28 Mayıs 2012 Pazartesi

EURO 2012 B Grubu


EURO 2012'de B grubu ile devam edelim. A grubuna göre oldukça güçlü takımlar var. Hatta net olarak turnuvanın ölüm grubu. Birinci torbadan Hollanda, ikinci torbadan Almanya, üçten Portekiz ve dörtten Danimarka gruba dahil oldu. Favoriler Hollanda ve Almanya elbette ama Portekiz sürpriz yapmaya hiç de uzak değil. Her ne kadar eksikleri çok fazla olsa da ve bir hazırlık maçı olsa da Almanya'nın İsviçre'den 5 yemesi akıllara soru işareti getirmiyor değil. Hollanda'nın ilk 2'de olması da garanti değil. Portekiz, Hollanda'yı da aşağı alabilir. Herşey bir kenara 92 ruhu Danimarka'yı üste de taşıyabilir. Favoriler Hollanda ve Almanya ama Portekiz sürpriz yapar gibi geliyor bana.

HOLLANDA

Hollanda elemelerde tek mağlubiyet ve 9 galibiyetle grubu lider tamamladı. Arkasına yapışan ise İsveç olmuştu. Görece kolay bir gruptu aslında ama bu 27 puanlık performansa gölge düşürmez. Küçük takımları yenmek de büyük iştir. Yaklaşık 1.5 yıl boyunca süren elemelerde her maça ayrı konsantrasyonla çıkıldığı düşünüldüğünde, 9 galibiyet muazzam bir başarıdır.

Son iki hazırlık maçında mağlup olduğunu not düşelim. Takım yavaş yavaş ısınacaktır. Önünde iki hazırlık maçı daha var ve sonrasında Danimarka ile turnuvayı açacaklar. Son Dünya Kupası finalisti Hollanda'nın iyi bir jenerasyona sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kabul ediyorum 90'lardaki jenerasyon daha iyiydi ancak bu jenerasyon da özellikle hücum hattına bakıldığında insanı heyecanlandırıyor.

Portakalların müzesinde Dünya Kupası yok. 3 kez finalden döndüler. Avrupa Şampiyonası karneleri de oldukça iyi. Gullit, Keoman, Rijkaards, van Basten gibi yıldızlarla kazandığı 88 Avrupa Şampiyonluğu en büyük başarıları. 92,2000 ve 2004'te de yarı final, 96 ve 2008'de de çeyrek final oynamayı başardılar. Özetle 88'den beri en az çeyrek final görmüş bir takımdan bahsediyoruz.

Bert van Marwijk'in 23 kişilik kadrosu göze hoş geliyor. kalede Stekelenburg'un yanı sıra Vorm ve Krul gibi bu yıl EPL'de müthiş performans göstermiş iki kaleci daha var. Savunmada Ajax'lı van der Wiel, Everton'lu Heitinga ve Malagalı Mathijsen var. Orta sahada kaptan Bommel, çirkin de Jong, Barça'nın tutmayan genç oyuncusu Afellay ve yıldızları Vaart, Robben ve Sneijder var. Hücumda ise Kuyt, RVP, Huntelaar ve genç yıldız Luuk de Jong bulunuyor. Özellikle hücum hattı ve total futbol bize keyifli maçlar vaad ediyor.

Portakallar'ın özlediğimiz oyuncularına da bakıp Almanya'ya geçelim. Kluivert, Bergkamp, Nistelrooy, van der Sar, Overmars, Davids. Çok eskilere gitmedim, gidersek işin içinden çıkamayabilirdik.


ALMANYA

Kongo'yu anlatmak Almanya'yı anlatmaktan daha kolay olabilir. Almanya hakkında bilinmedik bir şey söylemek zor. Bu kadar göz önünde oyuncular ve bu kadar göz önünde bir takım. 2012 elemelerinde bizim grubumuzdaydı ve ezici bir istatistikle tüm maçlarını kazanarak 30 puanla turnuvaya katıldı. Grubumuzdan önce de Dünya Kupası üçüncüsü olmuştu. 2006'da da 3. olmuştu, 2002'de de final oynamıştı. Evet son 3 Dünya Kupası'nda son günü gören bir takımdan bahsediyoruz. Üstelik söz konusu turnuvayı 3 kez kazanmış bir takım. Gel Avrupa Şampiyonası'na 2008'in finalisti, 2004 ve 2000'de biraz durgun ama 96'nın şampiyonu ve 92'nin finalisti. Bu turnuvada da çok farklı birgidişat yok. 3 kez kupa alınmış, 3 kez de finalde kaybedilmiş. Daha ne olsun...

Löw turnuva için geniş bir kadro çağırdı. Kadro 23 kişiye düşürülecektir. Mevcut kadroda 4 kaleci var ve üçü oldukça iyi. Neuer, Wiese ve ter Stegen. Kaleyi Neuer koruyacaktır. Savunmada Höwedes, Hummels, Mertesacker, Lahm, Boateng, Badstuber gibi kendi takımları için de önemli oyuncular var. Biraz Mertesacker bunların dışında kalıyor. Ortasahada Real'in ikilisi Mesut ve Khedira, Dortmund'un yeni Türk'ü İlkay, diğer Dortmund'lu ve geleceğin en büyük yıldızlarından biri olarak gösterilen Götze, yeni Dortmundlu Reus, yeni Arsenalli Podolski ve Bayern'in üçlüsü Kroos, Bastian ve Müller. Müthiş bir ortasaha hattı. Forvette ise Klose, Gomez ve Cacau. Fransa'da kadro kalitesi oyunun üzerindedir. Yani o kadroya layık futbol oynayamaz Fransa ama Almanya tam tersi. Kadro kalitesinin üzerinde bir oyun beklentisi var. Almanya, tam bir turnuva takımıdır.

