26 Ocak 2011 Çarşamba

Beşiktaş 2-1 Trabzonspor


Geçen sene Trabzonspor'un kupa finalinde yendiği Fenerbahçe, belki de elinde olmadan Trabzonspor'un kupadan elenmesine vesile oldu. Bugün Trabzonspor as kadrosuyla çıksaydı maç daha farklı olabilirdi ama Fenerbahçe maçını düşünen Şenol Güneş, Beşiktaş'a yedek ağırlıklı bir kadro ile çıktı ve kupadan elendi.

Sene başında her takım 3 kulvarda da başarı parolasıyla lige başlar. Şu anda 3 kulvarda da devam eden tek takım Beşiktaş. Bugünden sonra ligin ilk 4 sırasındaki takımlar tek kulvarda mücadele edecek. Bu avantaj da olabilir, dezavantaj da. Motivasyon açısından avantaj, maç yoğunluğu bakımından dezavantajdır.

Trabzonspor yedek olunca Beşiktaş için çok da ciddi bir sınav olmadı. Buca maçı göz boyama mı, yoksa gerçekten rakibi ezen Beşiktaş mı sorusunun cevabını biraz daha erteledik. İBB maçı fikirlerin netleşmesinde etkili olacaktır.

Önemli oyuncularını sahaya sürmemiş olan Trabzonspor karşısında ilk yarı muhteşem bir futbol vardı. Öyle ki Bucaspor maçında dahi bu tempo yakalanamamıştı. Topla oynama %70'e %30 seviyelerini gördü. Bordo-mavililer uzun süre yarısahalarından çıkamazken Beşiktaş özellikle Nobre ve Aurelio ile orta alanda çok fazla top kazandı. Rakip daha çıkmadan, rakibe basan bir takım vardı. Çok pozisyonda da topu kazanan...


Trabzonspor as kadro ile çıkmış olsaydı da Schuster aynı kadro ile çıkacaktı diye düşünüyorum. Bu kadro için geçen hafta büyük maçlarda riskli olabilir demiştim ama bugün izlediğim oyun durumun hiç de öyle olmadığını gösterdi. Beşiktaş Nobre - Almeida çift forvetiyle oynuyor diyemeyiz. Nobre, top rakipteyken Aurelio ile nerdeyse aynı hizada oynuyor. Orta alanda Guti-Aurelio ve Nobre üçlüsü oluşuyor. Top Beşiktaş'tayken biraz daha forvete yakın, duran toplarda forvette görev alıyor. Bu sebeple bu kadroya savunma yönünden zayıf demek anlamsız. Nobre çift görevli kullanılıyor.

Beşiktaş'ın erken gol bulacağı belliydi. Almeida basit dokunuşuyla ligdeki ilk golünü attı, diğer gol de muhteşem füzesiyle Quaresma'nındı. İlk yarıda skor çok daha farklı olabilirdi, Quaresma'nın kestiği topta Aurelio arka direkte vuramadı, bugünün en iyilerinde İsmail'in ortasında Almeida kaçırdı, Simao'nun çatala giden topunu Onur çıkardı... İlk çırpıda aklıma gelenler bunlar. İlk yarı Beşiktaş Trabzonspor'u ezdi...


İkinci yarı Karadeniz temsilcisinin erken golü Beşiktaş'ta şok etkisi oluşturdu. Sonrasında direkten dönen top gol olsa Karakartallar bunu 5 atsa çıkaramazdı. 1 dakika içinde yenecek 2 golün ayıbı kapanmaz. 5-10 dakika içinde oyunun hakimi yine Beşiktaş oldu. İlk yarıdaki kadar etkili değildi, ne savunmada ne hücumda ilk yarıdaki performansın yakınına yanaşamadı ama oyunu da yönlendiren taraftı. Almeida'nın direkten dönen topu ve Fernandes'in harika şutları. Fernandes bu sene uzaktan birden fazla gol atar. Stili Cristiano Ronaldo'nun stiline çok benziyor. Topa -TV'den izlemek gerekir- ayağının üstüyle sert ve düzgün vuruyor. Rakip için ciddi bir tehdit.

Beşiktaş bugünkü ilk yarı performansıyla büyüledi, ikinci yarı yorgunluğun da etkisiyle form düzeyi düştü. Buna rağmen kötü değildi. Haftasonu İBB maçı var ve muhtemelen benzer bir kadro sahada olacak. Felsefe oturtmak için bazı şeyleri göze almalısınız. Hata yapılabilir, yapılacaktır da... Aynı hata iki kez yapılmadığı sürece herşey yolundadır. Beşiktaş iyi yolda...

1 yorum:

JAMES WHITE dedi ki...

Trabzonspor'un yedek kadroyla çıktığına katılmıyorum. Ben sahada 11 profesyonel oyuncu gördüm. Ayrıca oyuncu değişikliği yapıp diğer asları da sahaya sürdüler. Bu gece kim çıkarsa çıksın eBeşiktaş'a yenileceklerdi. Biz Beşiktaş'ız. Trabzonspor bizi sadece kötü günümüzde yakalarsa veya tesadüflerle yener. ;)