3 Şubat 2014 Pazartesi

Dany Neden İstenmiyor?

 
Ülkemizde üç büyüklerden birbirine çok fazla oyuncu gitmez. Bu aslında sadece bize özgü bir durum da değil açıkçası. Real - Barça arası transfer pek azdır. Benzer şekilde Manchester'da renk değiştiren futbolcu da azdır.

Beşiktaş son yıllarda Galatasaray'dan Berkant, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık gibi oyuncuları kadrosuna katmıştı. Fenerbahçe'den aldığı oyuncular ise biraz daha fazla. Sezer, Mustafa Doğan, Ali Güneş, Nobre, Mehmet Yozgatlı, Rüştü aklıma gelenler. Bir de direkt gelmeyip, rötarlı gelenler var: Fahri, Niang, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Yusuf Şimşek, Tayfur, Uğur Boral ve Aurelio.

Bu transferlere, bu transfer sezonu içinde Dany de eklendi. Listeye baktığımda büyük resmi net çizemiyorum. Aynı paydada toplayamıyorum bu oyuncuları. Taraftarın arasında hepsine karşı olan da vardır, hepsine kucak açan da. Bunlar biraz da münferit bakış açılarıdır. Genelleme yapacak olursak, rakipten gelen oyuncular hakkında net bir şey söylemekte güçlük yaşıyoruz.

Mesela Dany inanılmaz tepki alırken, geçen sene bu zamanlar takıma katılan Niang böyle bir tepki almadı. Hatta Senegalli oyuncunun gelişine sevinen belki de daha çoktu. Forvet ihtiyacı olduğu için olabilir mi? Elbette ama bugün stoper ihtiyacı olduğunu da görüyoruz.

 Doğrudan gelmediği için olabilir mi? Mesela Rüştü de direkt gelmişti ama böyle bir tepki almamıştı.

İyi olmadığı düşünüldüğünden olabilir mi? Eldeki stoperlere bakınca kötü olduğunu söylemek güç.

Taraftar için bugün Dany'nin yabancı olması sorun değil, iyi ya da kötü olması da temel sorun eğil gibi görünüyor, yaşlı desen yaşlı değil, maliyeti oldukça düşük, çirkin bir adam değil, Aurelio gibi geçmişte Beşiktaş ile problem yaşamadı, görece Nobre gibi rakibinde sembol isim olmadı. Sezer gibi disiplinsiz değil. Değil değil değil... Bunların hiç biri sorun değil. Peki sorun ne?

 Benim hem hissettiğim, hem de gördüğüm kadarıyla temel sorun rakibin kadro boşaltmak için kullandığı bir adamın alınması. Bir başka ifade ile Galatasaray'ın beğenmediği için göndermek istediği futbolcunun alınması. Üstelik bunun hala yarış devam ederken alınması. Bir de Lescott beklentisinin ertesinde.

Bu bir sorun mudur? Bence sorundur. Bunu transfer ederken kesinlikle düşünmüştür yönetim. Ancak taraftarın bu tepkisine rağmen alındı. Dünya'nın her yerine taraftar buna tepki gösterir. Normaldir. Yönetim de tepkiyi ikinci plana atıp, doğru bildiğini yapabilir. Bu da tercihtir.

Bu transfer benim de hoşuma gitmedi. Gitmeme sebebi Dany'nin kendisi değil. Kişisel algılamasın. Tabi biraz "sönük" bir oyuncu olması da etkili olmuştur. Mesela Gaziantepspor'dan değil de, Marsilya'dan gelmiş olsaydı algısı farklı olabilirdi. Ancak teknik olarak doğru bir karar. Hatta çok da tekniğe girmeden söyleyeyim. Sivok hariç, bugün hepsinden daha iyi.

Hepsi bir kenara, gelişmeye açık Franco'yu sahada görmek isterdim.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

sorun galatasaraydan gelmesi, fenerden gelse yine çok büyük tepki olmazdı (bkz sezer Öztürk transferi). öncelikle Beşiktaş camiasında galatasaraya karşı inanılmaz bir antipati vardır, düşman olarak görülür bu biline. ezeli rakip ebedi dost geyiğine gerek yok. dostluk sporun içine para, bahis ne dersek diyelim girdikten sonra öldü.

ikinci olarak CL için direkt rakip gördüğümüz takımın kamburunu gidermesine (fazla yabancı oyuncu bulundurması nedeniyle yeni yaptığı transferlere kontrat yapamaması) yardımcı olunması,

üçüncüsü Beşiktaş galatasaraydan her ne sebeple olursa olsun transfer yapmaz, yapmamalı. Çünkü bu tip transferler rakiplerimizin taraftarları tarafından gördüğümüz saygının azalmasına neden olmaktadır.

dördüncü olarak Dany transferi ile takım daha az gol yer hale gelmeyecek, zaten hali hazırda en az gol yiyen 3-4 takımdan biriyiz. Yediğimiz 20 golün, 3'ü hükmen mağlubiyetten, 3'ü fenerden, 3'ü akhisardan, 4'ü (2+2) erciyesten, yani 5 maçta takım 13 gol yemiş, geri kalan 13 maçta 7 gol yemiş. yani sorunun savunmadan ziyade takım savunmasında, birlikte savunmadan kaynaklandığı çok açık, Beşiktaş'ın sorunu, oyunun gidişatını ya yeteneği ile yada liderlik özellikleri ile değiştirebilecek oyunculara sahip olamamasıdır. Sorunun yanlış tespit edildiğini kendi adıma düşünüyorum..

Saygılar..

glorfindel dedi ki...

Bence bizim taraftar fazla kafaya takıyor bu transferi. Galatasaray bizden Gökhan Zan ve Serdar Özkan'ı aldığı için daha küçük bir kulüp mü oldu? Hayır tabi ki. Hatta bu oyuncuları iteledik diye sevinmişti taraftar. Büyütmemek lazım diye düşünüyorum.

Coolio dedi ki...

Galatasarayı'ın ekmeğine yağ sürmüş olmak yönetim açısından kötü bir karardı ama unutmayalımki biz almasaydık başka takıma gidecekti. Biz son güne kadar Lescott'u bekledik, Dany'de aslında Lescott'u bekledi ve diğer teklifleri askıya aldı.

Ben işin orasına takılmamayı tercih ediyorum, asıl takıldığım nokta Sivok dışındakilerden daha iyi olmasına karşın topu oyuna sokarken berbat ötesi hatalar yapması çünkü kendine çok güvenreek risk alıyor. bu tarz kayıpları zaten Ersan yapıyor, hatta biraz ilerisinde Veli'de yapıyor. Onun biraz ilerisinde Fernandes de yapıyor. Onun da ilerisinde Gökhan Töre yapıyor. bu kadar top kaybına oynayan bir oyuncu kadrosuyla oynuyorken bir tanesi daha eklense sorun yok da diyebilirsiniz.
Artık o formayı giydiği için desteklerim ama kötü bir transferdi. Escude'den daha iyisini bile veremeyebilir. Hatta Franco'nun hata yapmasını Dany'nin hata yapmasına tercih ederim.

Adsız dedi ki...

Büyük takımlar arasında da bu tip oyuncu transferleri olacak, normal karşılamalı. Bence tepkinin temel nedeni, hala bu tip çözümlerin aranması. Bu transfer dönemimde ikinci kez (Sezer ile birlikte) bu tip transfer yapılıyor. Bizim aldıklarımızın büyük bölümünden büyük takım oyuncusu verimi alamadık üstelik, yani deneyimlerimiz iyi de değil.
Benim rahatsızlığım, Coolio'nun yorumu ile aynı. Ben oyuncu kalitesi olarak eldekilerden daha iyi olduğunu düşünmüyorum. Ayağı iyi, topu oyuna iyi sokuyor diye adam alıyoruz (Escude,Ersan, Franco) sonra bunlar yavaş diye hızlısını arıyoruz. Bu oynayıp topu saçmaladığında yine yukarıdaki maddeye döneceğiz. İkisini birden yapanı almaya çalışmayınca olan bu. Hızlı stoper deyince de Ertuğrul ve bir sürü para karşılığında aldığımız Erman Güraçar'ı hatırlarım nedense. Doğru düzgün milli bile olmadan emekli oldu.