Almanya tarihinde ismi anılması gereken o kadar çok futbolcu var ki, turnuvaya kadar yazsam ancak yetiştiririm. Matthaus, Klinsmann, Rummenigge, Völler, Kahn, Brehme, Möller, Kohler, Sammer, Hassler, Ballack, Bierhoff, Vogts, Brehme, Maier, Müller, Beckenbauer ve daha ismi anılması gereken onlarca isim.


PORTEKİZ

Turnuvada desteklediğim takım. Beşiktaşlılarla ne kadar alakası var emin değilim. Kesinlikle vardır ama çok da onlara bağlı değil. Öncesinde de Portekiz'i severdim. Ronaldo, Nani, Fernandes, Deco bu formayı bana sevdiren isimlerden birkaçı.

Bu turnuvaya çok kolay gelen bir takım değil. Aynı gruptaki Danimarka'nın arkasından ikinci oldu. Paly - off'ta Bosna'yı resmen harcadı ve 0-0'ın rövanşında 6-2 ile geçerek turnuvaya geldi. Bana kalırsa şanssız bir eşleşmeydi, zira ikisini de bu turnuvada görmek isterdim. Bu arada aynı gruptaki Danimarka'yı ilk maçta Nani (2) ve Ronaldo'nun golleriyle 3-1 yendi ancak ikinci maçta Ronaldo'nun golüne rağmen 2-1 kaybetti.

Paulo Bento'nun oyuncu seçimi biraz eleştirildi. Özellikle çok iyi bir sezon geçiren Fernandes'in kadroya alınmaması tepki topladı. Kaleleri çok sağlam değil. Zaten Baia'dan sonra çok sağlam olmadı. Eduardo, Beto ve Patricio var ama üçünü toplasan kaç kaleci eder? Stoperler çok sağlam: Pepe ve Bruno Alves; sol bek iyi Coentrao, diğer taraf için Perepra sağlam adam. diğer savunmacılar da kötü değil Rolandı, R.Costa ve Miguel Lopes. Orta saha takımın en iyi yeri. Meireles, Nani, Moutinho, Velosu, Hugo Viana, Varela ve Quaresma. Forvet ise Ronaldo, Postiga ve Almeida. Ronaldo'nun aslen forvet olmadığını düşünürsek zayıf bir son ayağı var. Öyle olunca ara ayaklar son ayak görevi görüyor. Carvalho da, Fernandes gibi kadro dışı kalan bir başka isim. Real Madrid'li oyuncunun hoca ile arası açık.

Mazisi kötü değil. 66 Dünya Kupası 3.lüğü, 2006 yarı finali ve 84, 2000 Avrupa Şampiyonası yarı finali, 2004 finali ve 2008 çeyrek finali. Özellikle 2000'den sonra iyi bir çıkış yakaladılar. En iyi jenerasyonlarından biri bugünlere tekabül ediyor. Belki 5-6 yıl öncesine demek aha doğru olur. Artık Luis Figo, Couto, Pauleta, Rui Costa, Joao Pinto ve Simao gibi oyuncuları yok ama  yine de turnuvanın renk katabilecek takımlarından biri.

DANİMARKA

Grubun kağıt üzerinde en zayıf takımı olmasına rağmen fena takım sayılmaz. A grubunda olsa çeyrek final şansından bahsedebilirdik. Elemelerde Portekiz'in üzerinde bitirerek, şampiyonaya doğrudan katılma başarısı gösterdi. Hazırlık maçında Brezilya karşısında çok etkili olamadılar. Elbette bunda rakibin Brezilya olması da büyük etken. Çoğu takım gibi onlar da an itibariyle turnuvaya çok hazır görünmüyor. Daha önümüzde yaklaşık 2 haftalık süre var ve bu süre hazırlanmak için iyi sayılır.

Morten Olsen'in kalesi sağlam. Sorensen ve Lindegaard gibi fena sayılmayan iki kalecisi var. Muhtemelen bu iki kalecinin yerine daha sağlam tek kaleciyi tercih ederdi. Yine de kalesinin Portekiz'den daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz. Agger ve Kjaer gibi iki sağlam stoperi var. Bir başka savunmacı tecrübeli Jacobsen kadronun en yaşlı isimlerinden biri. Orta sahada Poulsen, Kahlenberg, Eriksen ve Zimling gibi yetenekli isimler var. Hücumda ise tecrübeli Rommedahl ve Arsenal'in sezonu Sunderland'de geçiren oyuncusu Bendtner bulunuyor. Kadro, grubun en zayıf kadrosu, bu da gruptan çıkma şansını azaltıyor. Tecrübeli Martin Jorgensen'in yanı sıra Kadrii, Mathias Jorgensen, Morten Rasmussen gibi genç oyuncuların aday kadroya çağırılmadığını da not düşelim. Takımın belki de en büyük avantajı ise hocalarının takımı çok iyi tanıyor olması ve oturmuş bir sistemlerinin olması.

Takımın önünde öpthiş bir 92 örneği var. Bu oyuncuları muhtemelen motive edecektir. O zaman da grupta İngiltere ve Fransa'yı saf dışı bırakmışlardı. Bugün de grupta Hollanda ve Almanya gibi iki dev var. Oyuncular birer Schmeichel, Laudrup, Povlsen, Olsen olmak isteyecektir.

Hiç yorum yok: