14 Şubat 2009 Cumartesi

At yarışı dünyasından...

Geçen hafta içinde bir kaç önemli gelişme yaşandı at yarışı dünyasında. Öncelikle bir kupa koşusundan bahsedeyim. 12 Şubat günü Ali Karabucak koşusu, Adana Yeşiloba Hipodromu'nda koşuldu. 1500m kum pistte, 4 ve yukarı yaşlı İngiliz atlarının mücadelesinde, jokey Arslan Birdal ile "Sarı Lira" isimli at boyun farkıyla kazanmasını bildi. Özellikle son 400'de başladığı sprintine, Enteresan ve Mummy's Love karşılık veremeyince ve sprinte geç kalkan Beran'ın da foto finişe boyun farkıyla arkada girmesiyle kazandı Sarı Lira. Böylece 3 yarışlık 1.lik serisini devam ettirmiş de oldu. Bu arada Ali Karabucak ile ilgili kısa bir bilgiyi de aşağıda verdim (Kaynak:TJK.org.tr).

Bahsetmem gereken önemli bir gelişme de sanırım yarın İzmir'de koşulacak olan Nejat Evliyazade koşusu. 1400m kum pistte koşulacak olan yarışa 4 yaşlı arap atşarı katılıyor. Tabi ki de koşan atların arasında Turbo'nun olması da, koşuyu daha bir önemli kılıyor. Turbo bu yarışta Karataş'sız koşacak. Jokeyi Yalçın Akağaç bu koşuda. Karataş neden yok diye sorabilirsiniz. Kendisi 11-17 Şubat arası cezalı. Nedeni ise son 300m'de rakibine çarpması ve hatalı kulvar değiştirmesi. Bazen oluyor böyle şeyler. Ceza almamış jokey yoktur bu tür nedenlerden. Neyse, Karataş'sız Turbo bakalım nasıl bir yarış koşacak. 16. koşusu ile kariyerinin 3. farklı jokeyi Akağaç. 16/16 yapabilecek mi diye sormuyorum bile aslında. Ayağı düz bassın, bu gurupta onu zorlayacak bir at yok. Rakip olarak Darbe ve Sonalp gözüküyor. Ama ancak 2.lik için çekişirler gibi geliyor bana. Yarın göreceğiz. Yarışla ilgili bilgilendirmeyi buradan yapacağım.

Son olarak Akdeniz Jokeyler Şampiyonası'ndan bahsedeyim. Farklı ülkelerde gerçekleştirilen şampiyonada yine farklı ülkelerden atlar ve jokeyler koşuyor. Her koşu için puanlar veriliyor ve sonunda en çok puanı alan jokeyin ülkesi ve kendisi kazanmış oluyor. Bu yıl Sermet Altındağ temsil ediyor bizi turnuvada. Ayrıntıyı linkte bulabilirsiniz.

ALİ KARABUCAK
Türkiye Jokey Kulübü’nün eski başkanlarından H. Basri Karabucak’ın babası merhum Ali Karabucak, Çukurova Bölgesi’nin atçı ve yetiştiricilerinden biri olarak yarışçılığımızın gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur. Kendisini anısına düzenlenen bu koşu vesilesi ile bir kez daha saygı ve rahmetle andık.

Hiç yorum yok: