10 Haziran 2012 Pazar

Portekiz 0-1 Almanya / Taktik Tahtası


Almanya'nın 1-0 galibiyetiyle sonuçlanan B Grubu maçına bir de taktik tahtası üzerinden bakalım.
 
Şut istatistikleriyle başlayalım. Almanya'nın toplam 12 şutu var ve bunların 4'ü kaleyi bulmuş. Portekiz'in ise 7'si kaleyi bulan toplam 11 şutu var. Bu şutların dağılımına bakacak olursak, Almanya'nın ceza sahası dışından çekilen 4 şutundan 2'si Podolski 2'si Khedira'dan. Khedira'nın yaydan vurduğu iki şutun ikisi de kaleyi bulmamış. Podolski'ninde dışarıdan vurduğu tek şut kaleyi bulmuş. Portekiz'in cezasahası dışından çekilen şutlarından, soldan çekilenler Ronaldo'nun, diğerlerinin de biri Nani, biri Moutinho'nun. CR7'nin 3 şutundan ikisi kaleyi tutarken, Nani ve Moutinho'nun şutları kaleyi bulmamış.
Gomez'in golü öncesi Almanların paslaşması. Maçın genelinde olduğu gibi ortasahada başlayan paslaşmalar ve oyunun sağ kanada yıkılması. Buradan gelen orta Gomez'in kafasıyla gole dönüşüyor. Jerome Boateng'in hücuma destek vermemesine rağmen Almanların sağdan geldiği pozisyonlarda Müller'e sıkı yardıma gelen Mesut, Schweinsteiger ve Khedira var.
Almanya sahaya 4-2-3-1 ile çıkmıştı.Oyuncuların topla buluştukları ortalama bölgeye bakıldığında bu düzene sadık kaldıklarını görüyoruz. Lahm, Boateng'e nazaran biraz daha ileride. Bastian ve Khedira sağ sol paylaşımından ziyade birbirlerinin eksiklerini tamamlayıcı oynamış görünüyorlar. Müller ve Podolski kanat forvet bölgesinde, Mesut ortada ve neredeyse Gomez ile aynı hizada.

Mesut'un pas trafiği. Mesut, bir forvet arkasından ziyade serbest oyuncu gibi oynamış görünüyor. Almanya'nın oyun kurmasında büyük katkısı var. Oyun onun üzerinden kuruluyor. Tipik 10 numara mevkiinde oynuyor ve bunu layıkılyla yerine getiriyor.

Diğer taraftan Portekizde bekler daha ileride. Coentrao yine alıştığımız gibi hücuma destek veriyor. Elbette burada Almanya'nın ataklarının sağdan gelişmesinde Coentrao'nun ileride olması da etkili. Almanyanın birbirini tamamlayan orta ikilisine karşın, Portekizde daha savunmacı Meireles ve Veloso bölge paylaşmış. Moutinho ise ileride. Ronaldo çizgiden ziyade daha içeride, Nani de öyle. Forvetteki Postiga ise hemen bu ikilinin ortasında.

Portekiz'in en önemli gücü kanatlar. Hem bekler hem de öndekiler hücuma müthiş destek veriyor. Özellikle soldan iyi geliyorlar. Coentrao ve Ronaldo topun ileri taşınmasında önemli rol oynuyorlar. Coentrao'nun oynadığı bölge sıradan bir bek ile karşılaştırıldığında fazla hücumcu. Hatta hücumcu bek olduğunu bildiğimiz Lahm ile kıyaslayalım. Lahm'a göre bile daha hücumcu. Hücuma desteği muazzam. Savunma kısmen soru işareti. Almanya karşısında gözle görülür bir hata yapmadı.
 
 
İki takım da kafasındaki oyunu oynamış görünüyor. Saha paylaşımları bunu ispatlar nitelikte. Portekiz orta üçlüsü, rakip Almanya olduğundan 2+1 şeklinde dizilmiş. Daha zayıf bir rakip karşısında daha ileride oynarlardı ve Meireles Moutinho'ya daha yakın olurdu.  





Hiç yorum yok: