18 Şubat 2012 Cumartesi

EPL'de Devre Arası Transferleri

“Premier Lig, Noel’den sonra başlar”. Sir Alex’in bu sözü, devre arası transferlerinin ne kadar önemli olabileceğini ortaya koyuyor aslında. Özellikle takıma sezon başında gelmiş hocalar için iyi bir rötuş ve sakatlık problemi yaşayanlar için de iyi bir fırsat niteliğindedir. Diğer taraftan İngiltere’de birçok kulübün başvurduğu kiralama politikası da devre arasında oldukça fazla rağbet görmektedir. Özellikle alt lig takımları, EPL’de kadroya giremeyen genç oyuncuları kiralamaktadır. Bu yöntem iki kulüp için de, oyuncu için de faydalı olmaktadır.


MANCHESTER CITY
Bu devre arasında transfere en az ihtiyacı olan takım Manchester City gibi görünüyordu. Mancini’nin elinde oldukça geniş ve kaliteli bir kadro var. Savunmada derinlik az olsa da, City kadrosunda, hücumda 3 tane üst düzey takım çıkarabilecek kalitede oyuncu barındırıyor. Eksiği az fazlası çok olan City, kadrosuna tek oyuncu takviye ederken 8 oyuncu ile de yolları ayırdı. Kadrosuna kattığı isim David Pizarro. İyi transfer olduğunu kabul etmek gerekir. 32 yaşındaki Şilili sezon sonuna kadar City forması giyecek. Mancini, hem Yaya’yı yedeklemek için, hem de Afrika Kupası’nın verdiği zararı en aza indirebilmek için bu sezon Roma’da kulübede kalan eski oyuncusunu İngiltere’ye getirdi. Öte yandan bir dönem İngiltere’nin en iyi beklerinden kabul edilen Wayne Bridge Sunderland’e kiralandı. City bazı oyuncularını yüksek haftalıkları yüzünden elden çıkaramazken, kiralamayı tercih ediyor. Bridge de bunlara örnek. Önümüzdeki dönemde City forması ile göremeyeceğimiz diğer oyuncuların çoğu kiralık olarak gönderilen genç oyuncular. Dikkat çekmek gereken son isim ise Nedum Onuoha. Hughes’un City’den öğrencisi olan Onuoha önümüzdeki dönem QPR forması giyecek. Transferin hızlı takımı QPR, Onuoha ile 4.5 yıllık sözleşme imzaladı. City için durgun bir transfer sezonu geçti diyebiliriz. Takımın zayıf halkası: Stoperin yedeksiz oluşu. O bölgede bir problem yaşamazlarsa diğer bölgeler daha güvenilir gibi duruyor.


MANCHESTER UNITED
Manchester’ın diğer tarafı da transferde çok hareketli değildi. Manchester dışından oyuncu getirmediler. Eski oyuncusu Scholes emekliliğe ara vererek takıma döndü. Özellikle sakatlıktan çok çeken Fergie, eski öğrencisini tekrar takıma çağırdı. İşin ilginç tarafı yaz tatilinde bile 5-6 kilo alan oyuncuları görürken, İngiliz oyuncunun geçen 6-7 aya rağmen hala fit oluşu ve eski formundan çok uzak olmayışı. Buna disiplin adını vermek istemiyorum, bu bambaşka bir şey olsa gerek. Paul’un gelişi özellikle orta sahada rotasyona ihtiyacı olan Manchester için bulunmaz fırsat. Diğer taraftan takıma katılan ikinci oyuncu genç bir isim. Man City forması giyen Frederic Veseli, artık kırmızı forma giyecek. Sir Alex’in isteği üzerine alındığını duyunca insan acaba demeden geçemiyor. Devre arası takımdan ayrılan isim sayısı ise 9. Bunların da çoğu kiralık olarak gitti. Hannover’a kiralanan Mame Biram Diouf, sezon sonuna kadar Hull City’e giden Joshua King, QPR’ın kiraladığı Macheda ManU’nun önümüzdeki yıllarda faydalanacağı isimler. Gibson ise artık Everton forması giyecek. Eski Manchester’lının lig maçında Everton formasıyla City’e gol atması ve maçı Everton’ın 1-0 kazanması enteresan oldu. Gibson, ManU formasıyla veremediğini gittikten sonra verdi.


TOTTENHAM HOTSPURS
Şampiyonluk yolunda Manchester ekiplerinin gerisinde kalsa da, şampiyonluğa diğer takımlardan daha yakın olan Tottenham da devre arası transferinde Manchester ekiplerine benzer bir strateji izledi. Londra ekibi kadrosuna 3 oyuncu kattı. Juve’nin genç İspanyolu Yago Falque satın alındı ve Southampton’a kiralandı. Zaten transfer bu yıldan çok geleceğe yatırımdı. Diğer iki isim daha tecrübeli. Blackburn’de bu sezon kadroya giremeyen savunmacı Ryan Nelsen ve Everton’un golden uzak forveti Louis Saha artık Spurs forması giyecek. Giden oyuncu listesi ise oldukça kabarık. Kadroya giremeyen genç oyuncuların yanı sıra, bu sezon kadrodaki yerini kaybeden görece tecrübeli isimler de kiralandı ya da satıldı. Bassong Wolves’a, Galatasaray’ın da gündemine gelen Corluka Leverkusen’e, Pienaar Everton’a kiralandı. Rus golcü(!) Pavlyuchenko ise sonunda evine döndü. Rus oyuncu artık Lokomotif Moskova forması giyecek. Harry Redknapp ilk 11’i etkileyecek transfer yapmadı. Rotasyona girebilecek birkaç oyuncuyu kiralarken, iki de oyuncu kattı takıma.


CHELSEA
Geçelim artık hedefi Şampiyonlar Ligi’ne katılmak olanlara. Şampiyonluk yolundakilerden çok bu takımlar için transfer önemliydi. Zirvedeki üç için de önemliydi transfer ancak bir kademe alttaki takımlar bazı bölgelerde çok ciddi problem yaşıyordu ve toparlanmak için bir değişime ihtiyaç vardı. Chelsea’den başlayalım. David Luiz olmadı. Portekiz’de iyi performans sergilemişti ancak geçen sene de soru işaretleri bırakıyordu. Bu sene Villas Boas ile toparlanır mı dedik ama olmadı. Portekizli hoca da ona derman olamadı, o da Chelsea savunmasına. Boas’ın ilk aldığı oyuncu Gary Cahill oldu. Çok da para vermediler aslında 7 milyon Pound’a iş bitti. Cahill orayı biraz olsun toparlar. Cahill dışında iki genç oyuncu takviyesi yapan Londra ekibi Kevin de Bruyne ve Patrick Bamford’u renklerine kattı. İngilizler genç oyuncu takviyesini ihmal etmez. Giden listesi ise Spurs örneğinde olduğu gibi kalabalık. Savunmada artık iyice gözden düşen Alex, yeni takım kuran PSG’ye gitti. Bonservis ise 5 milyon € civarındaydı. Daha önce Shanghai Shenhua ile anlaşan Anelka da resmi olarak kulüpten ayrıldı. Bunun dışında aralarında Kakuta, van Aanholt gibi isimlerin de olduğu 9 genç kiralandı. Savunma takviyesi Chelsea için önemli bir adımdı ancak hala forvette ihtiyaç var. Mourinho’nun bıraktığı takım, bir kademe üste çıkarılamadığı gibi sürekli cepten yedi. O takım artık yaşlı ve yerleri doldurulacak oyuncular takviye edilemedi ya da gelen gideni arattı.


LIVERPOOL
Liverpool ise rakiplerinin aksine ilk 11'de mücadele edebilecek tek oyuncu dahi almadı. Jordan Ibe ve Joao Teixeira gibi genç oyuncuları kadrosuna katarken, reserve takımın kalecisi Hansen ile yolları ayırdı ve Wilson'ı kiraladı. Aslında Kırmızılar'ın transfere ihtiyacı vardı. Özellikle Lucas'ın ilk yarının ortalarında sakatlanması o bölgeyi çok zayıflatmıştı. Şu anda o bölgede oynayacak oyuncusu yok. En azından içine sinerek koyabileceğin oyuncu yok. Ancak Kenny Dalglish bu bölgeye transferi gerek görmedi. Diğer taraftan forvet de zayıf. Luis Suarez eyvallah ama Carroll'un formsuzluğu uzarsa sıkıntı büyür. Savunmada da opsiyon çok az. Kısacası şampiyonluk için elden geçmesi gereken bir ekip ama devre arası transfere gerek görülmedi. Liverpool ikinci yarıya UCL hedefiyle çıkacak.


ARSENAL
Arsenal de transfere çok fazla ilgi göstermeyen ekiplerden. Henry'nin kiralanması psikolojik açıdan önemli olsa da 2 ayda ne verebileceği şüpheli -ki 2 ayda göz açıp kapayıncaya kadar geçti-. Wenger'in diğer transferi ise 19'luk Eisfeld. Dortmund'un genç oyuncusu artık Gunners. Geleceğe yatırım diyemeyeceğim Wenger yarın 11'de çıkarabilir. Takımdan ayrılan oyuncu sayısı ise oldukça fazla. Frimpong, Hoyte, Miyaichi gibi oyuncuların da aralarında bulunduğu 8 oyuncu kiralandı. RVP durmazsa Şampiyonlar Ligi yolunda şansları devam eder ama Hollandalı sakatlanırsa, Wenger üzerine bir bardak su içer.

NEWCASTLE UNITED
Büyüklerin arasında görmeye başladığımız Newcastle United da transferin sessiz ekiplerinden. Siyah Beyazlılar EPL'nin en akılcı transferini yapan takımlardan biri. Bu devre arasında Papiss Cisse Newcastle'lı oldu. Sene başında aldıkları Demba Ba'dan büyük verim alan Newcastle ekibi, Ba'nın milli takımdaki partneri ile de anlaştı. Gidenler arasında ise tanıdık bir isim var. Zamanında Leeds United'ın efsane kadrosunun golcüsüydü ama kariyerinin ilerleyen bölümlerinde daha geride oynamaya başladı. Alan Smith MK Dons takımına kiralandı. Smith, hakkında çok şey yazılabilecek bir oyuncu. İlerleyen haftalarda onun hakkında da bir yazı yazmayı düşünüyorum.


EVERTON
Everton transferin hızlı takımlarından. Belki 4 oyuncu kattı kadrosuna ama hepsi de ilk 11'i zorlayabilecek isimler. Donovan tekrar Everton forması giyecek. Benzer şekilde Pienaar da formasına tekrar kavuşacak. Diğer iki transferi ise Jelavic ve Gibson. Everton için olumlu transferler. Moyes takımı daha yukarıya taşımalı. Beklenti o yönde. Diniyar Bilyaletdinov ve Louis Saha da takımdan ayrılan isimler. Rus oyuncu bekleneni veremedi ve sonunda takımdan ayrıldı. Tim Cahill de form tutarsa daha eli yüzü düzgün bir kadroyla tekrar eski günlerine dönebilirler.

ASTON VILLA
Aston Villa düşüşte. Kadro kalitesi biraz olsun düştü. Bugün üst sıralar için daha kaliteli oyunculara ve daha da önemlisi iyi bir teknik direktöre ihtiyaçları var. McLeish için çok iyi şeyler söyleyemeyeceğim. Robbie Keane'in gelişi hücum hattında Villa'yı bir adım yukarı çıkaracaktır. Kısa bir süreliğine tabi. McLeish'in istediği Enda Stevens'ın ise ne verebileceğini tahmin edemiyorum. Villa diğer taraftan Delfouneso, Delph gibi gelecekte büyük beklentileri olan oyuncuları kiraladı.


BLACKBURN ROVERS
Blackburn Rovers. Durumları Aston Villa'dan da kötü. Düşme hattındalar. Takımın ciddi eksikleri var. Hemen hemen her bölgede oyuncuya ihtiyaçları var. Hatta oyuncu kalitesi diğerlerinin çok üzerinde olmak zorunda zira Steve Kean gibi biri var kenarda. Kadroya iyi takviye yaptılar. Yeter mi? Yetmez ama daha iyi. Modeste kiralandı, Olsson'a ikinci bir Olsson eklendi. QPR'ın savunmacısı Orr ve genç Payne kadroya katıldı. Gidenler de kâğıt üzerinde fena sayılmaz aslında. Keith Andrews, Ryan Nelsen ve ülkemize bir türlü getirilemeyen Jason Roberts. Rovers taraftarına şimdiden sabır diliyorum.


BOLTON WANDERERS
Ligde kötü günler geçiren bir başka EPL ekibi ise Bolton. Kiraladıkları Boyata iş yapabilir. Miyaichi'den beklentim yok. Ream belki, Sordell yarının transferi. Gidenlerden Cahill özlenir, aranır. Owen Coyle da muhtemelen satmak istememiştir ama bazen oyuncuları tutamazsınız. Chelsea istiyorsa ve devre arasıysa yapacak birşey yok. Bu arada EPL'ye kar geldi. Owen Coyle maçlara hala o şortla çıkarsa üşür.


FULHAM
EPL'ye yakışan bir başka takım Fulham. Fulham artık bu ligin daimi takımları arasında diyebilirim. Genç oyuncular Grimmer, Christensen ve Ryan Willams'ı bir kenara bırakırsan Pegrobnyak transferi için büyük bir alkışı hak ettiler. Martin Jol'un Almanya'dan tanıdığı Rus golcü iş yapabilir. Giden oyuncu ise forvet hattından. Bobby Zamora bir başka EPL ekibi QPR forması giyecek. Fulham zaten belli bir standardı olan takım ve bu transfer dönemi onları olumsuz etkilemez, Rus golcünün performansı ise katkı sağlayabilir.

QUEENS PARK RANGERS
Ve transferin en hareketli takımı: QPR. İlk 11'de mücadele edebilecek potansiyelde ciddi transferlere imza attılar. Djibril Cisse en büyük bombasıydı. 5 milyon € karşılığında Fransız golcüyü tekrar İngiltere'ye getirdiler. Forvete bir diğer transfer ise az önce bahsettiğim Zamora. Hatta bu ikisi de yetmemiş gibi Macheda'yı da kiraladılar. Maşallah diyerek savunmaya dönüyoruz. Taye Taiwo. Milan'ın sezon başında transfer ettiği Taiwo, ligin ikinci yarısında QPR forması giyecek. Milan'ın Taiwo'yu kiralaması da ilginç tabi. Son iki transferi ise City'de forma şansı bulamayan Denum Onuoha ve kiralanan Samba Diakite. Uyum sorunu çekmezse sağlam transferlerle daha iyi bir QPR izleyeceğimizi düşünüyorum.


SUNDERLAND
Sunderland, Martin O'Neil’in gelişiyle muazzam bir seri yakaladı. Hatta O'Neil geldiğinden beri ligin en çok puan toplayan takımı Sunderland. Zaten bu adamın herhangi bir takım tarafından alınmamasına şaşırmak lazım. EPL'nin en iyi hocalarından biridir. Wayne Bridge ve Sotiris Krygiakos transferlerine kötü demek mümkün değil. Bridge eski Bridge değil ama yine de Sunderland'de oynayabilecek kapasitede. Yunan savunmacı ise bu ayarda bir takım için iyi bir alternatif. Black Cats'in yükselişi devam edecektir.

NORWICH – STOKE CITY- SWANSEA – WIGAN – WBA
Norwich'in transferlerinden biri üzmedi değil. Leeds United'ın kaptanı Jonny Howson, Kanaryalarla anlaştı. Norwich'e katkı vereceğini düşünüyorum. Howson dışında Norwich'in bu transfer sezonundan bir fayda sağladığını düşünmüyorum. Beni en az uğraştıran ise sağolsun Stoke City oldu. Transfer yapmadılar, kafaları rahat. Genç oyuncuları ise kiraladılar. Swansea ise iyi işleri devam ettirecek gibi görünüyor. Sigurdsson'u kiralamaları müthiş bir iş. İkinci yarıda müthiş bir oyuncu izleme fırsatı bulacağız. Wrexham'dan alınan genç oyuncu Curtis Obeng için de iyi şeyler okudum. Man City Akademisinden yetişen bek izlenmesi gerekenler arasında. WBA'ın Ridgwell transferi de ciddiye alınabilecek bir başka transfer. Birmingham'ın başarılı savunmacısını renklerine kattılar. Wigan'ın Beausejour transferi ile Wolves'un Bassong transferi de fayda sağlar.


Ligin ikinci yarısında izlemeyi en çok arzuladığım isimler ise Robbie Keane, Gary Cahill, Papiss Cisse, Djibril Cisse, Taye Taiwo ve Gylfi Sigurdsson. Gözleriniz üzerlerinde olsun. Özellikle Papiss Cisse ve Sigurdsson'u iyi takip edin.
 

Hiç yorum yok: