19 Eylül 2013 Perşembe

Tek Maçla Motta

 
Beşiktaş uzun süredir beklediği sol bekine Bursaspor maçı ile kavuştu. Yaz boyu sol bek transferi üzerine çok konuşuldu, çok yazıldı ama Karakartal transferi son haftaya bıraktı. Beşiktaş, transferin son haftası Brezilyalı oyuncuyu kiraladı ve ilk fırsatta ilk 11’e koydu.
 
Tek maçla bir oyuncuyu değerlendirmek doğru olmaz. Zira bu maç zor bir maç da olabilir, görece kolay bir maç da olabilir. Öte yandan oyuncu formda da olabilir ya da Motta da olduğu gibi henüz uyum orunu yaşıyor da olabilir. Tüm bunların farkında olarak, Motta’nın ilk maç performansını biraz sağ bek Serdar ile biraz da bu yıl solda oynayan diğer oyuncular ile kıyaslayarak inceleyelim.
 
Pas yüzdesi ile başlayalım. Sağ bek Serdar’ın 4 maçlık pas yüzdesi %92. Bir savunma oyuncusu olduğu da düşünüldüğünde hiç de fena bir ortalama değil. 2 maç sol bekte oynayan Ersan %81 ile oynamış. Vasat olduğunu söylemek gerekir. 1 maç sol bekte görev alan Atiba’nın ise o maçtaki ortalaması %97. Atiba’nın ayağı oldukça düzgün ve ortalama şaşırtıcı değil açıkçası. Motta’nın ortalaması ise %96. Uyum sorunu yaşayabilecek bir oyuncu için, ilk maçta çok başarılı bir oran.
 
Ersan Adem Gülüm’ün oynadığı 2 maçta, ceza sahasına tek isabetli orta yaptığı görünüyor. Serdar 4 maçta 2 isabetli orta ile oynuyor. Motta ise maçı tek isabetli orta ile geçirdi. Ersan’ın isabet yüzdesi %20, Serdar’ın %18 ve Motta’nın tek maçla %50. Burada Motta’ya methiyeler yağdırmaya gerek yok. Daha çok Serdar ve Ersan’ı sorgulamak gerekir.
 
Brezilyalı’nın hücumun yanı sıra savunmada da başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Serdar maç başı 13 top kazanmayla oynuyor. Ersan’ın bu istatistiği 17. Daha savunmacı olduğu için Serdar’a nazaran daha yüksek olması normal. Motta’nın Bursaspor maçında kazandığı top 20. Bu takım ortalamasının da çok üzerinde. Hatta bu istatistiği tek tutturan isim Atiba. Veli’nin 19, Sivok’un ise 18 top kazancı var.
 
Motta’yı 3-4 maç sonra tekrar değerlendirmek gerekir. Zira yazının başında belirttiğim gibi tek maç referans olmaz. İlk maç için bir şey söylemek zorunda kalıyorsak Motta iyi iş çıkardı diyebiliriz.
 
Bu yazı http://www.kartalbakisi.com sitesi için yazılmıştır.

Hiç yorum yok: