3 Mayıs 2012 Perşembe

Beşiktaş 1-0 Fenerbahçe / Kimin için oynadı?

Fenerbahçe'ye yatmakla Galatasaray için oynamak arasında kalınmış bir maçtı. Haftasonu oynanacak Galatasaray maçı da aynı havada geçecektir. Başroldekiler değişecek ama figüranlar(!) aynı kalacaktır. Bugün Beşiktaş kimsenin umrunda değildir. Şu ana kadar play-off'un en iyi futbol oynayan takımı Beşiktaş'tır ama hiç kimse için önemli değildir. Fenerbahçe ilk maç iyi performans gösterdiğinde, Fenerbahçe döndü, play-off'ta bambaşka bir Fenerbahçe izlenecek dendi. Galatasaray hep iyiydi zaten. Peki Beşiktaş için tek şey söylendi mi?

Beşiktaş'ın problemi bellidir. Golcüsü yok. Galatasaray'ın 3 forvetinden herhangi biri Beşiktaş'ta olsa bugünkü konumundan çok daha farklı olurdu. Maçlarda kötü oynamış da değil. Trabzonspor maçında ilk yarı vasattı ama onun dışındaki tüm maçlarda iyi top oynamıştı. Gol atamadığı için kaybetti. Önemsiz, sıradan mı? Hayır. Çok önemli elbette. Gol atamazsan 90 dakika top tutmuşsun önemi yok. Ama maçı okurken de, yazarken de bunu görerek, bilerek davranmak gerekir.

Bu haftanın kurbanı Rüştü'ydü. Cezası kesildi. Kale Cenk'e emanetti. Hoş bence zaten sahibi Cenk'ti. Savunmada Tayfur Hoca'nın manevi evladı Toraman'ın yeri zaten garantiydi. Yanında cesur yürek Egemen ve bekler Hilbert ile Köybaşı. Toraman'ın oynadığı ve gol yemeden geçilmiş ilk maç sıfatını hatırlamışken ekleyeyim. Köybaşı'ya da bir soru işareti koyalım. İsmail'den beklenti büyük ve gereken fırsat da veriliyor. Bunu iyi değerlendirmek zorunda. Eğemen ise bugün net maçın adamıydı. Bakalım Lig TV'nin maçın en iyi savunmacısı ödülünü kim alacak (!). Ortasahada üçlü bozulmamıştı: Ernst-Fernandes-Veli. Ernst, yarım Alex'in peşindeydi ve Brezilyalı'yı iyi kilitledi. Fernandes, play-off'ta tezgahı toplamıştı ve bugün de pek hevesli değildi. Veli'den beklentim büyük olmadığı için, çektiği anlamsız şutlar dışında sorun yoktu. Ortasahada koştu. Bunu birinin yapması gerekiyordu ve o yaptı.

Hücumda da Quaresma, Simao ve Almeida vardı. Simao, Beşiktaş'a birşey verecek durumda değil. Quaresma ise en azından EURO 2012 niyetine az top oynamalı. Bugün eski günlere göre daha iyiydi ama çok eski günlere göre daha kötüydü. Almeida ise attığı gol dışında sahnede yoktu. Baskılı oynandığında doğru adam olabilir ama oyunu rakip yarısahaya yıkamamış bir takım için gerekli özelliklere sahip değil. Sadece top sürebilen Holosko tercih edilir.

Bugün Beşiktaş kazanmak için oynadı diyemiyorum. Futbolcuların akıllarında galibiyet vardı belki ama sahadaki futbol bunu göstermedi. Kaznamak için sahaya çıkan, rakibini ısıran bir takımdan ziyade. Sistemsiz sahaya çıkan ve golü bulduktan sonra yemeyelim diye savaşan bir takım vardı. Holosko değişikliğinde çok geç kalındı. Diğer taraftan Ekrem'in oyuna girişi ise komediydi. Daha da komiği harcadığı pozisyondu. Gelecek sene takımda kesinlikle olmaması gereken oyunculardan biri de Ekrem'dir.

Sahada çok iyi olmayan ama kötü de olmayan bir Beşiktaş. Kenarda takımdan daha kötü bir hoca vardı. Peki nasıl kazanıldı bu maç? Daha kötü bir rakip ve inanılmaz kötü bir hocası vardı. Semih, Beşiktaş'ın tüm forvetlerinden daha zayıf bir oyuncu ve 90 dakika sahadaydı. Bienvenu, Higuain değil biliyorum ama sahadaki de Semih...

Alex sakatlıktan yeni çıkmış bir oyuncu ne kadar oynayabilirse o kadar oynadı. Hücumda gözler Stoch ve Baroni'deydi ama onlar da gününde değildi. Özellikle Stoch, beklentilerin çok altındaydı. Hücumun zayıflığının yanında savunma da oldukça zayıftı. Yobo, Bekir ikilisi sezon boyunca en uyumsuz maçlarından birini geçirdi. Çok daha fazlasını yiyebilirlerdi ancak Volkan yine Volkan'dı.
Bugün 10 Beşiktaşlı'dan 7'si Dia'dan çekinir ama Aykut Kocaman bunu gerçekten göremiyor. Dia oynadığı her Beşiktaş maçında büyük sıkıntı yaşatmıştır ama onu görecek, hatırlayacak hoca lazım.
Fenerbahçe kazansaydı liderdi. Baskı Galatasaray'ın üzerinde olacaktı ama Beşiktaş ekmeğine taş koydu. Şimdi kafa kafaya gidiyorlar. Muhtemelen de şampiyonluk son haftaya kalacak. Peki son hafta fenerbahçe'den puan silinirse ne olacak? Yani aslında boşuna mı heyecanlanıyor rakipler bugün?

Hiç yorum yok: