31 Mayıs 2009 Pazar

2009 NBA Finalleri: Orlando Magic - Los Angeles Lakers


Orlando'nun buralara kadar gelmesi gerçektende inanılmaz.Nelson'ın sezonu kapattığı haberinden sonra Philadelphia serisindeki performansları onların en fazla Garnettsiz Celtics'i zar zor geçebileceğini ve ondan sonra da LeBron duvarına toslayacakları düşüncesini uyandırmıştı bende. Celtics serisi gerçekten zor geçti ancak Cleveland karşısında rahat bir şekilde seriyi kazandılar. Cleveland hem savunmada hem hücumda çok büyük bir dengesizlik yaşadı ve seri bir anda 3-1 oldu. Burada Mike Brown ve LeBron'un takım arkadaşlarının LeBron'dan birşeyler yapmasını bekleyip seyirci moduna girmesi önemli etken oldu. LeBron inanılmaz bir performans gösterdi ancak Murat Kosova'nın deyimiyle "Yetmedi Varejao, Yetmedi! ". Cleveland'ın hem kısaları hem uzunları savunmada inanılmaz döküldüler. Howard'a getirilen ikili sıkıştırmalar karşısında Orlando'nun keskin şutörleri devreye girdi ve Cleveland'ın gardını düşürdüler. Cleveland'ın Rafer Alston'u riske etmesi bile bir maça mal oldu.


Lakers ise beklendiği gibi finale ulaştı. Beklenenin aksine finale kadar gelirken zorlansa da bu onların avantajına oldu. Zaten sıkıntıları yeteneksizliklerinden değil konsantrasyon eksikliklerinden yaşandı. Bynum yavaş yavaş kendine geldi ve bazı maçlarda istatistiklere yansımasada o sahada olduğunda takım savunmasına önemli katkıları oldu. Lakers oyuncuları doğru hücum ettiklerinde ve savunmayı da çok salmadıkları zamanlar durdurulmaz oldular. Son çeyreklerde hep iyi oynadılar. Kobe inanılmaz oynamaya başladı ve sonunda geçen sene yarım bıraktıları işi bitirmek için geri geldiler.

Orlando açısından bakarsak hücüm olarak klasik olarak Howard üzerinden içeri zorlayacaklar ve ikili sıkıştırma geldiğinde üçlüklere başvuracaklar. Lakers'ın 4 numarada Gasol'u oynattığı zaman oluşacak eşleşme problemlerini maksimum derecede kullanmaya bakıcaklar. Hidayet da kendisini savunacak olan Ariza karşısında boy avantajını kullanmaya çalışacaktır. Orlando'da kritik olay Howard'ı unutup sadece dışardan hücum etmeye çalışmaları ve Rafer'in muhtemel saçma tercihleri olacaktır. Savunmada ise işleri biraz karışık. Howard Bynum ve Gasol'u savunurken ve Kobe'nin içeriye dalışlarında da pozisyon alırken gerkesiz faul almamaya dikkat etmeli. Yoksa hem hücumda hem de savunmada Orlando inanılmaz bir düşüş yaşar zira böyle bir durumda Lakers oyuncuları Cavs oyuncularına göre daha çok avantaj sağlayacak tarzda oyuncular. Pietrus fena bir savunmacı değil ancak LeBron'un 38.5'lik sayı ortalamasının %52 lik bir şut yüzdesi ile bulması LeBron'dan daha skorer bir oyuncu olduğunu düşündüğüm Kobe karşısında ne kadar durabileceği konusunda pek bir güven vermiyor açıkcası.


Lakers açısından bakarsak Lakers'ın savunmadaki bir numaralı hedefi Howard olacak. Bynum faul problemine girmediği sürece Howard'ı savunmak konusunda çok sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum. Fiziksel olarak Howard ile başa çıkabilecek bir vücudu var ayrıca Howard'ın hücum anlamında çok silahı olmaması onu savunmayı daha da kolaylaştır. Gasol'un da sertlik görünce kaçan bir yapısı olduğuna katılmıyorum. Gasol takımla birlikte savunma yapabilen bir oyuncu eğer takım savunmayı salmışsa o zaman Gasol'da savunmada düşüyor. Bence o da Howard'ın hücum olarak pek seçenekli olmayan yapısı karşısında uzun boyu ile yeterli savunmayı yapabilir ve hatta bazı durumlarda hücum faullerini Howard'a yaptırabilir. Savunmadın diğer kanadı ise şutörleri tutmak olacak. Lakers bazı pozisyonlar hariç Howard'a ikili sıkıştırma getirmediği sürece şutörleri savunmada çok sıkıntı çekmez. Bunun yanında Lakers savunmasının en azyıf olduğu nokta olan 1 numarada Orlando'nun en zayıf halkasının olması Lakers açısından bir avantaj. Hücumda ise eşleşme probleminin yaşandığı 4 numardan sık sık ekmek yemeleri gerekiyor. İçeriyi iyi besleyip ve Kobe'nin de içeri dalışları ile Howard'ı faul problemine sokmaları çok akıllaca olur. Fisher'ın içeri saçma sapan dalmaması önemli ve benchin biraz daha katkı vermesi gerekecektir. Özellikle Sasha'nın şut ritmini bulması Lakers'ı oldukça rahatlatır.


Serinin 2-3-2 formatında olması bence saha avantajı sahibine daha fazla avataj sağlıyor diğer formata göre.Eğer Lakers ilk iki maçı evinde kazanırsa deplasmanda 3 maçıda üst üste kaybedeceğini düşünmüyorum. Evine 3-2 ile döndüğü takdirde de şampiyonluğu Orlando'ya bırakmaz. Tahminim şimdilik 4-2 Lakers lehine ancak ilk iki maçı görmeden birşey söylemek çok zor zira eşleşme problemlerinden kimin avantajlı çıkacağı hiç belli olmaz.

1 yorum:

deepman dedi ki...

Tahminimde yanılmadım. Lakers Orlando finali var önzümüzde. Bence bu seri de Orlando'nun olma ihtimali daha yüksek tabi pota altında Clevland'a göre daha güçlü bir takip olacak Orlando'nun karşısında. Son Clevland maçına inanılmaz bir şekilde domine etti Howard içeriyi. Eğer Lakers serisinde aynı dominasyonu sağlrsa Orlando bu işi bitirir adamım.