21 Ağustos 2013 Çarşamba

Spurs'ün Transfer Stratejisi

 
Bu yazın en çok konuşulan konularından biri kuşkusuz Real Madrid'in Bale ısrarıydı. İspanyollar, Galli oyuncuyu ısrarla istedi ve geri çevrilen her teklifleri sonrası yeni bir öneriyle Londra ekibinin kapısını çaldılar. Boas, Porto günlerinden kalma tok satıcıdır zaten, buna bir de Spurs'ün paraya ihtiyacının olmaması eklenince transfer hep zora girdi.
 
Büyük takımlar için transfer çok kolay sayılmaz. Evet, takımın tanınırlığı, kalitesi, vitrinde oluşu futbolcular için cezbedicidir. Bu anlamda transfer kolay görünür olabilir ama büyük takımın seçiciliği de transferi zorlaştırır. Örneğin Real Madrid için transfer Tottenham'a nazaran daha zordur. Zira Spurs Chadli'yi alabilirken Real almaz. O daha büyük oyuncuların peşine düşer. Daha hazır oyuncu arayışına girer çoğu zaman. Chadli ayarında oyuncu onda zaten vardır. Di Maria'nın, Mesut'un, Modric'in üzerinde ya da en az onların kalitesinde adam arayışındadır.
 
Real piyasanın en iyisinin peşine düşerken, o oyuncuyu elinde tutan Tottenham da bir çok bölgeyi güçlendirme düşüncesiydeydi. Bilerek ya da bilmeyerek çok doğru bir strateji izlediler. Şu ana kadar Paulinho, Soldado, Capoue ve Chadli ie anlaştılar. Willian ile de büyük ölçüde anlaşıldı. İmzalanan 4 oyuncu için yakşalık 70 milyon € bonservis ödediler. Eğer Bale'i sattıktan sonra bu oyuncuları isteselerdi, ödeyecekleri bonservis çok daha fazla olurdu. Çünkü Toulouse 11 milyona bıraktığı Capoue için 11'den fazla bonservis isterdi. Çünkü Fransızlar Spurs'ün o adamı kesinlikle almak istediğini ve parasının olduğunu biliyor olacaklardı. Benzerini bu yıl Cavani'yi satan Napoli'de gördük. Aldıkları oyunculara daha makul bir bonservisle de sahip olabilirlerdi ama Cavani'yi satmadan önce. Ya da daha genel bir örnek verecek olursak, herkes kabul eder ki bir oyuncuyu Swansea istediğinde 10 milyon ise bedeli, Manoca ya da Paris için 13-14 olabilir. Bu açıdan Bale öncesi transferi büyük ölçüde tamamlamak çok mantıklıydı.
 
Spurs, bu dörtlüye ek olarak muhtemelen kadrosuna Willian, Lamela ve Coentrao'yu da katacak. 7 üst düzey oyuncu alırken Bale'i satmış olacak. Üstelik kasadan çok da büyük bir para çıkmadan. Bu bakımdan Tottenham'ın şimdiden yazın en karlı ekiplerinden biri olduğunu söylemek güç değil.
Peki transfere Real açısından bakarsak... Real için de zarar edilmiş bir transfer diyemeyiz. Kkonuşulan 93 milyon £ çok büyük para. Bale o kadar etmez belki ama böyle takımlar için paradan daha değerli şeyler var. Bu para Real Madrid ayarındaki bir takım için geri dönüşü olabilir bir para. Bu sebeple Real için de kötü sayılmaz.
 
Yazın ilk gününden beri konuşulan şu transfer artık gerçekleşse de hem La Liga'dakartlar yeniden dağıtılsa, hem de EPL'ye Lamela, Willian gibi yıldızlar gelse..

Hiç yorum yok: