29 Ocak 2011 Cumartesi

Ersan Adem Gülüm


Ersan Adem Gülüm'ü Avustralya'dan buralara getiren adam dönemin CM transferleriyle tanınan ismi Ersul Yanal'dı. Vestel Manisaspor'un başarılı hocası Nizamettin Çalışkan, Sezer Öztürk, Oumar Kalabane gibi CM'de el üstünde tutulan oyuncularla birlikte Ersan'ı da ülkemize getirdi. Ersan, o dönemin Vestel Manisaspor'una imza attığında daha 19 yaşındaydı...

Gurbetçi oyuncunun ilk yılında forma şansı bulduğunu söylemek zor. Hakan Balta, Burak Özsaraç, Ümit Bozkurt, Kalabane, Borbiconi gibi isimlerin arasında kadroya girmekte dahi zorlanıyordu. Ersun Hoca'nın başarılı takımının ortasaha ve forvetini de hatırlatmakta fayda var. Selçuk İnan, Uğur İnceman, Lukas Zelenka, Okan Koç, Sezer Öztürk, Filip Holosko, Meduna, Reinaldo, Rafael ve Metin Akan...


Ertesi yıl da kadroyu büyük ölçüde koruyan Vestel Manisaspor'da 2007-2008 sezonunun devre arasında ilip Holosko'nun Beşiktaş'a geldiği günlerde Ersan da Elazığspor'un yolunu tutuyordu. Haberi elbette Holosko kadar yankı uyandırmamıştı. Ersan bu dönemde Avustralya'ya dönmeyi dahi düşündü. O yine de burada kalıp futbol hayatına burada devam etmek istiyordu. Elazığ macerası uzun sürmedi, yıl sonunda Adanaspor'a transfer oldu. 2 başarılı yıl ve sonrasında belki de savunmaya Türk oyuncu takviye etmek zorunda kaldığı için Adem ile ilgilenen Beşiktaş'a kiralandı. Ersan, ağlayarak geldi Nevzat Demir tesislerine. Manisaspor'dan ayrıldığı devre arası belki de bugünlerin hayaliyle Elazığspor'a gitmişti. Bu, onun haklı gururuydu.

Ersan'ın Beşiktaş'a transferi haftalarca gazete sayfalarını süslemedi. Quaresma ve Guti gibi yıldızların geldiği sezon Ersan haber olacak değildi ya. Gündemde olmayan oyuncu ilk maçında çok daha fazla ilgiyi hakettiğini gösterdi. Savunmada oldukça başarılıydı. Sıradan ikinci lig oyuncusu değildi. Hatta çoğu Süper lig takımında olmayan bir oyuncuydu. Ersan'a bu adam oynar demek için bir kaç hafta bekledik. İlk günden yıldız yapmadık ve doğru da yaptık...


Yarım sezon oynadığı Beşiktaş'ta oldukça iyi bir izlenim veriyordu. Muhtemelen Sivok'un dönüşüyle kulübede oturacaktı ama onun psikolojik varlığı Schuster için büyük kazanç olacaktı. Toraman için, müthiş bir alternatif olacaktı. Üstelik hücumda daha fazla yabancı kullanabilmek adına savunmada çift Türk stoper için de bulunmaz kumaştı.

Ersan bana Pique'yi anımsatıyor. Oyun stili Pique'ye çok benziyor, zira fiziği de. Top kontrolü bir defans oyuncusuna göre çok iyi. Topla da çok iyi hareketleniyor ve dar alanda ardarda bir kaç oyuncu geçebiliyor. Bileği bu kadar düzgün savunma oyuncusu bulmak zor. Sivok da, Toraman da bu kadar düzgün bileğe sahip değil. Üstelik alt ligden gelen bir futbolcu için müthiş bir güvene sahip. Gökhan Gönül'ü bugün çok başarılı yapan özelliklerinden birisi budur. Tabi ki yeteneklidir ama önemli bir başka nokta da kendine güvenidir...


Ne olduysa Trabzonspor maçında oldu. Maçın sonlarına doğru sakatlana Ersan sezonu kapattı. Beşiktaşlılar anımsayacaktır. 2001 sezonunda Tamer Tuna'nın yolu kesişmişti bu kulüple. Sezon öncesi hazırlık kampında müthiş bir performans sergilemiş, hatta Nihat ile harika bir uyum sağlamış ve ligin tozunu attırır denmişti. Sonrasında sakatlık ve verimsiz bir sezon. Umarım Ersan'ın sakatlığı ile bunu bir arada anmayız.

Şimdi Ersan için iki soru var. 1 Gelecek sezon nerde oynayacak? 2 Hangi milli takımı seçecek? Beşiktaş'ın Ersan'dan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Tabi burda Adanaspor yönetiminin de tavrı mühim. Ne kadar yolarsam kardır deyip astronomik bir rakam isterlerse gelecek sezon Ersan'ı siyah-beyaz içinde göremeyebiliriz. Transfer önceliğinin Beşiktaş'ta olmasının bir bağlayıcılığı yok. Beşiktaş'ın vermeye yanaşmayacağı bir rakam talep edip, sonra bir başka takıma satabilir. Burada Beşiktaş yönetiminin büyük hatası var. Eğer kiralık anlaşması sonrası şu kadar para veririm alırım gibi bir madde koyulmadıysa büyük hata. Böyle bir maddenin varlığını ya da yokluğunu bilemiyoruz. Medya yokmuş gibi yansıtıyor. Bir başka nota da milli takım tercihi. İsmini yakından tanıdığımız Holger Osieck, Ersan'ı Avustralya milli takımında oynatabilmek için çaba sarfediyor. Son röportajında Ersan'ın pozitif yaklaştığını söyledi ancak Gülüm'ün tercihi Türkiye'den yana. Sakatlanmasa, savunmada büyük problem yaşayan milli takımla en az bir maça çıkardı.

3 yorum:

isaac newton dedi ki...

4milyon dolar opsiyonu vardı sanırım. hatta ilk geldiğinde 2nci katagoriden gelen bir oyuncu için epey fazla bulup türk takımlarının biraz değeri olan türk oyuncuları kazıklayarak satma politikasıdır diye düşünmüştüm.

sakatlanana kadar varlığını gözümüze sokan ersan şimdi var olma şavaşı veriyor. kaderin diğerlerine benzemesin çocuk

Serkan Akkoyun dedi ki...

Adanalı birisi olarak , Adanaspor kulüp başkanı Bayram Akgül'ün uzlaşmacı bir insan olduğunu söyleyebilirim.Cavcav tipi bir yönetici değil bu takımı amatörün kapısından alıp süper lig kapısına dayamış bir adam, hakkını vermek lazım.Bazı yöneticiler 5 milyon eurodan bahsediyorlar ama bu gayet mantıksız bir miktar.Eğere BJK çok isterse ki ister, Bayram Akgül orta yolda buluşacaktır büyük ihtimalle Ersan'ı alacakır BJK.

YK dedi ki...

İnşallah diyelim :)