5 Haziran 2012 Salı

EURO 2012'nin Değerleri

Şampiyonaya birkaç gün kalmışken, turnuvaya bir de ekonomik açıdan bakalım. Turnuvada boy gösterecek değerli futbolculara ve mücadele edecek takımlara beraber göz atalım…
Futbolcu listesiyle başlayalım. İlk sırada kimin olduğunu tahmin etmek çok zor olmasa gerek.  Dünya futbol tarihinde, en yüksek bonservis bedelinin sahibi Cristiano Ronaldo turnuvanın en değerli oyuncusu görünüyor. Yaklaşık değeri 90m €. Real Madrid’in Portekizli oyuncusu ilk 25 futbolcu listesindeki iki Portekizli’den biri. Diğeri ise Man Utd’ın kanat oyuncusu Nani. O da listede 36m € ile 13. sırada.
Listenin ikinci sırasında Nani’nin takım arkadaşı Wayne Rooney var. Turnuvada İngiltere milli takımı için ter dökecek yıldızın değeri 65m €. Rooney ile aynı değerde bir isim daha var. İspanyol Iniesta. 4. ve 5. sırada da diğer İspanyollar Fabregas (55m €) ve David Silva (46m €) bulunuyor.
Listede en fazla İspanyol oyuncu bulunuyor.  25 kişilik listenin 11’i İspanyol. İspanyolları 4 oyuncu ile Almanlar izliyor. 3. sırayı ise ikişer oyuncu ile Fransa ve Portekiz paylaşıyor.
Değerleri 90m € ile 32m € arasında değişen 25 futbolculuk listede en fazla Real Madrid’den oyuncu var. İspanyol takımı forması giyen 6 oyuncu var. Real Madrid’in ardından 5’er oyuncu ile Barcelona ve Bayern Münih geliyor.
Milli takım bazında bakacak olursak; turnuvanın en değerli takımı açık ara İspanya. İspanya’nın toplam değeri 658m €. İspanya’yı 459m € ile Almanya izliyor. Zaten bu iki ekip turnuvanın en büyük iki favorisi olarak gösteriliyor. 3. Sırada 392.25m € ile İngiltere ve hemen arkasında 340m € ile Fransa geliyor.
Listede ilk 5’teki son takım ise 337.7m € değerindeki Portekiz. Portekiz’in ardından İtalya ve Hollanda geliyor. Almanya, Hollanda ve Portekiz’in bulunduğu ölüm grubu değer olarak ilk sırada yer alıyor.
Değer olarak en mütevazı ülke ise İrlanda. İrlanda Cumhuriyeti’nin değeri 71m €. Yani maddi anlamda İrlanda bir Ronaldo bile etmiyor. Değeri bir Ronaldo etmeyen tek ülke İrlanda değil üstelik. Yunanistan, Danimarka ve Polonya da maddi anlamda Ronaldo’dan daha düşük maliyetli. Özellikle grupta oynanacak Portekiz Danimarka maçında bu duruma dikkat çekilecektir.
Elbette bu değerler kâğıt üzerinde. Bu turnuvada İspanya’yı daha düşük maliyetli bir takım eleyebilir, yenebilir. Diğer taraftan herhangi bir oyuncu Ronaldo’dan daha verimli bir turnuva geçirebilir.

Hiç yorum yok: