21 Nisan 2009 Salı

Büyük final: Eczacıbaşı-Fenerbahçe

Lig Kupası finalinin bu ikilinin oynamasını doğal karşılamaya başladık artık. 3. sene oldu bu. İki senedir -yanlış da hatırlıyor olabilirim 3 sene de olabilir- Eczacıbaşı'na kaybeden Fenerbahçe bu sefer iddalı. Şimdi iki takımı karşılaştıralım.

Fenerbahçe Acıbadem: Kimleri geçerek geldiler bir bakalım. Çeyrek Finalden itibaren ciddi rakiplerle karşılaştılar. Bu turda Ereğli Belediyesi'ni elediler. Yarı finalde ezeli rakipleri Galatasaray'ı çok rahat geçtiler ki bu Galatasaray takımı Vakıfbank-Güneş Sigorata'yı eleyip gelen bir takımdı. Seri boyunca Fenerbahçe'nin gerçek oyununu göremedim ben açıkçası. Galatasaray elinden geleni yaptı ama Fenerbahçe'de yıldız oyuncuların çokluğu seriyi 3-0 ile getirdi. Fenerbahçe'nin uzunları ve hücumcuları, oyun yapısı incelendiğinde, doğru zamanda kullanıldığında kontrolü eline alabileceği görülüyor. Özellikle Seda, Eda ve yabancılardan Anja file önünde yüksek blokları ve smaçlarını doğru zamanlamayla kullandıkları zaman rakipsiz kalabiliyorlar. Servisler üzerine yoğun çalıştıkları belli. Özellikle Çiğdem, Seda ve Eda'dan gelen servislerin karşılanma zorluğu daha da artıyor. Bu servislerin kırılması Eczacı açısından seri boyunca kritik olacaktır. Yalnız GS serisinde dikkatimi çeken orta alana düşen toplarda FB'nin dublaj sorunu yaşaması. Özellikle orta alanda bıraktıkları büyük boşluklara gelen plaselerin karşılanması güç oluyor. Eğer seri boyunca buna çözüm bulabilirlerse, büyük bir handikap atlamış oalcaklar diye düşünüyorum. Her zaman söylediğim gibi Seda'nın performansı belirleyecek FB'nin şampiyonluğunu. Eda'nın tecrübesizce yaptığı hatalar sıklaşmadığı sürece de, Eda'dan alacağı verim yüksek olacaktır. FB'nin gördüğüm bir eksiği de yabancı oyuncuların kalitesi. Eczacıbaşı ile karşılaştırılığında büyük bir fark olduğu aşikar. Ne zaman ne yapacağı belli olmayan Anja'dan süreklilik beklemek yanlış. Oksana zaten sürekli oynayan bir oyuncu değil. Marina ise bana göre en olumlu yabancısı FB'nin. Oyuna sürekli aktif olarak katılmasa da, her hareketinin olmulu yönde etkilediğini düşünüyorum. Dediğim gibi seride ön planda olmayacaktır ama etkin bir rol üstlenecektir.

Eczacıbaşı Zentiva: Oyun anlayışı itibariyle Esra ve Mirka ikilisinin yanına bir de Neriman'ı koyarsak, Eczacıbaşı'nı tanımlamış oluruz. Özellikle Neriman'ın etkili olduğu her oyunda büyük bir üstünlük kuracağını düşünüyorum Eczacıbaşı'nın. Tabi her zaman yaptıkları beklenmedik hatalar olmazsa. Yarı finalde karşılaştıkları Türk Telekom serisinde baya yıprandı aslında Eczacı. Erken final olarak nitelemiştim bu seriyi. Fenerbahçe ile oynaycağı seri bu seriden daha kolay olacaktır. nAz'ın son zamalardaki performansını beğenmiyorum desem doğru olacak açıkçası. Daha iyi olduğuna eminim, ama bir türlü sergileyemiyor gerçek performansını. Diğer yandan Tracy ve Vesna ikilisinin takıma katkılarının pozitif olduğunu söyleyebilirim. Nancy'de de form düşüklüğü olması, Indesit Şampiyonlar Ligin'de de etkilemişti Eczacı'yı yine etkileyecektir. Final serisinde Nancy'nin olmaması Mirka'ya binecek yükü fazlalaştırsa da, Neriman'dan gelecek faydanın belki de üst düzeyde olması bu açığı kapatabilir. Neriman'ın süper servisleri -tabi Tracy ve Vesna'nın servislerini de es geçemeyelim-, Mirka'nın sert smaçları, nAz'ın harika pasları, Gülden'in muhteşem savunması ve Vesna'nın asansör smaçları ile Eczacıbaşı'nın seriyi alacağını düşünüyorum. Şunu da unutmamak gerek ki Fenerbahçe küçümsenecek bir takım değil ve bu bir final serisi.

Eczacıbaşı 0-1 Fenerbahçe
Bu arada ilk maçın sonucu 3-2 Fenerbahçe lehine sonuçlandı. Eczacıbaşı sahasında bu maçı verdi. Özellikle 2-1 iken verilen sette 19-12'den geri dönmeyi başaran Fenerbahçe'nin bu azmi ve inancı galibiyeti getirdi. Eczacıbaşı koçu Cuccarini'nin oyuncu değişikliği müdehalelerine anlam veremedim açıkçası. Fenerbahçe'de Seda'nın ortalama altı kalması, Eda'nın bu açığı kapaması ve Anja'dan beklenenden iyi performansı karşısında Gülden'in muhteşem savunması ve Neriman'ın süper hücumlarına destek gelmedi Eczacıbaşı'ndan. Kaptan Esra'nın böylesine tutuk olduğu bir maç hatırlamıyorum. Esra'nın acilen devreye girmesi şart. Fenerbahçe 1-0 önde olsa da, oyun hakimiyetini hiç bir zaman alamadı Eczacıbaşı'ndan. Serinin devamı için umut verici bir şey değil bu. Göreceğiz bakalım Fenerbahçe Türkiye Kupası'nın rövanşını alabilecek mi seri sonunda?

*voleybol ile ilgili yazılarıma http://fenomania.blogspot.com/ adresinden de ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: