16 Mart 2012 Cuma

Beşiktaş 0-3 A.Madrid / Beşiktaş veda etti

Geçen sene tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi gruplarından çıkan Beşiktaş, Son 32'de Dinamo Kiev'e elenmişti. Bu sene yine gruplardan çıktık, üstelik bu sefer lider olarak çıktık. Son 32'de geçen yılın UEFA Avrupa Ligi finalisti Braga ile eşleştik. Braga, "Braga ne ya" ile "Adamlar geçen senenin finalisti beyler" arasında bir takımdı. Geçen senenin takımından büyük kayıplar yoktu, en büyük kayıp hocasıydı ama bu sezon ligde iyi gidiyordu ve formdaydı. Siyah Beyazlı'lar bence biraz da şansının da yanında olmasıyla turu geçti. İlk maçtaki kırmızı kart işleri kolaylaştırdı. Son 16'da rakip İspanyolların Barça-Real gölgesindeki kulübü Atletico Madrid'di. Oysa Beşiktaş taraftarı Lazio'yu istiyordu. Yıllar öncesinden kalma bir hesap vardı: "Sağ alttaki küçük ekran."

Atletico Madrid'i tanıtım yazısı dahi yazmaya gerek yoktu. Her hafta maçları ülkemizde naklen yayınlanan bir takımdı. E bir de üzerine Arda Turan oradaydı. Falcao, Adrian, Tiago, Miranda, Filipe gibi oyuncuları da Avrupa futbolunu az çok takip eden herkesin aşina olduğu isimlerden sadece bir kaçıydı. Aslında tanınırlıkları bununla da sınırlı değildi. Jorge Mendes'in İspanya'daki müşterisiydi. Bir nevi kardeş yapılmıştı Beşiktaş'a.

Tur öncesi iki dengesiz takım ve gününde olan turu geçer diyordum. Beşiktaş, malumunuz istikrarsız. Hatta uzunca bir süredir istikrarsız. Atletico Madrid de çok farklı sayılmaz. Sezona bir çok transferle başladılar ama dikiş tutmadı. Sonrasında Arjantinli hoca geldi, biraz toparlandılar ama yine de "bu takım oldu" dedirtmedi.

İlk maçın ilk yarısı tarihten silmek istediğim 45 dakikalardan biridir. İkinci yarı daha derli topluydu. Simao'nun golü ve sevinmemesi. Beni rahatsız etmedi. "Paranı burada kazanıyorsun, sevineceksin" düşüncesini anlayamıyorum. Parasını buradan alıyor da, kalbinde oranın da yeri var. 3-1, 3-2 olsaydı bambaşka bir ikinci maç bizi beklerdi. Olmadı. 3-1'de de umutlar tazeydi ama mantık değil kalp tur gelir diyordu.

Beşiktaş'a 2-0 lazımdı. Gol yerse iş zorlaşırdı. 4 gol gerekirdi. Bu sezon kaç kere 4 atmıştı? Ya da bir başka soru Atletico Madrid bu sezon kaç kere 4 yemişti? Bırakın 4'ü kaç kere 2 gol yemişti? Soruların cevapları mutlu etmiyordu. Umutları azaltıyor muydu? Hayır, zaten umutlar mantık çerçevesinde değildi.

Bu güzel atmosferi, bu gizemi, bu tılsımı bozacak isim Falcao'ydu. Kolombiyalı'nın atacağı erken gol gerisini formaliteye bırakacaktı. Beşiktaş'ın gol atmaya niyeti yoktu. Ortasaha mücadelesi şeklinde geçen bir maçtı. Eğer 0-0 Beşiktaş için faydalı olsaydı, iyiydi ama değildi. Zaten 0-0'ı da tutamadık. Adrian ilk yarıda skoru 1-0 yaptı. 3 gol uzatmaya götürecekti. Akıllarda Chelsea - Napoli maçı vardı ama sahada Chelsea yoktu. Önceki gün Carvalhal'in söylediği 11 şampiyon da sahada yoktu. İçi boş bir gazdı. Muhtemelen kendi de inanmamıştı.

Tek tek şu iyi şu kötü demeye gerek yok. Fernandes iyiydi. Egemen, Sivok, Veli iyi mücadele etti. ismail 75'ten sonra açıldı. Cenk'in içine Rüştü kaçmıştı. Ekrem, Toraman, Simao, Almeida, Edu gibi oyuncuların mücadelesi bile sorgulanır durumdaydı. En büyük kızgınlığım Cenk'eydi. Yediği umursamaz, laubali gol çok dokundu bana. Hatalı gol yesin, canımı yesin ama bunu yapmasın. Kaleci için özgüven iyidir ama aşırısı zarar verir.

Beşiktaş Avrupa defterini bu yıl kapattı. Son 16 kötü sayılmaz. Sezon başında deseler çoğumuz kabul ederdik. Önemli olan istikrarlı biçimde bunu sürdürebilmek. Gelecek yıl Şampiyonlar Ligi zor görünüyor. Yine Avrupa Kupası gibi görünüyor. Bir adım daha ileri gidip çeyrek final yapmak başarıdır.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Geçen senenin Braga'sı ile bugünün bragası arasında dağlar kadar fark var!

Adsız dedi ki...

"Beşiktaş Avrupa defterini bu yıl kapattı. Son 16 kötü sayılmaz. Sezon başında deseler çoğumuz kabul ederdik."

Şaka gibi :D Quaresma, Almeida, Fernandes, Sabrosa, Aurelio, Sydnei, Ernst... Bu kadro ile son 16'ya kalmak kabul edilebilirse sen bu takımı tutma arkadaş, git siir jetpayı destekle :D

YK dedi ki...

Braga'nın geçen senesi ile bu senesi arasındaki fark nedir?

....

Sen hala yıldızları bir araya getirince "takım" oluyor sanmaya devam et. Siirt Jetpa örneği de ironik olmuş. Senin kalemin aslında. Toplardı yıldızları...