21 Ocak 2010 Perşembe

No more Tonight Show With Conan O'Brien


Evet sonunda oldu...İki yüzlü nbc yönetimi Conan'ı yolladı...

3 haftadır final döneminde olduğumdan konu ile ilgili birşey yazamadım ve işin sonu bugün resmileşince benimde finallerimin bitmesi ile yaşanan olayı adım adım yazayım dedim;

1. Öncelikle 4 yıl önce Conan O'Brien artık beklemek istemediğini, eğer Tonight Show'u sunma fırsatı verilmeyecekse gitmek istediğini söyledi bunun sonucunda nbc Leno ile konuştu ve Leno 4 yıl sonra emekli olacağının sözünü verdi.

2. 4 yıl geçti ve Leno sözünde durarak Haziran ayındaTonight Show'dan ayrıldı ve yerine Conan geçti. Leno kontartının bitmesine 7-8 ay kala show u bıraktı ve kendisinin ifadesine göre kontratının geri kalanının iptal edilmesini istemiş ancak nbc iptal etmeyelim ve sana yeni yayın döneminde saat 10:00 da bir talk show programı ayarlayalım demiş. Leno saat 10'da yayınlanacak bir talk show programının tutmayacağı düşüncesini iletmiş ancak nbc ilk başta csi gibi dizilere karşı zorlanırsın ancak yazın toparlarsın ve sana 2 yıl garanti veriyoruz demiş. Leno tamam demiş ve yeni yayın döneminde nbc'nin 10'dan sonraki programı şöyle şekillendi: 10-11 leno 11-11:30 local news 11:30-12:30 conan.

3. Leno'nun programı tutmadı ve beklenenden de kötü reyting aldı. Bu arada Conan'ın pek parlak olmayan yaz reytingleride yeni sezonda daha da düştü. Leno'nun programının tutmamasının sebebi çok basit; izleyiciler saat 10'da talk show istemiyor. Conan'ın porgramının tutulmaması ise; program 11:30 izleyicisi portföyü için biraz sert kaçıyor ama bu zaman ile düzeltilebilecek bir durum.Ayrıca David Letterman'ın rakibi olmak hiç kolay değil ve Conan'ın programından önceki programların reyting alamaması Conan'ı da etkiliyor. Leno'nun geçmişteki başarısında Seinfeld ve Friends gibi dizilerin katkısı gibi Conan'a katkı verecek bir program yoktu ne yazık ki.

4. İki programda kötü durumda olunca nbc birşeyler yapmak zorunda kaldı. Leno'nun geçmişteki 11:30 başarısı onlar için sarılacak bir cam simidiydi ve Leno'ya bunu teklif ettiler ancak şartları programın 1 saatten yarım saate indirilmesiydi. Leno bunu kabul etti. Ancak Conan programının 12:05'e konmasını kabul edemiyeceğini ve 12:05 de başlayan programın adının Tonight Show olamayacağını söyledi. nbc burada bir seçim yapmak zorunda kaldı ve Conan ile yollarını ayırdı ve Leno'yu 1 Mart ta başlaması için Tonight Show'un yine başına geçirdi.

Şimdi bu olaylar dizisinde nbc en suçlu taraf. Leno ilk geldiğinde 2 sene boyunca Letterman'a karşı reytinglerde ezildi ancak sonradan toparladı. Bu şans Conan'a verilmedi maalesef. Ayrıca Leno'ya avantaj sağlayan Seinfeld ve Friends gibi reyting toplayacak diziler Conan'ın önüne koyulamadı. Muhtemelen David Letterman'da birkaç sene sonra emekli olacaktı ve Conan rakipsiz kalacaktı.

Leno'nun suçu ise Conan'ın kabul etmeyeceğini bile bile nbc'nin 11:30 teklifini kabul etmesiydi. Conan sadece kendisini değil kendisinden sonra gelen Jimmy Fallon'ı da düşünerek 12:05 teklifini kabul etmedi ama aynı klası Leno'da göremiyoruz.. zaten ne zaman gördük ki?

Conan ile nbc'nin ayrılık şartlarına gelirsek;
1.Conan toplam 33 milyon dolar tazminat alacak. Tüm ekibide toplam 12 milyon dolar tazminat alacak.
2.Conan en erken 2010 eylül ayında yeni bir tv programı yapabilecek
3.Conan'ın çıkardığı Triumph the Insult Comic Dog ile Masturbating Bear'in telif hakları nbc'de kalacak.( yani ayıp bu kadarıda)
4. Conan nbc hakkında kötü konuşamayacak ( burasının doğruluğu pek net değil)

Şimdi bu olayların sonucunda cnbc-e ne yapacak? Jay Leno'nun yeni showunu yayınlamaya devam ederler ancak Conan eylüle kadar yok ve geri dönünce onun yayın haklarını alırlar mı bilemem. Belki Jimmy Fallon'ı geri çağırırlar...

3 yorum:

pink dedi ki...

Hocam nerden izliyosun bu programı ?Netten mi ?

roland deschain of gilead dedi ki...

Leno'nun söylediği kadarıyla 11:30 teklifini kabul etmesinin sebebi nbc yönetiminin "biz conanla konuştuk o kabul etti" demesi. sadece "gereksiz yere ben ve ekibim işsiz kalmayalım madem herkes kabul ediyor 30 dakka da olsa program yapar yazı getiririz" düşüncesi... olay da bence tek suclu leno ve conan ın yeni program saatleriyle dusuk ratingler alacagını bile bile bunu tahammul edemeyen nbc yönetimidir...ki bu arada ben conan ı leno ya havada karada tercıh ederım.

Turiaf dedi ki...

Yalnız leno conan'ın bunu kabul edeceğini düşünecek kadar saf diil. bal gibi de biliyordu kabul etmeyeceğini. Zaten conan kabul etmedikten sonra leno ''o zaman olmaz bu iş ayıp olur conan'a beni isterseniz yollayın ama conan'ın yerine geçmem'' demeliydi

@falagar e2'de izliyorum.