14 Eylül 2017 Perşembe

Tekrar Merhaba

Bloga en son 2014 yılında yazmışım, o dönem neden koptuğumu hatırlamıyorum ama Twitter piyasa yaptıktan sonra buraları terk edenlerden biri de bendim sanırım. Hevesim bitene kadar tekrar buralardayım.

Sayfanın orasını burasını onarmayı pek düşünmüyorum, elbette bir restorasyon yaparım ama Kültür Bakanlığı'nın izin verdiği ölçüde bırakırım.

Beni tekrar heveslendiren şey istatistikler ve analizler oldu. Son yıllarda furbolda istatistikler epey popüler olmaya başladı. Bunda gelişen teknolojiyle istatistik tutmanın kolaylaşması da başrolde. Üstelik istatistikler izleyicinin tezini kuvvetlendirmesinden daha fazla misyona sahip, eminim bir çok hoca hem transfer yaparken, hem de kadro kurarken bu bilgilerden faydalanıyor.

İstatistikler benim gözümde çoğu insanınkinden çok daha değerli. Açıkçası biraz daha gaza gelsem, dünyadaki her şeyi sayısal bir şeye bağlayabilirim, buna duygularımız da dahil. Neyse şimdilik o kadar iddialı girmeyeyim.

İstatistik deyince muhtemelen aklınıza koşu mesafeleri falan geliyor. İşte biraz da bunlara kızdığım için gözümde başka bir yere taşıdım analizleri ve değerlendirmeleri. Koşu mesafesi veriden fazlası değil, bunlar tek başına bir anlam ifade etmez. Bakarsın "aaa Oğuzhan ne koşmuş lan ilk yarıda" dersin geçersin. En fazla "çok koşmuş, 60'ta tıkanır" diye yorum yapılır buna. Bu kısır muhabbet devre arasını doldurmaz işte.

Peki doğrusu nasıl olmalı? Çıkarırsın Oğuzhan'ın tüm arşivini -ulaşabildiğin kadar- sonra onunla başka bir şeyi korele etmeye çalışırsın. En güdük haliyle böyle bir şey yapabilirsin. Mesela, Ozzy'nin 40 maçına bakarsın, ilk yarı ne kadar koşmuş diye incelersin, sonra atıyorum, o maçlardaki skora katkısına bakarsın. İki veri arasında korelasyon var mı diye bakarsın. Düşük kasayılı bir korelasyon çıkarırsın, olur biter. İşte biraz bunları yapmaya çalışacağım.

Verileri Whoscored sitesinden alacağım. Opta kadar iyiler mi bilmiyorum, verilerine ulaşabildiğim için onu tercih ettim. Öneri olursa onu da değerlendiririm.


3 yorum:

Adsız dedi ki...

Twitter adresi varsa oradan da takip edelim?

can dedi ki...

Hosgeldin geri! Bloglarini twitter'da sohret olmak icin terkedenlere kirginim ama geri gelene de kapi her zaman acik. Ben de ne zamandir insanlarin her sayiya istatistik demesine ayar olup, ya bunlar istatistik filan degil sayi diye atarlananlardanim. O yuzden hevesle bekleyecegim vardigin sonuclari.

YK dedi ki...

https://twitter.com/ysfkoc