17 Şubat 2011 Perşembe

Futbolun kelleri



Allah herkese Puyol, Valderrama saçı nasip etmemiş işte. Kimi yaşlandıkça dökmüş o güzelim saçlarını, kimi hiç heyecanını dahi yaşayamamış. Önemli olan bu dezavantajı, avantaja çevirmektir tabi.

Bir çok futbolcuyu kel tanıdık. Saçlı halini görsek yadırgarız. Vialli’yi böyle sevdik, o lüle saçları bana inandırıcı gelmiyor mesela. Kendini bilmezin biri photoshopta yapmış der geçerim. İnanmak istemiyorum. Stam için de geçerli bu. Bugüne kadar Stam'ın saçlı halini görmediyseniz, bugünden sonra da görmenizi tavsiye etmem.

Bayram değil seyran değil nerden çıktı bu kel işi? Bir süre önce Liverpool’u izlerken aklıma geldi. Reina, Skertel, Meireles, Konchesky, Jovanovic, Joe Cole ve Ngog. Takımın yarısı kel olunca şöyle bir geçmişe gittim.

Ta Bobby Charlton dönemine kadar inmeye gerek yok. Biraz yakın tarihe göz atalım. İlk akla gelen Barthez. Bizdeki Ömer Çatkıç’ın orijinali olur kendisi. Gözümü kapadığımda Blanc’ın Barthez’in kelinden öptüğü sahne aklıma geliyor. Gözümü açtığımda göz yaşıma engel olamayabilirim. Ne güzel günlerdi. O Fransa'nın, bir başka üyesi Lebouef de karizmatik kellerden bir diğeri. Yine benzer dönemlerde oynamış Attilio Lombardo. Juventus ve Crystal Palace kariyerini hatırlıyorum. Biraz çirkindi ama sahada karizma duruyordu. Adı yeter: Attilio Lombardo. Listedeki bir diğer İtalyan ise Vialli. Kel hali her türlü daha iyiymiş. Sevemedim saçlarını.

Beşiktaş’ta da forma giyen Letchkov’u da unutmamak lazım. Bulgar efsanesi de 90’ların popüler kellerinden. Bizim takımlarla adı çok anılan ama yolu buralara düşmeyen Gravesen ve onun Everton’dan takım arkadaşı Lee Carsley. Ve elbette ki Jaap Stam. İsmiyle de, duruşuyla da, oyunuyla da ayrı bir efsane. Geçmişi Ivan de la Pena ve Ketsbaia’ı da anarak bitirelim ve biraz bugüne gelelim.

İngilitere’den Rooney ve takım arkadaşı Vidiç. Wayne, garibim, daha 17'sinde döktü saçları. O da çareyi kazıtmakta buldu. İyi de yaptı. Stephen Ireland da benim sevdiğim oyunculardan. Biraz yaşlı görünse de kel haline alıştık. Munih’in yıldızı Robben de 23’ünde 30 gösteren adamlardan. Kariyer basamaklarını da hızla tırmanınca, adını duyan adamı 30lu yaşlarda sanıyor. Oysa hala 26-27 yaşında. İtalya’dan da bir örnek verelim Esteban Cambiasso. Kazıt abi saçları, böylesi yakışıyor sana. Örnekleri çoğaltabiliriz ama bir yerde kesmek gerekir.



Son paragrafı en karizmatik kele ayırdım. FIFA’da her oyunda saçları biraz daha açılan adama. Sonunda kazıttı da oyun yapımcıları rahat etti. Zinedine Zidane. Bu arada özlüyoruz seni Zizou...

1 yorum:

goldenaxe dedi ki...

Cok guzel ozetlemişsin. geçmişe gittik :)

bi arada ravanelliyi içeren kır saçlı topculara deginmek gerek.