10 Haziran 2012 Pazar

Almanya 1-0 Portekiz / Mutsuz ama umutlu

 
Portekizliler maçtan önce, "kazanmak için sahadayız" demişti ama Bento, turnuva öncesi kalemi defteri aldığında Almanya maçının yanına en fazla 1 puan yazmıştır. Bu bakımdan maçın kaybedilmesi, turnuvanın gidişatı açısından çok büyük bir kayıp değil ama beraberlik çok anlamlı olabilirdi.
Aslında iki farklı açıdan bakılabilecek bir maç. Bardağın dolu tarafı, Almanya turnuvanın en büyük iki favorisinden biri ve grup maçlarında onlara kaybetmek moralleri bozmamalı. Bardağın boş tarafı ise farklı bir bakış açısı. Portekiz, sistem ve oyuncu yapısı gereği kontra atağa oldukça yatkın. Hızlı, dribling özelliği olan ve pas yüzdesi yüksek futbolcuları var. Bu bakımdan Almanya, bu sistem için dişe göre bir rakip olabilirdi. Almanlar baskılı oynayacaktı ve Portekiz kontralarla gol bulabilirdi. Olmadı... Portekiz bu gözle bakıldığında puan alabileceği bir maçı kaçırdı.
Portekiz ideal 11'i ile sahadaydı. Patricio, Pereira, Alves, Pepe, Coentrao, Veloso, Meireles, Moutinho, Ronaldo, Nani ve Postiga. Klasik 4-3-3'e yakın dizilişle maça başladı. Almanya özelinde Veloso yerine Custodio ile başlayabilirdi ama bunu tercih etmedi Bento. Nani ise bir süredir sakattı ama son antrenmanlarda vardı ve bugün sahadaydı. Diğer tarafta Almanya Neuer, Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm, Khedira, Bastian, Müller, Mesut, Podolski ve Gomez 11'i ile çıktı. 4-2-3-1'e yakın bir diziliş ile sahadaydı.
Portekiz maça hiç fena başlamadı. Golü arayan, pozisyon bulan taraf değildi. Zaten ne taraftarın, ne hocanın böyle bir beklentisi vardı. Dengeli oyun ve savunma güvenliğini ihmal etmemek ilk hedefti. Tek tük pozisyonlar hariç bunu da başardılar.

Ortasaha hakimiyeti önemliydi. Ancak önemi Ronaldo ve Nani'nin takım savunmasına yardım etmemesi değildi. İkisi de Veloso kadar savunma yapmıyor ama bir kanat forvetin yardım etmesi gerektiği kadar yardım ediyor. Ezberlemişiz gidiyoruz. Evet eskiden ikisinin de takım savunması katkısı azdı ama biri Mourinho ile diğeri Sir Alex ile bunu aştı. Ama akıllara kazındı bir kere. "Ronaldo, Nani... Onlar savunmaya yardım etmez..." Konunun gidişatını bozmamak adına bu konunun detayına girmeyeceğim ama sırf bunun için bir yazı gelecek.

Almanlar ortasahaya daha hakimdi. Daha dengeli, paslaşarak çıkıyordu. Portekiz, genelde hızlı çıkmayı tercih ettiğinden bu bölgede top çevirmeye vakit bulamıyordu. Almanya genelde topu 3. bölgeye girerken Mesut'la buluşturup, onun kanatlara pas dağıtmasını bekliyordu. Sağda Lahm ve Müller, solda Podolski hücuma destek veriyordu. Gomez ise ilerdeydi ve top kanatlara yoğun bir şekilde aktarılana kadar pek etkili değildi. Portekiz'de ise oyun kanatlardan gelişiyordu. Ağırlıklı olarak da soldan. Hem Coentrao, hem de Ronaldo topla buluşup kanattan ilerliyordu, sağda Nani vardı ama uzun süre onun bölgesinden hücum edilmedi. Nani, topla buluştuğunda etkili oluyordu ancak oyun içinde fazla görünmedi bugün.
Portekiz, Pepe'nin liderliğinde iyi savunma yapıyordu. Bunu ikinci yarıya da taşıdılar. Bu takımın en önemli özelliklerinden biri de oturmuş ilk 11'idir. Bu takımda saha paylaşımında büyük avantaj sağlıyor. Savunmada sorun yok belki ama hücumda sıkıntı vardı. Üstelik bu sefer tek sıkıntı merkez forvet de değildi. Ronaldo'nun kaçırdığı gol bir kenara, beklenen performanstan uzak olması hücum hattını olması gerekenden daha zayıf kıldı. Ronaldo ile neredeyse adam adama oynayan Boateng'in performansı da kötü değildi. Hücuma katkı veremedi belki ama savunmada iyiydi.

Bitime 20 dakika kala, Almanya'nın topu sağ kanada çekebildiği bir anda iyi orta ve Gomez'in iyi kafası geldi. Ömer Üründül'ün "enteresan" kelimesini biri için kullanacaksam bu Gomez olurdu. Attığı gol de usta işiydi. Hava hakimiyeti iyi Portekiz savunmasının arasından iyi vurdu ve golü buldu. Bu pozisyonun gol olması Pepe ve Alves için eksi puan getirdi.
 
Golden sonra Portekiz hücum etmeye başladı. Varela'nın girişiyle oyunu bu sefer sağ kanada yıktı Selecçao. Nani ortaya geçti ama sağa yakın oynuyordu. Varela sağda, Ronaldo soldaydı. Taktik biraz 4-2-3-1'e dönmüştü. Portekiz bu bölümde iyi hücum etti. Golü bulabileceği pozisyonları da buldu ama gol çıkmadı. Pepe'nin ilk yarı sonundaki müthiş şutundan sonra, Nani'nin kesmesi de direkten döndü. Varela'nın kaçırdığı net pozisyon ve sonrasında Coantrao'nun kaçırdığı Portekiz'e gelebilecek 1 puanı engelledi.
Özellikle son 15 dakika müthiş hücum etti ama golü çıkaramadı. İlk maçtan 3 puan çıkaran Almanlar oldu. Portekizliler mutsuz ama umutlu. Ortaya konan futbol tatmin ediciydi.

Hiç yorum yok: