8 Ekim 2008 Çarşamba

Fransa Milli Takımı Ve Irkçılık


Geçen gün bir forumda Obama konulu bir bölümde bazı ırkçı sitelere rastlamıştım. Canım çok sıkıldığı için "gireyim bakalım şu siteyede adamların sıkıntısı ne bir öğrenelim" diyerekten bir ırkçı forumuna girdim. Euro 2008 hakkında bir konuyu görünce oraya daldım hemen. Elemanlar milli takımlardaki Afrika kökenli futbolcular konusunda çok kızgındılar. E tabi ana hedef hep Fransa oluyordu. Üstelik İngiltere'deki siyahilerin en azından belirli bi eğitim seviyelerinin olduğu ve İngiltere'de yetiştikleri için, onların tabiri ile "muz gemisinden atlayıp gelen" Fransız siyahilerinden çok daha iyi oldukları iddia edilmişti. Tabi sonradan başkasının "Siyah siyahtır, yüzde %100 beyaz olmadıktan sonra hiçbir fark yoktur" demesi ile çoğu kişi hemfikir oldu. Daha sonra ise Fransa milli takımındaki siyahi ve müslüman (Irkçılık sadece milliyet konusunda değil. Ribery gibi din değiştiren beyazlarında bir farkı yok onlar için) oyuncularının artışı hakkında konuştular.


Euro 84'ü kazanan Platini liderliğindeki takımda sadece 2 tane siyahi oyuncu varmış; Tigana ve Marius Tresor. Doksanlarda başlayan "takımı renklendirme" çalışmaları ile önce Papin, Cantona, Ginola gibi beyaz oyuncular takımdan kesilmiş ve yerlerine Angloma, Boli, Vahirua ve Desailly gibi siyahi oyuncular getirilmiş. Aynı süreç Laslandes, Guivarc'h, LeBeouf ve DiMeco'nun da başına gelmiş.


98 Dünya Kupası ve Euro 2000 i kazanan Fransa ise çok daha "renkli" ancak yinede Barthez, Lizarazu, Blanc, Pettit, Deschamps, Pires ve Dugarry gibi beyazların etkili olduğu bir takımmış.


2002 Dünya Kupasında ise beyazların azınlık olduğu bir takım ile bu durum daha utanç verici bir hal almaya başlamış.
Şu an ise Coupet and Sagnol dışında ilkonbirde beyaz oyuncu olmadığından artık takımınlarından utandıkları için resimde koymamışlardı.

Hiç yorum yok: