7 Ocak 2013 Pazartesi

2012'nin En İyileri

 
2012 yılını geride bıraktık. Ligler, Avrupa Kupası maçları ve uluslararası maçlar izledik. Geride bıraktığımız yılda futbolseverlerin hafızasına kazınan isimler oldu; performansı yükselenler, düşenler oldu; adını unutturanlar oldu. Bu listede 2012’nin en iyilerine değinelim. Elbette listeye giremeyen iyiler de olacaktır. Bu sebeple şimdiden af dileyeyim…
1 MESSI
Sıralamanın önemi yok açıkçası. En azından ben karışık gideceğim. Yine de Messi ile Ronaldo’yu aradan çıkarıp devam edelim listeye. 2012 yılında ne yaptığını anlatmaya lüzum yok açıkçası. Kırmadığı rekorları temizlemeye devam etti. 91 gollük rekoru sanırım en büyük süksesiydi. Bireysel anlamda iyi bir yıl geçirse de takım anlamında pek iyi değildi. Ne La Liga’yı ne de Şampiyonlar Ligi’ni alabildiler. Arjantinli’nin en büyük handikapı bu görünüyor.
2. CRISTIANO RONALDO
Bireysel anlamda Messi kadar iyi bir sezon geçirmese de takım bazında Messi’ye nazaran daha iyiydi. 3 yıllık Katalan hegemonyasına son verdiler. Şampiyonlar Ligi’nde ezeli rakipleri ile benzer kaderi paylaştılar. Diğer taraftan Ronaldo, EURO 2012’de Portekiz ile yarı finali gördü. Üstelik final şansını çok şanssız bir şekilde kaybettiler. Ronaldo ise her kulvarda takımının en iyisiydi.
 3. RADAMEL FALCAO
İspanya Ligi ile devam edelim. Atletico’nun süper golcüsü 2012 yılını iyi geçirenlerden. O UEFA Avrupa Ligi’nin golcüsüydü. 2011’de olduğu gibi 2012’de de kupayı kaldırmayı başardı. Üstelik her ikisinde de kupanın en golcü ismiydi. Son zamanlarda izlediğim en iyi 2-3 golcüden biri. Atletico transfer ettiğinde ölü yatırım gibi duruyordu ama bugün satalım deseler daha fazla parayı vermeye hazır takımlar var.
4. ANDREA PIRLO
İtalya’ya geçelim. Şampiyon Juve’nin beyni Andrea Pirlo. Asıl sorulması gereken soru Milan’ın onu nasıl bıraktığı belki de. Pirlo’nun hem Juve’nin şampiyonluğunda, hem de İtalya’nın EURO 2012’deki başarısında payı büyük. İngiltere’ye attığı “Penenka” penaltısı ise bize 2012’den bir hatıra.
5. VINCENT KOMPANY
 İtalya’da ve İspanya’da olduğu gibi İngiltere’de de bir hegemonya sona erdi. Manchester’ın mavileri, Kırmızı Şeytanlar’ın önünde ligi zirvede bitirdi ve özlemini duydukları şampiyonluğa ulaştı. City’nin bu şampiyonluğundaki en büyük pay kaptan Kompany’e ait. City savunmasına şekil veren Belçikalı yıldız, hücumda da kritik işler yaptı. United karşısındaki golü bile tek başına bir anlam taşıyor.
6. DIDIER DROGBA
Chelsea’nin şampiyon yıldızını listeye almamak olmazdı. Sezon içinde Villas Boas döneminde kulübede oturmaya alışmıştı ama Di Matteo ile yeniden hayat buldu. Kariyerinin son günlerini yaşadığı Chelsea’ye Şampiyonlar Ligi’nde hayat verdi. Final maçında attığı penaltı sonrası sevinçten ağlaması ise 2012 hatırası olarak kalacak. Fildişili FA Cup ve Şampiyonlar Ligi zaferleriyle Chelsea kariyerine son verdi.
7. XAVI – INIESTA
Barcelona güzel futboluna devam ederken onlar da çarkı döndüren asıl dişlilerdendi. Barça ve İspanya futbolunu övüp onlardan bahsetmemek olmaz. Xavi Iniesta ekstra bir şey yapmış değiller. Bildiklerini yaptılar ve o da ikisini de listeye almaya yetti.
8. ROBIN VAN PERSIE
Sezon başında 24m £ karşılığında Manchester’a gelen eski Arsenalli RVP yine müthiş bir sezon geçirdi. İngiltere’nin kralı yıl boyu gol attı ve usanmadı. Kariyerinin zirvesinde ve atmaya devam ediyor. Bugün Manchester zirvede ve onun gollerinin katkısı büyük.
9. EDISON CAVANI
Gol atmaktan usanmayan bir başkası. Çizme’nin gol yükünü çeken isim de Uruguaylı Cavani. Il Matador’un beğeneni çok. City ve Chelsea hala onun için bastırıyor. O iseişine 2013’te devam ediyor.
10. IKER CASILLAS
Real Madrid’in ve İspanya milli takımının şampiyonluğunda emeği büyük. Kalecilik nankör meslektir, adın başlarda zor anılır. Benzer durum Iker için de geçerli. Kaptan San Iker bu aralar hocasıyla sorun yaşasa da Real Madrid ve İspanya için unutulmaz bir oyuncu olarak kalacaktır.
Şimdi de ilk 10’a alamadığımız oyuncuların en azından adını analım. Sergio Ramos, Yaya Toure, Zlatan Ibrahimoviç, Wayne Rooney, Gianluigi Buffon, Neymar, David Silva, Sergio Agüero, Philipp Lahm, Hummels ve Bastian Schweinsteiger…

Hiç yorum yok: