2 Mart 2011 Çarşamba

Sercan'ın ve Bursaspor'un tercihleri


Sercan Yıldırım'ın Bursa'da çok da uzun kalmayacağı belliydi ama İstanbul'a gitmesi beklenen oyuncunun yolu Moskova'ya düştü.

Biraz geriye gidelim. Sercan daha Sercan olmadan Man City'nin oyuncuyu istediğini yazanlar oldu. Hatta Ferguson'un da Türk oyuncu ile ilgilendiği ve izlettiği yazıldı. Ancak ne hikmetse Man Utd, Bursaspor ile eşleştiğinde Sir Alex'in Sercan'dan haberi yoktu. Oysa biz bir süre öncesinde Sercan'ın Old Trafford'ta top süreceğini dinlemiştik. Haber doğruydu yanlıştı bilmiyoruz. Muhtemelen de asla öğrenemeyeceğiz. Belki de alışık olduğumuz menajer görüşmelerinden biridir.

Bursaspor'un şampiyonluğunda büyük katkısı olduğu yazıldı çizildi. Kalecisi kadar gol atan forvet oyuncusunun şampiyonlukta ne kadar katkısı olduğunu sorgularım ben. 4 gol atan forvet oyuncusunun bu kadar çok talibinin neden olduğunu da sorgularım. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe ile adı geçti. Hepsi de doğruydu muhtemelen.

Bursaspor bırakmadı. Bıraksaydı yaklaşık 5-6 milyon € veren çıkardı. Yani bugün sattığı paraya satabilirdi. Hatta Beşiktaş'tan Tabata, Holosko gibi oyuncuları değerinin altında takasla alabilirdi, Galatasaray'dan Servet'i koparabilirdi. Bugün kazandığından daha karlı çıkardı ama Sercan'ı rakibine vermiş olurdu. Taraftarını üzerdi. Bu bağlamda daha az kar etmesine rağmen Lokomotif Moskova'ya göndermesi, Bursaspor açısından son derece mantıklı.

Peki bir de Sercan ve Türk futbolu açısından bakalım olaya. Sercan Yıldırım bence iyi bir tercih yapmadı. Öncelikle, Rusya'da maç takvimi, Avrupa'dakinden oldukça farklı. Soğuk kış aylarında haklı olarak tatil yapıyorlar. Bu oyuncuyu başka bir takvime adapte olmak zorunda bırakır. Sonrasında olası bir Avrupa macerasında da benzer adaptasyon sürecine tekrar girmek zorunda kalacaktır. Sonrasında Rus Liginin kalitesi ve daha önemlisi Avrupa gözündeki itibarı çok iyi değil. Evet Avrupa'ya Rus liginden daha çok oyuncu gidiyor olabilir ama Türkiye'de oynayan bir futbolcu için Avrupa macerasına Rusya'ya çıkarak başlamak akıl karı değil. Bugün Rus ligine gitmiş oyuncularımız sıçrama yapamadı. Hasan Kabze, Fransa yolunu tuttu, onun dışında benzer bir transfer politikasıyla Kuzey'e giden Caner Türkiye'ye döndü. Tekke geri geldi. Gökdeniz orada ama takip edeni var mı bilinmiyor.

Eğer Sercan'ın gelecekteki hedefi Avrupa'da oynamaksa bugün yanlış bir tercih yaptı. Bundan sonra daha zor şartlarda mücadele edecek. Kendini geliştirebilmek yine onun elinde. Öncelikle son toplardaki zaafiyetini gidermeli. Bunu giderdiğinde iyi bir oyuncu olabilir. Bundan sonra Moskova'da ilk 11'de oynamanın yolunu aramalı.

6 yorum:

lamhaltas dedi ki...

rusya futbol takvimini avrupaya senkronize ediyor bu sene. bu gecis sezonunun ardindan ben cok daha goz onunda olacaklarini dusunuyorum. hatta gecisin etkilerinin ardindan bence en iyi 5 lig yerine en iyi 6 lig demeye baslayacagiz ve yine bence 6. olan rusya olmayacak.
bilgimi dogrulamak icin google a sordum bana ayrintili bir yazi verdi paylasayim meraklisina.

http://futbolsuzyapamam.blogspot.com/2011/02/guz-bahar-takvimi-oncesi-rusyann-avrupa.html

EciL dedi ki...

Rusya Ligi, önümüzdeki 1.5 sene bir geçiş sezonu yaşayacak ve 1.5 sene sonunda diğer Avrupa ülkeleri gibi Ağustos-Eylül gibi başlayıp, Mayıs ayında sezonu bitirecek.
(Değerlendirmeler yerinde ve haklı. Sadece bu noktaya şerh düşmek istedim.)

hakancelep dedi ki...

Rusya Ligi, 1.5 sene boyunca bir geçiş sezonu oynayacak ve bu sürenin sonunda diğer Avrupa ülkeleriyle benzer zamanlarda bir sezon takvimi olacak. Aslında, bu konu engel değil.

Sercan'ın daha batıya sıçrama yapabileceğini de düşünüyorum. Elbette, göze batan bir performans gösterirse. Christian Noboa, Ansaldi, Kerzhakov, Keisuke Honda gibi bazı Rusya'da oynayan oyuncular herkesin dikkatini çekiyor. Ha keza Vidic, Pletikosa, Pogrebnyak, Pavlyuchenko, Krasic gibi oyuncular da buradan Avrupa'nın önemli liglerine gittiler. Elbette, marjinal örnekler ama toplam örnek sayısı Türkiye'den daha fazladır.

roland deschain of gilead dedi ki...

sercan iyi şişirilmiş bir balon ve elde patlamasına az kalmıştı. kendisini şişiren bursada bile kadroya giremez oldu. transfer için sene sonunu bekleseydi kariyeri zafer biryol'unkinden farklı olmazdı. üstelik bursa yönetimide bu işten para alamazdı bana sorarsanız. bize göre sene ortası, ama rusya da ligler başlayacak. paketlemekle iyi ettiler, sercan'da gitmekle kendince iyi etti. adı geçen diğer takımlarda oynayacak yeteneği ve gücü olmadığını sercan'da biliyor zaten. şampiyonlar ligi tecrübesi volkan ve sercan'ın kendilerine olan güvenlerini feci sarstı.

Celal Abbas dedi ki...

Sercanı Yetenekli yapan 19 yaşında olmasına rağmen futbol olgunluğuna ve fiziğine sahip olması. Hızlı ve çalım atabilmesi(teknik değil teknik olmak sadece çalım atabilmek değildir çalım top sürme dribling olarak adlandırılır). ama bu özelliklere 19 yaşında sahipseniz sizi yetenekli kılar. eğer aşama kaydetmezseniz geliştiremezsiniz kendinizi artık vasat yada vasat altı bir futbolcu olursunuz . eğer bunların üzerine istikrar ve oyun zekası taktik bilgisi v.b. koyamazsanız 2 3 sene sonra gelişim gösteremediğiniz için artık yetenekli değil vasat bir futbolcu olursunuz orta sıra yada alt sıra takımların tercihi olursunuz.

umarım aklını başına alır ve çalışması gerektiğini anlar.

futbol ile ders arasında bir fark yoktur. eğer birn dersde eksiğiniz varsa bu eksiğinizi ancak çalışarak giderebilirsiniz. futbolda böyledir. futbolda da çalışmazsanız kendinizi geliştiremezsiniz ve o dersden çakarsınız.

raul #7 dedi ki...

sercan ve 19??