15 Mayıs 2011 Pazar

Nuri Şahin'in kararı



Manchester United'ın şampiyonluk hikayesini bir sonraki yazıya bırakıyorum. Geçen haftanın olayını bugüne taşıdım. Nuri Şahin, Real Madrid'e transfer oldu. Bir Türk oyuncunun Madrid'e transfer olması sebebiyle hepimizi mutlu eden bir transferdi. Mesut'un Türklüğü ve Nuri'nin ilk Türk oluşu kısmına çok fazla girmeye gerek yok. Kestirmeden, ilk kez bir A Milli oyuncumuz mor-beyaz forma giyecek diyelim.


Peki Real Madrid ve Nuri açısından transfer ne kadar doğru. Real Madrid, eğer gelecek yıl da bugünkü sisteminde futbol oynayacaksa Nuri transferi çok da öncelikli bir transfer değil. Real Madrid, bu sezon birçok maçta 4-2-3-1 ile oynadı. Ramos-Carvalho-Pepe-Marcelo'nun önünde Khedira-Xabi, onların önünde Mesut-DiMaria-Ronaldo ve tek forvet çoğunlukla Benzema ile sahaya çıktı. Maç içinde değişiklikler olmadı değil ama Mourinho'nun maça başlangıç şablonu buydu.


Bugün Nuri bu sistemde kimin yerine oynayacak? Oyun tarzı olarak Xabi'ye yakın ama ben Portekizlinin, Xabi'yi keseceğini düşünmüyorum. Khedira'yı kestiği maç da olacaktır ama Xabi-Nuri ikilisiyle kurulmuş ve önde 4 tane hücum oyuncusu olan, bekleri hücuma çıkan bir takımın savunması soru işareti bırakır. Madrid'in ortasahada Nuri'den daha savunmacı bir oyuncuya ihtiyacı vardı oysa. Nuri, rotasyon için faydalı olacaktır ya da ortasahanın 3 oyuncuya çıkması durumunda da çok verimli olacaktır ama bugünkü Real Madrid sisteminde nerede oynayacağı bile meçhul. Madrid'in Alex Song, Essien, Cambiasso özelliğinde bir oyuncuya ihtiyacı var. Ligin 36 maçında Diarra-Xabi-Khedira zaten oynadıklarında takımın maçı kazanmasında yardımcı oluyorlar. Bu oyuncuların yetmediği maçlar Barcelona maçları. Nuri, Barcelona maçında, bugünkü Real'in üzerine bir taş daha koyacak oyuncu değil. Jose'nin Pepe'yi ortasahaya çekme sebebi orda basan, sert bir savunmacının olmaması. İşte Real'in ihtiyacı olan ortasaha oyuncusu o.


Bir de transfere Nuri açısından bakmak lazım. Nuri için çok beklenmedik bir transfer değildi aslında. Bana Sociedad'la şampiyonluğa oynayan Xabi'nin Liverpool'a gidişini hatırlattı. Nuri, Dortmund'un bu sezon en önemli 3 oyuncusundan biriydi vegenç yıldızın iyi bir transfer yapması oldukça normaldir. Ancak az önce belirttiğin nedenden, Nuri'nin her zaman ilk 11 çıkabileceği bir başka takıma gitmesi, onun gelişimi için daha faydalı olabilirdi. Özellikle Fabregas'ın gitme ihtimalinin olduğu bir ortamda Arsenal, Türk oyuncu için daha iyi bir tercih olabilirdi.

Hiç yorum yok: