3 Mart 2011 Perşembe

2013 FIFA U-20 Türkiye'de


2013 FIFA U-20 Dünya Kupası'nın Türkiye'de gerçekleşecek olması, ülke için büyük bir kazanım. İşin ekonomik kazancı, bu vesileyle stadyumların yenilenecek olması bir tarafa, geleceğin yıldızlarını bu topraklarda izleyecek olmak tarifsiz. Ülkemizde bu turnuvanın değeri fazla bilinmiyor. Belki de farkında değiliz. Oysa geçmişe baktığımızda geleceğin yıldızlarını izleyeceğimizi söylemek güç değil.

Önce turnuvanın formatından biraz bahsedelim. Turnuva 1977'den beri 2 yılda bir düzenlenmektedir. Turnuvayı en fazla Arjantin ve Brezilya kazanmış. Genç yeteneklerini düşününce çok da sürpriz değil aslında. Bu ikisinin dışında Portekiz 2 kez, Gana, Almanya, İspanya, Sovyet Rusya ve Yugoslavya da birer kez kazandı.

Turnuvaya 24 takım katılıyor. Ev sahibi dışındaki 23 takım farklı kıtalardan geliyor: 4 tanesi Asya'dan, 4 Afrika'dan, 4 Kuzey Amerika'dan, 4 Güney Amerika'dan, 1 tane Okyanusya'dan ve 6 tane de Avrupa'dan. 6 gruptan ilk iki sıradakiler ve en iyi üçüncü 4 takım bir üst tura yükseliyor. Kalan 16 takımla eleme usulü maçlar yapılıyor ve turnuva sonlandırılıyor.

Bir sonraki turnuva bu yaz 30 Temmuz'da Kolombiya'da başlayacak. Asya, Güney Amerika ve Avrupa kıtası katılımcıları belli. Diğer kıta katılımcıları henüz belli olmadı. Bu turnuva muhtemelen bu yaz ülkemizde daha fazla ilgi görür. Bir sonraki turnuvayı düzenleyecek olmamız turnuvaya olan medya ve halk ilgilisi artıracaktır.

Turnuvada muhtemelen geleceğin büyük yıldızlarının bir çoğunu izleyeceğiz. Geçmiş turnuvaların ön plana çıkmış oyuncuları, ilerleyen yıllarda adından çok söz ettirdi. Mesela 2009 yılında turnuva şampiyonu olan Gana, geçtiğimiz Dünya Kupası'nda bu turnuvada da forma giymiş oyuncuları da barındırdığı kadrosu ile beklentilerin üzerine çıkmıştı. Bu turnuvanın yıldız Adiyiah ise bugün Milan'ın kontratlı oyuncusu. Andre Ayew, Inkoom, Addo gibi Ganalı oyuncular önümüzdeki yıllarda adından sıkça söz ettirecektir. Bunların dışında Brezilyalı Dalton, Renan, Teixeira, İspanyol Aizpilicueta, Asenjo, Alba, Merida, Nsue büyük beklentilerin olduğu futbolcular.


2009'daki futbolcular henüz futbol piyasasında ün yapmadı ama 2007'nin yıldızları piyasada. Şampiyon Arjantin'in nerdeyse kadrosunun tamamı bugün üst düzey takımlarda forma giyiyor: Agüero, Piatti, Fazio, Romero, Banega, Zarate, Insua, Di Maria ve Acosta. Ayrıca Çek Martin Fenin, Şilili Isla, Alexis Sanchez, Vidal, İspanyol Pique, Granero, Mata, Capel, Javi Martinez bu turnuvada başarılı olmuş ve sonrasında başarılı performans sergilemiş oyuncular.

2007'de bu kez kazanan Arjantin'in yıldızı Messi'ydi. Turnuva takipçileri Garay, Gago, Zabaleta, Ustari gibi yıldızları da bu turnuvada seyretme imkanı buldu. Turnuvanın finalisti Nijerya'nın o jenerasyonundan Taiwo, Obasi, Obi Mikel gibi oyuncular bugün Avrupa'da bir çok takımın transfer listesinde bulunuyor. Bobo'nun da yer aldığı Brezilya kadrosunda ise o günlerde Rafinha, Rafael Sobis, Arouca, Diego Tardelli ve Diego vardı.

2007 öncesinde de bir çok yıldızı dünya bu turnuvada tanıdı. Bu bağlamda belki de farkında olmadan bir çok oyuncuyu bu turnuvada izleyeceğiz. Genç yetenekleri bu turnuvayla tanıyacağız.

Yıllarca Türkler altyapıda çok iyi, ilerleyen yaşlarda gelişmiyorlar tezi için en önemli kaynaklardan biri olmuş İspanya maçı bu turnuvalardan birine ait. Mesela 2005'te 2. turda eşleştiğimiz İspanya'nın kadrosundaki Llorente, Fabregas, Raul Albiol bugün iyi işler yaparken bizim kadromuzda yer alan Uğur Uçar, Yasin Çakmak, Burak Yılmaz, Gökhan Güleç gibi isimler kendilerini geliştiremedi. Üstelik bu saydıklarım kendini en çok geliştirebilenler.

Geleceğin Fabregas'ını, Messi'sini, Agüero'sunu izleme fırsatımız olacka. Belki bu turnuva Türk takımları için de ufuk açıcı olur. Bu kez bizim scoutlar onları izlemeye gitmeyecek. Onlar bizim ayağımıza gelecek. Bu fırsatı kaçırmayız umarım.

Hiç yorum yok: