Üç büyüklerin, özellikle yerli oyuncu transferinde durağı Anadolu takımları. Bu yıl da çok farklı olmayacağa benziyor. Şimdiden Anadolu takımlarından İstanbul'un büyüklerine birçok oyuncu geldi. Peki üç büyükler Anadolu'dan hangi oyuncuları alıyorlar? Alırken neye dikkat ediyorlar? Kimden alıyorlar? Kaç yaşında olmasını tercih ediyorlar? En önemlisi de bu oyuncuların akıbeti ne oluyor?
Son 5 yılda (2006'dan beri) Anadolu'nun bağrından kopup, İstanbul'a gelen futbolcuları beraber inceleyelim.
Son 5 yılda yolu İstanbul'a düşen oyuncu sayısı 52. Arada atladıklarım olabilir tabi ki. Oyuncu listesi çıkarırken A takıma alınan oyunculara baktığımı da belirtmekte fayda var. Bu 52 oyuncunun yaşlarıyla başlayalım. Bu oyunculardan 8 tanesi 20 yaşının altındayken üç büyüklere transfer olmuş. Bunların arasında en genç olanları Abdulkadir Kayalı ve Serkan Kurtuluş. Her ikisi de daha 18 yaşındayken üç büyüklerde oynamafırsatı bulmuş. Bu 8 oyuncunun 4'ü Beşiktaş'a transfer olurken, Galatasaray ve Fenerbahçe ikişer oyuncu almış.
Son 5 yılda yolu İstanbul'a düşen oyuncu sayısı 52. Arada atladıklarım olabilir tabi ki. Oyuncu listesi çıkarırken A takıma alınan oyunculara baktığımı da belirtmekte fayda var. Bu 52 oyuncunun yaşlarıyla başlayalım. Bu oyunculardan 8 tanesi 20 yaşının altındayken üç büyüklere transfer olmuş. Bunların arasında en genç olanları Abdulkadir Kayalı ve Serkan Kurtuluş. Her ikisi de daha 18 yaşındayken üç büyüklerde oynamafırsatı bulmuş. Bu 8 oyuncunun 4'ü Beşiktaş'a transfer olurken, Galatasaray ve Fenerbahçe ikişer oyuncu almış.
Bu oyunculardan 26 tanesi 20-25 yaş aralığındayken İstanbul'a gelmiş. Beşiktaş bu yaş aralığında 9 oyuncu ile anlaşırken, Galatasaray 6 ve Fenerbahçe 11 oyuncu transfer etmiş. Bir çok futbolcu için en verimli çağ sayılan 25-30 yaş aralığına bakacak olursak; Beşiktaş 5, Galatasaray ve Fenerbahçe bu yaş aralığındaki 6 oyuncu ile anlaşmış. 30 yaş üstü oyunculara baktığımızda sadece Yusuf Şimşek ismini görüyoruz. 2009 yılında Beşiktaş 33 yaşındaki Yusuf ile anlaşmıştı. 30 yaşında Fenerbahçe forması giyen Bilica ise bu kulvardaki ikinci en yaşlı isim. Grafikten de anlaşıldığı gibi üç büyükler Anadolu takımlarındaki oyuncuları geleceğe yatırım için değil, en verimli çağında kullanmak için alıyorlar. Bu oyuncuların da birçoğu parladığı dönemde İstanbul'a transfer olan oyuncular. 30 yaş üstü oyunculara da çok sıcak baktıkları söylenemez.
Geçtiğimiz 5 yıllık süreye 2011-2012 sezonu için yapılan transferleri de ekleyeren 6 yıllık süreci değerlendirelim. Bu süreçte hangi dönemlerde Anadolu'dan İstanbul'a, daha fazla oyuncu geldiğine bakalım. 2006'da 5 oyuncunun İstanbul yolu tuttuğunu görüyoruz. 2007'de bu rakam 11, 2008'de 9, 2009'da 12, 2010'da 7 ve 2011'de şimdiden 8 oyuncu üç büyüklere transfer olmuş. 2006 yılında Galatasaray'ın Anadolu'yayönelmemesi sebebiyle rakam diğer yıllara göredüşük kalmış. Onun dışında geçtiğimiz yıl yabancı statüsündeki değişimle yabancı oyunculara yönelen üç büyükler sadece 7 oyuncu için diğer takımların kapısını çalmışlar. Bu yıl için şimdiden bu rakam geçtiğimiz yılı geçmiş. Galatasaray'ın olası Ceyhun Gülselam transferi 2008 yılını da yakalayacaktır. Genel olarak baktığımızda bir transfer sezonunda Anadolu'dan İstanbul'a giden oyuncu sayısının ortalama 10 olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Peki üç büyüklerden hangisi transferde Anadolu'ya daha fazla yöneliyor. Beşiktaş ve Fenerbahçe geçtiğimiz 5 yıllık süreçte 19 oyuncu ile mukavele imzalarken, Galatasaray 14 oyuncuyu kadrosuna katmış. Galatasaray'ın 2006 yılında Anadolu'dan oyuncu almamasını ve bu yıl Selçuk dışında henüz resmi sözleşme imzaladığı oyuncu olmaması onu rakiplerinin biraz gerisinde göstermiş. Bu iki durumu dahil ettiğimizde, Galatasaray bir miktar daha düşük olmak üzere, üç büyüklerin hepsinin de Anadolu kapısını yakın sayıda çaldığını söyleyebiliriz.
Bu oyuncuları İstanbul'a pazarlayan takımlara değinelim. Önce öne çıkanlardan başlayalım. Listede çıkan takımlar hiç de sürpriz değil aslında. 2006'dan beri üç büyükler 6 kez Gençlerbirliği'nin kapısını çalmışlar. Böylece, Cavcav'ın ne kadar sağlam birtüccar olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. Gençlerbirliği'nden sonra İstanbul'a en fazla oyuncu gönderen takımlar sırasıyla Manisaspor (5), Kayserispor (4), Gaziantepspor (4), Bursaspor (4), Ankaragücü (4) ve Ankaraspor (4) ve Trabzonspor (3) ile Antalyaspor (3). Denizlispor, Rizespor ve Sivasspor da 2'şer oyuncusunu üç büyüklere göndermiş. Gençlerbirliği, bu 6 oyuncunun üçünü Fenerbahçe'yesatarken, üçünü de Beşiktaş'a satmış. Galatasaray'a yakınlığı olduğu iddia edilen Cavcav, sarı kırmızılılara oyuncu göndermemiş. Manisaspor 2 kez Beşiktaş'a, 2kez Galatasaray'a ve 1 kez de Fenerbahçe'ye oyuncu satarken; Gaziantepspor sattığı 4 oyuncunun üçünde siyah beyazlılarla masaya oturmuş.
Anadolu'dan gelenoyuncuların altyapısına da değinelim. Gelen oyuncuların 8 tanesi gurbetçi. 5 tanesi de yurtdışında yetişmiş yabancı oyuncu. Listede, Gençlerbirliği altyapısından yetişmiş 3 oyuncu bulunurken; Altay, Antalyaspor, Balıkesirspor, Bursaspor, Gaziantepsporve Sakaryaspor altyapısından 2'şer oyuncu bulunmakta. Yeri gelmişken, bu oyuncuların 5 tanesinin yabancı, 47 tanesinin de yerli olduğunu söylemekte fayda var. Emenike, Tabata, Bilica, Holosko ve Vederson Anadolu'dan İstanbul'agelen yabancı oyuncular.
Ve gelelim en önemli istatistiğe: Bu oyuncuların akıbeti. Bu oyuncuların 21 tanesi şu anda bir başka takımın formasını giyiyor. 31 tanesi ise takımların hala sözleşmeli oyuncusu. 6 oyuncu 1 yıldan fazla üç büyüklerde tutunamamış ve bir başka takıma gitmiş. Bunlardan 3'ü Fenerbahçe'nin, 2'si Galatasaray'ın ve 1 tanesi de Beşiktaş'ın aldığı oyuncu. 10 oyuncu ise 2 yıl takımda kaldıktan sonra birbaşka kulübe gönderilmiş. Üç büyüklerin formasını 3 yıl terletenoyuncu sayısı 4 iken, 4 yıl üç büyüklerde kalıp, sonra ayrılan tek oyuncu Hakan Arıkan.
Diğer taraftan hala üç büyüklerin formasını giyenler arasında en eskisi Uğur Boral. Fenerbahçeli futbolcu 5 yıldır bu formayı giyiyor ve hala Fenerbahçe'nin sözleşmeli oyuncusu. 4 yıldır İstanbul'da olan oyuncu sayısı da 3. Bu isimler ise Hakan Balta, Gökhan Gönül ve Servet Çetin. 3 yıldır İstanbul'da olan oyuncular ise Serkan Kutuluş, Filip Holoskove Ekrem Dağ. En az 3 yıl, Üç büyüklerde kalan oyuncu sayısı sözleşmesi devam edenlerle birlikte sadece 12. Yani gelen futbolcuların % 23'ü.
TAKIMLAR BAZINDA İNCELEME
BEŞİKTAŞ
Beşiktaş'ın 2006'dan beri Anadolu'dan aldığı oyuncu sayısı 19. Bu oyuncuların 3'ünü Gaziantepspor'dan, 3'ünü Gençlerbirliği'nden alırken, ikişer kez de Ankara, Bursa ve Manisaspor ile masaya oturmuş.
Beşiktaş'ın Anadolu'danaldığı oyuncuların en genci Onur Bayramoğlu ve Serdar Kurtuluş iken, en yaşlısı Yusuf Şimşek. Aldığı toplam 19 oyuncunun yaş ortalaması ise 24.05. Oyuncuların Beşiktaş'ta çok uzun soluklu kaldıkları söylenemez.En az 3 yılı doldurmuş oyuncu sayısı sadece 4. Serdar Kurtuluş, Hakan Arıkan, Filip Holosko ve Ekrem Dağ. Beşiktaş formasını en kısa süre terleten oyuncu ise Tuna Üzümcü.
FENERBAHÇE
Fenerbahçe de, Beşiktaş gibi 19 oyuncuyu kadrosuna katmış. Sarılacivertliler 3 kez Ankaragücü, 3 kez Gençlerbirliği ve 3 kez de Kayserispor'dan oyuncu almış. En genç oyuncusu 18 yaşında aldığı Abdülkadir ve en yaşlı transferi ise 30'unda Fenerbahçe forması giyen Bilica. Fenerbahçe'nin transferlerindeki yaş ortalaması ise 24.2. Bu rakam Beşiktaş'ınkinden çok farklı değil.
Takımda bir yıldan daha az kalan oyuncu sayısı 3. Yarım sezon Fenerbahçe forması giyen Gökhan Emreciksin ilk sırada. Transferlerden faydalanma oranı ise Beşiktaş'a benzer. En az 3 yıl Fenerbahçe forması giyen oyuncu sayısı 4. İsimler ise Gökçek Vederson, Ali Bilgin, Gökhan Gönül ve Uğur Boral.
GALATASARAY
Sarı kırmızılılar transfer ettikleri 14 oyuncu için 2'şer kez Manisaspor ve Bursaspor'un kapısını çalmış. Aldığı en genç oyuncu 18 yaşında Galatasaray'a gelen Serkan Kurtuluş ve en yaşlı isim 27 yaşında gelen Ali Turan, Orkun Uşak ve Mustafa Sarp. Galatasaray çok yaşlı oyuncu almamasına rağmen aldığı oyuncuların yaş ortalaması rakiplerine göre biraz fazla: 24.36.
Yaser Yıldız ve Ali Turan takımda en kısa kalan oyuncular. En uzun süre takımda kalan oyuncular ise dördüncü yıllarını dolduran Servet ve Hakan Balta. En az 3 yıl takımda kalan oyuncu sayısı ise rakipleriyle aynı Servet ve Hakan'ın yanı sıra Serkan Kurtuluş ve Emre Güngör de takımın uzun solukluları arasında.
4 yorum:
hacım sen yazıyı yayınlamadan önce imzayı atmıştı ceyhun gülselam..yazıda olası ceyhun transferi demişsin bi yerde..bilgin olsun ::)::)
hacı eline sağlık.. süper yazı olmuş. bu arada sezer'i de unutma, gider diye umuyoruz...
@deepman, teşekkür ederim. Giderse eklerim hacım :) Gidecek gibi duruyor. Bir sonraki yazılardan biri İstanbul'dan Anadolu'ya olacak. Takas makas olursa, oraya onu eklerim :)
Ellerinize sağlık, büyük emek harcandığı belli.
Yorum Gönder