3 Haziran 2012 Pazar

Portekiz 1-3 Türkiye / Eusebio'ya ayakkabı bulun


Bir hazırlık maçından fazlasıydı aslında. Portekiz, turnuva öncesi son sınavını verirken, Türkiye bir bakıma Dünya Kupası elemelerindeki Hollanda maçının provasını yapıyordu. Sahaya çıkan 22 futbolcunun özeti buydu.
 
Portekiz'de kalede Patricio vardı -ki beklenen kaleci de o-, savunmada ise Miguel Lopes, Bruno Alves, Pepe ve Coentrao sahadaydı. Miguel Lopes, normalde de Bento'nun kafasındaki sağ bek değil, bu bölge için adayı Joao Pereira. Eğer maç öncesi Lopes olabilir mi diye düşündüyse, bu kadarından şu anda vazgeçmiştir. Orta sahada beklendiği gibi Veloso, Moutinho ve Meireles ile sahadaydı. Forvet hattı ise Ronaldo, Nani ve Almeida'ydı. Almeida'ya kadar saydıklarım, ideal kadronun adamları ancak Bento, çok büyük ihtimalle Almanya maçında Postiga ile sahaya çıkacaktır.

Türkiye ise Volkan, Hamit, Bekir, Ömer ve Hasan Ali savunma hattıyla çıktı. Ortada Topal, Emre, açıklarda Sercan, Arda ve forvette Umut, Burak ile oyuna başladı. Abdullah Avcı'nın kafasında henüz ideal bir kadro yok. Volkan, Ömer, Topal, Emre, Arda, Sercan, Umut ve Burak şu ana dek ilk 11'de olması en güçlü adaylar. Diğerleri henüz netleşmiş gibi görünmüyor.

Maça iyi başlayan taraf Portekiz'di. Daha henüz 1. dakikada Ronaldo soldan iyi getirdi ama Almeida iyi vuramadı. Aslında Almeida, sinyalleri vermişti. Bento'nun zamanı geri alma şansı olsa yapacağı ilk değişiklik muhtemelen Almeida olacaktı. Hatta geri aldıkça Almeida'dan yavaş yavaş kurtulacaktır. İlk 20 dakika Portekiz oynadı, Türkiye iyi savunma yapıyordu. Rakip Portekiz olunca stoperlerden çok beklere iş düşüyordu. Hamit, Ronaldo'nun karşısındaydı, bir iki pozisyon dışında ezildiğini söyleyenen. Hasan Ali ise Nani karşısında çok iyi değildi.

Portekiz bastırıyor ama golü bulamıyordu. Kısa aralıklarla bunaltsa da çok ciddi, uzun süreli bir baskı kuramadı. Bunda orta sahada top kazanan oyuncu eksikliği de etkili. Bugün Portekiz orta üçlüsü, daha çok topla oynamayı seven ve bunu daha iyi yapan oyuncular. Bu bağlamda belki Custodio'nun 11 başlaması daha iyi olabilirdi.

 
Portekiz'in baskıları azalmaya başlayınca Türkiye seyrek de olsa iyi hücuma çıkmaya başladı. 35'te Sercan soldan çok iyi getirdi ve Umut temiz bitirdi. Burada Miguel Lopes hanesine bir eksi alırken, Burak'ın Bruno Alves'i yanılttığını da göz önüne almak gerekir. Sırf şu pozisyon bile Portekiz'in takım savunmasında eksikleri olduğunu gösteriyor.

İkinci yarıda yenilen gol de Portekiz savunması için sağlam bir eksidir. Burak ve Umut'un topa ileride basması savunmaya hata yaptırdı ve sonrasında biraz ekstra da olsa gol geldi. 2-0'dan sonra Türkiye neredeyse yarı sahayı geçmedi. Portekiz tekrar baskı kurmaya başladı. Nani'nin 57'de gelen golü skoru 2-1 yaptı. Nu golden 5 dakika sonra skor 2-2 olabilirdi ama Volkan, Ronaldo'nun penaltısına geçit vermedi.

2-1 sonrası, son yarım saatte Portekiz yine maçı yarısahaya yıktı ama aradığı golü bulamadı. Son sözü söyleyen ise yine Türkler'di. Her ne kadar golü Pepe kendi kalesine atmış gibi görünse de, golde en büyük emek Ricardo Costa'nın. Golün gizli öznesi ise yine Umut Bulut. Bugün Türkiye Umut Bulut'un 2.5 golüyle kazandı.

Portekizliler'in sahip olduğu çok şey var ama sahip olamadıkları tek şeye sahiptik bugün: Golcü. Umut Bulut ekstra oyunuyla Bento'yu kıskandırmış olmalı. Portekiz'in topu 3. bölgeye taşıyana kadar problemi yok. Hatta 3. bölgede de çok iyi top çeviriyor ama gol vuruşu yok. Almeida ile bu gemi yürümez. Bento, Postiga'ya sarılacaktır ya da genç Nelson'a umut bağlayacaktır. Son ihtimal ise CR7'nin merkeze çekilmesi, etkinliğinin düşmesine rağmen.

Portekiz'in aması gereken ilk ders gol sorunu. Bu dersi, bu yılın dersi de değil üstelik. Zaten alttan aldığı bir dersti. Savunmada da iyi sinyaller vermedi. Beklerin hücum yönü muazzam ancak savunma konusunda o kadar iyi değiller. Bugün yeteneklerini geliştirmeleri beklenmez ama en azından savunmayı ikinci plana atmadan oynamalılar.

 
Türkiye ise iyi yolda. Galibiyet mühim değil. Ronaldo'nun penaltısı girmiş olsa skor bambaşka olabilirdi ve bu da Türkiye'yi kötü yapmazdı. Portekiz gibi müthiş yeteneklere sahip futbolcular karşısında, hiç de fena sayılmayacak bir oyun sergilendi. Özellikle Volkan bugün çok başarılıydı. Takımın eksikleri var ve bunlardan ders almak gerekir.

 Türkiye'nin Hollanda maçına daha çok var ama Portekiz önümüzdeki hafta Almanya karşısına çıkacak. Çalışkan, iyi mücadele eden ve artık estetik bir kadroya sahip Almanlar. Rakibin tek umut vaad eden yanı topla oynamak isteyen ve kontrayı ikinci plana atan bir takım olması.
 

Hiç yorum yok: