3 Haziran 2012 Pazar

Lakers'ın sorunları


Lakers için hedef her zaman şampiyonluktur ve buna göre kadrolar kurulur ve takım sahibi lüks vergisi ödeme külfetinin altına girer. Lakers için 2008 başında gerçekleşen Gasol takası sonucu gelen 3 final ve 2 şampiyonluk gayet büyük bir başarı. Ancak ertesi 2 sezon takımın playofflarda 2. turun ötesine geçememesi önemli hayal kırıklığı.

Bu seneki başarısızlığın nedenlerini sıralarsak bence Lakers yapısı içindeki en büyük problem Bynum-Gasol ikilisinin aynı anda verim gösterememesi. İki oyuncunun da çok güvenilir bir orta mesafe şutunun olmaması hücum olarak, iki oyuncunun ayaklarının yeteri kadar hızlı olmaması da savunmada önemli handikaplar doğuruyor. Basketbol artık daha hızlı bir oyun olduğundan artık ikiz kuleler beklenen verimi gösteremiyor. Ayrıca Lakers kısalarının dış şut konusunda sıkıntıları bu konuda hiç yardımcı olmuyor. Zaten kazanılan 2 şampiyonlukta 4. çeyrekleri hep Gasol-Odom ikilisinin bitirmesi önemli bir gösterge.

Lakers yönetim bu sorunu önceden görüp Chris Paul takasını yapmak istedi ancak David Stern yüzünden başarısızlığa uğradılar. Bu durum da Lakers'ın bu seneki yaşadığı başarısızlığın en büyük 2. nedeni olarak sayabiliriz. Bütün planların alt üst olmasının yanında Lamar'ın takasını isteyip 8.7 milyonluk trade exception ve 1. tur draft hakkı karşılığı takas edilmesi ile önemli bir parça kaybedildi.

NBA de yaşanan lockout sonucu hazırlık kampının çok kısa sürmesi sonucu Lakers gibi yeni bir koç ile yeni bir sisteme geçen takımın sorun yaşamaması beklenilemezdi. Özellikle hücum konusunda yaşanılan problemlerin önemli bir kaynağı da kısa süren hazırlık kampı diyebiliriz. Bunun yanında Mike Brown'ın hücum konusunda çok yeterli bir koç olmaması ve özellikle Goudelock ve Ebanks gibi oyuncuların rotasyon içine bir girip bir çıkmaları sonucu takım bir türlü sağlam bir yapıya oturtulamadı.

Lockout sonunda anlaşılan toplu sözleşmede Lakers gibi para harcamaktan çekinmeyen takımlar için getirilen lüks vergisi sınırlamaları da önemli bir sorun oldu Lakers için. Odom karşısında alınan trade exception'ın her hangi bir takasta kullanılmadı ve muhtemelen kullanılmayacak.

Takım içindeki teknik problemlere geri dönersek, Kobe'nin artık yaşının ilerlemesinden dolayı artık hem skorer hem oyun kurucu gibi oynayabilecek bir lüksü yok. Zaten yaşına göre oynadığı dakika çok iken bu dakikalarda kullanım oranının da yüksekliği Kobe için bile kaldırılabilecek bir durum değil. Deadline da takas ile gelen Sessions normal sezonda beklentilerin üzerine çıkarken playofflarda gösterdiği silik performans ile tam bir hayal kırıklığıydı. Takımın yeteri kadar atletik ve hızlı olmaması da önemli sorunlardan bir elbette.

Aslında yazıyı yazarken Lakers'ın bundan sonra ne yapması gerektiğini ve çıkan dedikodular üzerinden devam edecektim ama sorunlar o kadar çok ki kalan kısmı daha sonraya bıraktım :)

Hiç yorum yok: