29 Mayıs 2012 Salı

EPL 2011-12 Sakatlık Tablosu


Man City müthiş çekişmeye sahne olan bir sezonu son dakika golüyle, hatta son dakika golleriyle rakibi Man Utd ile aynı puanda ama averaj üstünlüğüyle lider bitirdi ve şampiyon oldu. Ve bugün bir çok yerde Man Utd devrinin bittiğinden, Man City'nin artık Premier Lig'i götüreceğinden bahsediliyor. Bu şu ana kadar duyduğum en saçma tezlerden biri.

Şunu baştan söyleyeyim. Man City gelecek yıl daha iyi bir takım olabilir. Çünkü henüz tam takım diyemeyiz ve gelecek yıl daha da oturmuş olacaklar. Zayıf bölgelere takviye yapacaklar ve muhtemelen o bölgeler de biraz daha iyileşecek. Tüm bunları kabul ediyorum ama Man Utd da bunları yapacaktır. Zaten şu an dünyanın en iyi takımlarından biri ve takım oyununu en iyi oynayan ekiplerden biri, o yüzden bu konuda bir gelişme kaydetmeyecektir belki ama o da transfer yapıp eksik bölgeleri güçlendirecektir. Üstelik bu etki Man City'de olandan çok daha fazla olacaktır.

Bu sene City ile aynı puanla ligi bitiren takım sezon boyu en fazla sakatlıktan çekmiştir. City'nin Kompany'siz günleri hüzünlü, tedirgin, endişeli geçerken sezon boyu en iyi savunmacısından yoksun oynayan Man Utd, o kadar sızlanmamıştır. Vidiç'in Man Utd savunması için önemi Kompany'nin City için öneminden daha az değildir. ManU bunu Evans, Smalling, Phil Jones gibi adamları oynatarak kapatmaya çalışmıştır. Man City Saviç'e o kadar güvenememiştir. Man Utd'da Evra'nın stoper çıktığı maç hatırlarım mesela. Bunu işin fantazisine kaçarak yapmadı Sir Alex. Eldeki tüm savunmacılar sakat olduğu için yaptı.

Evet Scholes sezon ortası geri döndü, çünkü Carrick, Fletcher sakattı ve Fletcher'dan bu sezon çok az faydalanabildiler. En formda döneminde Valencia gitti ve yerine bir başkasını monte etti. Çark bir şekilde döndü, tüm bu sakatlıklara rağmen. Kadro alternatifsiz diyemeyiz, stoper olarak sezona Rio, Vidiç, Smalling, Evans ve Phil Jones ile başlandı. 25 kişilik bir kadro için 5 stoper iyidir.

Liste yukarıda. Man Utd forması giyen oyuncular toplamda 1681 günü sakat geçirmiş. Bu çok ciddi bir rakam. Hele hele City ile kıyaslandığında önemi daha da artıyor. Uzatmaya gerek dahi yok, liste var. Man City sezon boyu sakatlıktan en az çeken takım, United ise en fazla. Buna rağmen lig aynı puanda bitmiş, uzatmalarda gelen iki golle şampiyonluk kaçmış. Bunları üst üste koyduğumda hala Man Utd önde diyorum. 

Man Utd'ın bu tablodan çıkarması gereken ders var elbette. Sir Alex buradan kesinlikle ders alacaktır. Bu kadar sakatlık normal değil. Arada darbeye bağlı sakatlıklar da var ama kronik sakatlık da çok. Mesela en uzun süre sakat kalan bir Owen gerçeği var.