4 Kasım 2010 Perşembe

Beşiktaş'ın Avrupa karnesi ve Porto maçı


Porto sınavı öncesi Beşiktaş'ın bu sezonki Avrupa karnesine farklı bir açıdan bakalım. Sezon başından beri hem ligde hem de Avrupa'da çeşitli istatistikler tutuyorum. İstatistikler tek başına bir anlam ifade etmez ama bazı olaylara da farklı açıdan yaklaşabilmemize imkan sağlar...

Beşiktaş'ın Avrupa karnesi şöyle yorumlanabilir. Matematik ve Fizik dersleri zayıf ama onun dışında Beden Eğitimi, Resim, Müzik, Coğrafya gibi az kredili derslerinin hepsi 5 maşallah.

Bu sezon Beşiktaş Avrupa kupası maçlarında öne geçtiği tüm maçları kazandı. İlk golü rakibin attığı maçlarda ise bir galibiyet, bir beraberlik ve bir de mağlubiyet aldı.

Avrupa'daki maçların tamamında oynayan tek futbolcu Ernst. Ernst aynı zamanda ligdeki tüm maçlarda da ilk 11 başlayan tek futbolcu. Bu sene Avrupa kupalarında puan kaybı yazamayan futbolcular ise şöyle: Cenk (2), Ferrari (4+2), Onur Bayramoğlu (0+1), Ekrem Dağ (4+1), Guti (4), Holosko (2+3) ve Aurelio (1). Parantez içindekiler sırasıyla ilk 11 başladığı ve yedekten girdiği maç sayısı. Aurelio, Cenk ve Onur referans olamaz. En sağlam referanslar Ekrem ve Ferrari görünüyor. Bunlar da sezon başındaki şaaşalı dönemde forma giymişlerdi. Sonraki maçlarda sakatlıkları sebebiyle forma giyemediler. Holosko'nun istatistiği de kötü görünmüyor. Onun olması Nihat'ın olmaması manasına geldiğinden böyle bir istatistik çıkmış olabilir.

En golcü oyuncumuz Bobo. En çok asist yapan oyuncumuz da Quaresma. Q7'nin 4, Guti ve Tabata'nın da 3'er asisti var. Q7 ve Guti kendini belli ediyor ama Tabata aradan iyi sıyrılmış.
Yabancı oyuncu tercihlerine bakılırsa. Schuster defansta ortalama 1.44 yabancı ile oynamış. Yani bir maçta tek, bir maçta çift defans oyuncusu tercih etmiş. Ortasahayı ise yabancılardan kurmuş genelde. Ortalama 3.89 görünüyor. Necip dışında zaten bu bölgede Türk yok. Forvette ise ortalama 1 yabancı ile oynamış. Bu da çoğu zaman Bobo.


Bugün için de bir paragraf yazalım. Porto UCL ayarında bir takım. İlk maçtan önce küçümseyenler, tanınmış tek oyuncusu yok diyenler bu maçta artık çok oyuncu tanıyorlar. Maçın mutlak favorisidir, aslarını saklasa da öyledir. Porto net olarak Beşiktaş'tan üstün bir takımdır. Beraberlik iyi sonuç. Rapid- CSKA maçı da ayrı bir öneme sahip. Gönlümüz Bulgarlarla...

Hiç yorum yok: