anadolu kulüpleri ellerine geçen fırsatı iyi değerlendirmek istiyor. Mustafa Pektemek'e İBB 2.5 milyon € önerse Gençlerbirliği neden olmasın der ama Beşiktaş isteyince rakam 4 oluyor. Hatta bir de Fenerbahçe yakından ilgilense o rakam 5'e çıkar. Zamanında Mehmet Topuz'da bunu canlı canlı yaşadık. Ya da Beşiktaş'ın acil bir kaleci ihtiyacı olsa ve Karabükspor'da gelecek vaad eden bugün de iş yapabilir konumda yerli bir kaleci olsa piyasa 6-7'den açılır.


Burada ben Anadolu takımlarını suçlamıyorum. İster alırsın, ister almazsın. Beşiktaş, Ersan'ı almak istedi ve piyasayı 4-5 gibi bir değerden açtılar. Eder mi? Etmez ama almıyorsan satmıyorum diyebilir Adanaspor yönetimi. Burada üç büyüklerin doğru planlama yapması gerekir. Bu da o kadar kolay değil tabi ki.


Bir de üç büyüklerden, Anadolu takımlarına gidenler var. Hakan Arıkan. Fena kaleci sayılmaz. Beşiktaş'ın kalesini koruyacak nitelikte olduğunu düşünmüyorum ama yine de bu ülke için kalbur üstü kalecidir. Mersin İdman Yurdu'na bonservissiz gitti. Beşiktaş şimdi onun yerine bir kaleci alacak. Hakan Arıkan, bu bildiğimiz haliyle Mersin'den Beşiktaş'a gelse en az 1.5 milyon € bonservis ile gelirdi. Burada yanlışı kim yapıyor? Beşiktaş yönetimi. Bunun benzerini Fenerbahçe de yapıyor, Galatasaray da. Aynı kaliteyi satabildiğinin çok daha fazlasına alıyorlar.

1 yorum:

King1905 dedi ki...

Türkiye'den büyükler bir futbolcu istediğinde malesef çok gereksiz rakamlar vermek zorunda kalıyor. Tıbkı Mustafa Pektemek, Mehmet Topuz gibi isimlerde olduğu gibi... Bunun için zaten büyük takımlarda çok kısıtlı oynayabilecek kapasitede oyuncu varken, gereksiz alımlara girmemek en doğrusu olur. Mustafa Pektemek'i almaktansa alt yapıdan bir futbolcuyu koymak çok daha mantıklı geliyor...