17 Nisan 2012 Salı

Irkçılık Algısı



Bu ülkede bir şeyleri eleştirmek çok zor. İşin dibinde algı yatıyor. Eleştirildiğinde tüm varlığı, benliği eleştiriliyormuş gibi algılıyor. Mesela ben Quaresma'nın savunmasını eleştirsem yüzlerce kişi çıkıp, adam müthiş dribling yapıyor bunu mu beğenmiyorsun der. E ama ben driblinglerine bir şey demedim ki. Algı çoğunlukla savunma yönünde. Birini överken de benzerlerine şahit olmuyor değiliz. Mesela Yıldırım Demirören'i övmek çok zor. Hani binde bir de olsa doğru iş yapsa övmeye korkuyorum. Kulübü bilmem ne kadar zarar sokmuş, şunu yapmış, bunu yapmış adamı mı övüyorsun. Adamı değil o yaptığı şeyi övüyorum. Çünkü bunu kişiden bağımsız değerlendiriyorum. Ben adam başarılı dedim mi? Hayır. E o halde... Eleştiri ve algı konusunda ciddi problemlerimiz var. Bu futbolumuzun problemi değil, sokağımızın problemi.


Diğer taraftan gündemimizi 2-3 gündür ırkçılık aldı. Çıkıp "Bu ülkede ırkçılık yok" demeyle olmaz. Irkçılıktan kastettiğimiz şey sadece siyah - beyaz ayrımı olmamalı. Bu ülkede Yunan, Rum, Ermeni insanları aşağılamak için kullanılıyor. Stadlarda da yaşadık bunları. Bu da futbolumuzun değil, sokağımızın problemi. Bunula ilgili daha önce yazmıştım. Şimdi tekrar aynı şeyleri yazmamın anlamı yok. Bilinçli ya da bilinçsiz, insanları ırkları üzerinden değerlendiriyoruz, onları küçük düşürecek şeyler yapıyoruz.


Diğer taraftan bunu kötü kullananlar da yok değil. Eboue eleştirildiğinde ya da bir tepkiye maruz kaldığında siyah olduğu için o tepkiyi görmüş gibi düşünülüyor. Oysa aynı tepki Emre'ye de gösteriliyor. Ama hani o siyahi ya, o yüzden ona tepki gösteriyorlar. Irkçılık yapıyorlar deniyor. E yok artık!



Irkçılık çok hassas bir konudur. Biz henüz çok farkında değiliz belki ama Avrupa bu konuda hassas davranmaya özen gösteriyor. Gözden kaçanlar, ihmal eidlenler olmuyor değil ama önemseniyor en azından. Bu konuda daha dikkatli olmalıyız. En ufak bir yanlış anlamaya dahi imkan vermeden davranmalı ve diğer taraftan olayı pozitif ayrımcılık noktasına da götürmemeliyiz.


Olaylara bakarken de şu taraftar kimliğimizi bir nebze olsun geri plana atalım. Emre & Zokora olayında Emre'yi savunmanın anlamı yok. Eboue'ye karşı Beşiktaş taraftarı tepki göstermesi ve sahaya yabancı madde atılması başlı başına suç ve cezalandırılması gereken bir olaydır ama olayın ırkçılıkla alakası yoktur.



Emre sebebiyle Fenerbahçelilere ırkçı olacak, Eboue'ye gösterilen tepkiler nedeniyle Beşiktaşlılar ırkçı olacak, Baros'un yıllar önce yaptıkları gün yüzüne çıkacak Galatasaraylılar ırkçı olacak, Mehmet Ali Yılmaz'ın Campbell hakkında söyledikleri hatırlanacak Trabzonsporlular ırkçı olacak. Herkes birbirine bel altı vuracak. Sonra neden yol alamıyoruz...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Aynı şey kadınlar içinde geçerli. Toplum içinde kadın haksız olsa bile bağıramazsın kızamazsın. Onun hareketine değil de kadınlığına kızıyormuşun gibi gelir çevreye. Feministler de hodri meydan

Ice-Man dedi ki...

çok önemli bir konu.bütün bu aptal tartışmaların nedenlerinden biri. düşünce yoksunu insanların tepkileri ne yazık ki hiçbir mantıklı tarafı olmayan ezberden öteye gidemiyor.

philipmulrynen dedi ki...

yok bence eboue'nin olayında da durum ırkçılıkla alakalı. sonuçta bu insanların yaşadığı toplumdaki algıdan ayrı tutamayız bu tepkileri. Örneğin ben Galatasaray- Fenerbahçe kadınlar TKBL maçını izlerken, arkamdaki Galatasaraylılar'dan birinin McCoughtry'e "zenci o...pu" diye seslendiğini hatırlıyorum. Bunun sebebi, McCoughtry'den nefret etmesi değildi. McCoughtry GS'li olsa muhtemelen bu küfürü etmeyecekti. Fakat bu, yine de düpedüz ırkçılıktır. Peki Eboue'ye küfür ederken, tepki gösterirken onun ten rengine değinilmemiş midir acaba? Yani Eboue'ye kızma nedeni farklı olabilir ama onu küçük düşürme metodu bence aynı.

YK dedi ki...

@Uygar, Söylediklerine kesinlikle katılıyorum ama bunu tribüne maletmek için kitlesel bir hareket olması gerekir. Tribünün belki %90'ının içinden Eboue'nin ten rengi ile ilgili bir şeyler geçmiştir ama bunu fiiliyata döndürmediği sürece buradan vuramayız. Dünkü maç için ırkçılık yapıldı diyemem ben.
Özetle, tepki Eboue siyah olduğu için değildi ancak ona tepkiyi ten rengi üzerinden yapanlar olmuştur. Bunlar da toplu halde olmadı.