12 Şubat 2012 Pazar

"Suarez Vs. Evra" 2.Perde



İlk yarıda Liverpool - Man Utd maçında Evra'ya ırkçı söylemlerde bulunan Suarez ırkçılıkla cezalandırılmış ve uzun süre sahalardan uzak kalmıştı. Suarez'in cezası bir önceki maç bitmişti ve 2. maç yine bir Man Utd maçıydı. Dün oynanan maçta maçın skorundan çok Suarez ve Evra merak ediliyordu.

Daha maç başlamadan malzeme çıkmaya başlamıştı. Seremoni sonrası Suarez, Evra'nın elini sıkmak istemedi ve elini uzatmadı. Ardından Evra buna tepki verdi. Suarez, De Gea'nın elini sıktıktan sonra elini Rio'ya uzattı ancak bu sefer de Rio, Evra'nın elini sıkmayan Suarez'e elini uzatmadı. Ve son olarak maç sonrası Evra'nın gereksiz sevinç gösterileri.

Maç öncesinden başlayalım. Öncelikle Suarez'in, neden Evra'nın elini sıkmak istemediğini anlamıyorum. Bu hareketiyle hangi mesaj vermek istemiş olabilir. Evra, elini sıkmayı reddetse "ben ırkçı birine elimi uzatmam" mesajını verebilirdi ancak durum tam tersi. Acaba Suarez "Ben tam ırkçıyım, siyah biriyle el sıkışmam" mı demek istedi? ya da "Beni ispiyonladın" mı demek istedi? Olayı Suarez kabul etmemiş olsa, Uruguaylı, Fransız oyuncunun yalan söylediğini düşündüğü için elini uzatmadı diyeceğim ama öyle de değil. Suarez, o sözleri söylediğini kabul etmişti. Suarez'in mantığının nasıl çalıştığını bilmiyorum. Bu olayda da çözemedim açıkçası.
Diğer taraftan Evra'nın tepkisini de çok anlamlı bulmuyorum. Elini sıkmadı mı? Bırak ne hali varsa görsün. Evra biraz yaşının da verdiği olgunlukla "el sıkışmak gerekir" düşüncesindeydi. Ben olsam tepki göstermezdim.

Suarez'e tokat vuracak kişi 3. sıradaki Rio Ferdinand'dı. Ferdinand, ani bür refleksle 1 saniyede karar verdi ve elini uzatmadı. Rio için bu olay çok da sıradan değil. Evra yıllardır beraber oynadığı bir arkadaşı, İngiltere ne yazık ki bu tip olayların çok yaşandığı bir ülke ve benzer olaylara Ferdinand da çok kez şahit olmuştur ve son olarak kardeşi Anton da çok uzak sayılmayacak bir zamanda benzer bir olay yaşadı. Tüm bunları düşününce Rio'nun tepkisini çok iyi anlıyorum. "Adamsın Rio".


Ve maç sonu. Evrasevinci abartıp Surez'in önünden geçiyor. Bile bile önünden geçiyor. Bir süre de o civarlarda dolanıyor. Suarez tepki göstermiyor ve soyunma odasına doğru ilerliyor. Önce hakem, sonra Reina geliyor. Evra'ya tepki gösteriyor. Suarez bu aşamada beni şaşırttı doğrusu. Ben Evra'ya vurmasını beklerdim. Bir iki de ırkçı küfür savurmasını. Evra ise o olgunluktan 10 yaşındaki çocuğa döndü.

Maç sonrası Kenny Dalglish "Aa öyle mi oldu, görmedim" ayaklarındaydı. Sir Alex ise sertti. "Liverpool, onu bir daha oynatmamalı" dedi.

Benim birçok Liverpool'lu arkadaşım Suarez'den nefret ediyor. Ben de olsam ben de nefret ederdim. Liverpool gibi işçi sınıfı, liman takımı söylemleri olan bir kulübün ırkçılığı bu kadar bariz yapan birini -ki bu adam saha içinde de oldukça karaktersiz- oynatması kulübün kimyasıyla uyuşmuyor. İyi futbolcu mu? Evet iyi futbolcu. Ancak iyi futbolcu olmak yetmiyor bazen.

2 yorum:

Shareef dedi ki...

2 konu var burada dile getireceğim.. 1- Rio o delikanlılığı kardeşine laf söyleyen Milli takımda yanyana oynadığı Terry'ye de yapabilirse adamdır. 2- Evra'nın da şerefsiz olduğu yazılmalı.. Liverpool'luyum ve Suarez'i ırkçı sözlerden dolayı kesinlikle savunmuyorum.. Ama Evra'nın yaptığı ırkı geçin insanlığa sığar mı?

YK dedi ki...

Çok Liverpool'lu bir bakış açısı.