9 Şubat 2012 Perşembe

Sivasspor 1-1 Beşiktaş /Elverişsiz hava ve saha şartları

Perşembe saat 18.00, hava -3 derece, zemin yer yer balçık. Saha ve hava koşulları futbol oynamak için oldukça elverişsizdi. Merak ediyorum biz bu ligi neden oynatıyoruz? Neden o adamlar sahada bu soğukta, yüksek sakatlanma riski altında oynuyorlar? "Dünya para kazanıyorlar, oynayacaklar tabi" mi diyeceksiniz? Derim, ben de derim ama sorunun cevabı için bu argüman yeterli değil. Sahadaki oyuncuyu geçtim, kenarda kim var? Statta kaç kişi vardı mesela? Net rakamı bilmiyorum, yaklaşık rakamı da bilmiyorum. Neden bilmiyorum? Çünkü sahanın en iyi savunma oyuncusunu taraftara seçtiren LigTV bunu seyirciyle paylaşmıyor. Neyse bu da başka konu. Tribünleri, görebildiğim kadarıyla doluydu demek iddialı olur. Dolu falan değildi. Kızmam da. Bu soğukta maça gitmeyene tek kelime etmem. Bu zeminde maç izlemek istemeyene saygı duyarım.

Berbat şartlar altında bize maç izletiyorlar. Yani işin seyirci boyutunu geçiyorum. Şov tarafını sil at. Bu maç sadece puan tablosunda iki takım eksik maçlı kalmasın diye oynatıldı. Bu şartlarda oynatılan ilk maç da değil üstelik. Avrupa'nın 6. ligi olduğunu iddia ettiğimiz ligin yöneticileri seyir zevkini umursamıyor. Söyleyecek sözüm yok.


Spiker ilk yarıda 3 kere "Zeminin azizliğine uğradı" dedi. Zemin bu kadar azizliğe uğratıyorsa sıkıntı büyük demektir. Ha bir de seken topun hız kazanması var ki, diyen herkes ortaokul fizik terk...


Gelelim maça. İki takım da iyi mücadele etti demekten başka birşey duymazsınız, emin olun. Çünkü bu şartlarda "zemine ve rakibe karşı" iyi mücadele edilebilir en fazla. Calvalhal'in çıkardığı kadro büyük ölçüde doğruydu. Kalede Cenk, stoperlerde Sivok ve Egemen, bekler Toraman ve Tanju. Veli, Necip, Ernst, Fernandes, Holosko ve Pektemek. Toraman'a bir soru işareti koy. Holosko'ya da yarım soru işareti koy. Gerisi tamamdır benim için. Minimum Portekizli -ki oynaması gereken tek adam sahadaydı- ile ve olabildiğince Alman ile oynamak en doğrusuydu. Lig maçının doğru kadrosu bence budur.

Beşiktaş maça iyi de başladı. Pektemek oynatıldığında daha da iyi olacak. Bugün de sahanın en iyisiydi. Maçın başında Holosko'ya indirdi önce, sonrasında da Veli'ye müthiş bir pas çıkardı. Gol gelmeyince hanesine asist yazamadık o ayrı. Ama kenara da not ettik. İlk Sivas yarı sahasında geçti. Gole kadar da bir kez çizgiden çıktı top, bir kez de girmesine ramak kaldı. Eminim her Beşiktaşlı , "İnşallah bunları aramayız" demiştir. Aradık.

Gol bu sene ilk kez karşılaşmadığımız cinsten. Fernandes ortası, Sivok kafası. İlk yarı böyle bitti. İkinci yarı roller biraz değişti. İlk yarıda yarı sahayı geçmekte zorlanan Sivas, ikinci yarıda daha fazla geliyordu. Grosicki'nin şutunu Cenk iyi çıkardı. Ceza sahası içine düşen topu Rajnoch kaleye gönderemedi. 64'te Sivas bunu kaçırdı ama gol 84'te geldi. Erman Kılıç'ın sert ve düzgün şutu skoru 1-1'e getirdi. Golde Cenk'i suçlamıyorum. Kısa kaleci öyle goller yiyebilir. Daha uzun olsaydı demek de realist bir istek olmasa gerek.


Beşiktaş ikinci yarının ikinci bölümünde hepten geriye yaslandı. Peki neden? Futbolcu psikolojisi. Evet olabilir ama bunu engellemesi için kenarda biri var. Carvalhal bunu engelleyebilirdi. Gerekirse oyuncu değişiklikleriyle. Oyuncu değişiklikleri de yaptı ama savunma iyice yaslansın diye yaptı sanki. Dakika 73'te Holosko çıktı Ekrem girdi. Yani Pektemek'i orda yalnız bırakırken, takımı da iyice geriye çekiyorsun. Diğer taraftan skoru etkilediğini iddia etmediğim ama yanlış olduğunu düşündüğüm iki değişiklik. Veli çıktı Ersan girdi. Necip çıktı Mehmet Akyüz girdi. Ersan sakatlıktan yeni dönmüş bir adam ve Sivas'ın iğrenç saha şartlarında sahaya sürüyorsun. Diğer taraftan Mehmet Akyüz bu takımda hiç olmaması gereken bir adam.


Carvalhal'e kin kusmak yersiz. Bugün gitsin diyen yarın bana istikrardan bahsetmesin. Şampiyonluk bekleyen taraftar için tutunulacak tek dal ise Play off.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Rusyada ya da kuzey avrupada da futbol oynanıyor, hatta bir çoğunun zemini hala yarı toprak yarı çim. Şimdi saha ve hava koşulları bahanesi, beşiktaşın kötü oynadığı gerçeğini örtemez. Sonuçta Sivas hak ettiği beraberliği aldı, beşiktaş düşüşe devam etti. Güneş balçıkla sıvanmaz...

YK dedi ki...

Yazıyı okuduğuna emin değilim. Nerede "hava kötü olduğu için Beşiktaş puan kaybetti" dedim acaba? Böyle saçma sapan çıkışları anlamıyorum.

Adsız dedi ki...

Ne maç boyuncaki Sivasspor, ne de ikinci yarıdaki Beşiktaş en güzel havada bedava yapsalar dahi, isteyerek izleyeceğim bir maçın tarafları değil.