30 Ocak 2012 Pazartesi

Irkçılık yol alırken



Ülkemizde bu konuda başımız çok ağrımasa da, Eboue tepkisinde bile konunun nasıl ırkçılığa geldiğini hep beraber gördük. Maalesef ırkçılık futbolun üzerinde büyük bir sorun. Sadece futbolun değil sosyal hayatın üzerinde bir sorun. Bizim gördüğümüz futbola yansıması.


UEFA ve FIFA konuya hassas bakıyor. En azından hassas bakıyormuş gibi yapıyor.Bu konuda en ciddi kararlar alan federasyon net olarak FA. Angola Futbol Federasyonu belki daha hassas bakıyordur ama göz önünde olmadığı için bilmemiyoruz. Nüfuzu güçlü kurumlar arasında FA en ince eleyip sık dokuyandır.


UEFA, Marcelo'ya ırkçı söylemlerde bulunduğu TV kayıtlarından ispatlanmasına rağmen Busquets'i cezasız bırakarak ve olayı görmezden gelerek bu konuda sınıfta kalmıştır. Bu günden sonra söyleyeceği "Racism - Let's kick out of football" sloganı benim için bir anlam ifade etmemektedir. Platini başkanlığındaki UEFA bir çok konuda olduğu gibi ırkçılık konusunda da doğru adım atamamaktadır.


FA ise bu konuda oldukça başarılı. Luis Suarez Evra olayında vicdan rahatlatıcı bir ceza vererek doğru adım atmıştır. Gözden kaçırdıkları olmuyor değil ancak en azından bu kadar gündemde olan bir olayı es geçmemesi takdir edilmeli. Gönül ister ki irili ufaklı tüm olaylarda yaptırım uygulasın.


Evra'nın, Anfield Road'daki maçında bir taraftar maymun hareketleri yaparken kameralara yakalandı. Maç sırasında twitter'da fotoğraflar yayınlanmıştı zaten. İngilizler taraftarı cezasız bırakmayacaktır. Ada'da cezalar kulübe değil kişiye kesilir. Doğrusu da bu. Liverpool yönetimi, o tek taraftardan sorumlu olamaz. Sahaya giren kimsenin insanlığa bakış açısını bilemezsiniz. O kişiden ne Liverpool ne de tribündeki Liverpool taraftarı sorumludur. Bunu kulübe mal etmemek gerekir.

Hiç yorum yok: